Ekspertens vinter-råd: Sådan undgår du tørre hænder og sprukne læber

Ubehandlet tør hud kan udvikle sig til revner og sår med stor risiko for infektion. Se her, hvordan du undgår det

Får du rifter og tør hud om vinteren? Så hudsygeplejerske Annemarie Yde en række gode råd til dig. (Foto: Alama/All Over Press)
Får du rifter og tør hud om vinteren? Så hudsygeplejerske Annemarie Yde en række gode råd til dig. (Foto: Alama/All Over Press)

Kong Vinter har for alvor erobret Danmark, og for mange af os går det hårdt ud over huden.

Røde, strammende kinder, tørre hænder og sprukne læber er helt almindelige i de kolde vintermåneder. Og det kan give store gener, hvis huden revner og bliver modtagelig overfor bakterier. Ubehandlet kan tørheden hurtigt udvikle sig til revner og sår, som øger risikoen for infektion.

Men der er faktisk meget, du selv kan gøre, hvis du vil undgå gener og infektioner, og gå foråret i møde med silkeblød hud.

Det er unødvendigt og i værste fald farligt at gå i bad hver dag. (Foto: Arkivfoto) Samfund - 19. jan. 2016 - kl. 17:52 Ekspert: Så ofte skal du gå i bad

I en pressemeddelelse har hudplejeserien Decubal i samarbejde med hudsygeplejerske og allergikonsulent Annemarie Yde-Andersen samlet 8 gode råd til, hvordan du genopbygger huden, hvis skaden allerede er sket

  • Smør din hud flere gange dagligt. Jo mere beskadiget hudoverfladen er, des mere fedt skal der til for at pleje den. Vælg derfor en creme med højt fedtindhold. Smør fedtcremen godt ind i huden og gerne flere gange om dagen.
  • Pak de tørre hænder ind. Hvis hænderne er meget tørre, og der måske endda er kommet revner og sår på knoer og håndryg, er det en god idé at smøre et tykt lag fedtcreme på hænderne og tage et par bomuldshandsker på. Lad det sidde natten over. Det giver meget fedt og fugt til huden.
  • Giv læberne ekstra opmærksomhed. Tørre læber kan plejes, og yderligere udtørring kan forebygges ved at smøre læberne dagligt, og inden man går ud i kulde og blæst.
  • Sørg for at spise sundt. De sunde fedstoffer i for eksempel fede fisk og nødder er vigtige byggesten for huden, og frugt og grønt er med til at holde huden sund.
  • Drik nok vand. Vand fugter huden indefra og er med til at holde din hud blød og pæn.
  • En god nats søvn er hudens bedste ven. Under søvnen bruger kroppen mindre energi og får mulighed for at opbygge nyt væv og udbedre skader i huden. En god nats søvn får også humøret til at stige.
  • Drop de lange varme bade. Det kan være fristende med lange varme bade, men hvis huden er beskadiget af vintervejret, er det en god idé at undgå. Det varme vand og sæben er nemlig med til at udtørre huden. Erstat eventuelt din sæbe med en mild badeolie. Smør huden ind umiddelbart efter badet, så får du mest ud af cremen.
  • Dæk huden til. Det danske klima byder ofte på koldt og blæsende vejr, der øger fordampningen fra huden. Indtil vinterkulden helt har sluppet sit tag, er det vigtigt - udover at smøre ansigt og hænder ind i en fugtgivende creme – at huske hue, halstørklæde og varme vanter for at forhindre yderligere udtørring, revner og eventuelle infektioner i en skadet hud.

Se følgende videoer for andre gode livsråd

Børnelæge viser, hvordan du stopper babygråd - hver gang

Danske kendte mødre giver råd om tømmermænd

Gode råd fra FDM når der er isslag på vejene

24 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere