Endelig 'gode nyheder' til allergikere: I får ikke mere kræft end andre

Tidligere har forskere mistænkt allergi som høfeber for at give en øget risiko for en række dødelige sygdomme såsom kræft, diabetes og åreforsnævring i hjertet. Men det er ikke tilfældet, viser et nyt studie

Selv om du har høfeber eller andre former for allergier, skal du ikke frygte, at der er større risiko for at blev ramt af kræft. (Arkivfoto: Colourbox)
Selv om du har høfeber eller andre former for allergier, skal du ikke frygte, at der er større risiko for at blev ramt af kræft. (Arkivfoto: Colourbox)

Pollensæsonen er efterhånden slut, og dermed kan en million danskere, som lider af høfeber, se frem til en periode med langt mindre nysen, snøften, øjenkløe og snot.

Derudover kan de glæde sig over, at deres allergi tilsyneladende ikke øger risikoen for at få andre potentielt dødelige sygdomme.

Dansk forskning viser nemlig, at der ingen sammenhæng er mellem allergi og kræft, alvorlig hjertesygdom, autoimmune sygdomme og tidlig død. Det skriver Videnskab.dk: http://videnskab.dk/krop-sundhed/ingen-forbindelse-mellem-allergi-og-dodelige-sygdomme

- Jeg synes godt, man kan ånde lettet op som allergiker. Hver femte af os har jo høfeber i dag, så jeg synes, det er en stor lettelse, at man ikke også skal være særligt bekymret for disse andre sygdomme, især kræft, siger professor på Aarhus Universitet, Hans Jürgen Hoffmann, som selv forsker i høfeber.

Læs også hos Videnskab.dk: Münchausens syndrom by proxy: Kvinde dræbte sit eget barn

I det nye studie har forskere fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden brugt fem tidligere befolkningsundersøgelser til at undersøge, om mennesker med høfeber har ændret risiko for at få kræft, autoimmune sygdomme, hvor immunforsvaret nedbryder kroppens egne celler, type 2-diabetes og iskæmisk hjertesygdom, som giver forsnævring af blodårer til hjertet.

De har desuden set på risikoen for at dø tidligt af andre tilstande, for eksempel slagtilfælde og kræft. Forskerne har i alt fulgt 14.849 personer i gennemsnit i 11 år.

Læs også hos Videnskab.dk: Tre døgn uden søvn fjerner depression

Tidligere har sygdommene i en vis udstrækning været mistænkt for at kunne hænge sammen med allergi. Det afviser den nye forskning.

- Det gælder især autoimmune sygdomme, fordi stigningen i antallet af allergikere er kommet samtidig med, at flere får de autoimmune sygdomme. Og immunologisk set kunne man godt forestille sig, at immunsystemet generelt reagerer for meget, men vores studie tyder altså ikke på det, siger medforfatter og klinisk professor på Københavns Universitet Allan Linneberg.

Både allergi og autoimmune sygdomme, for eksempel sclerose og leddegigt, skyldes, at immunforsvaret fejlreagerer og bekæmper uskadelige stoffer udefra ved allergi og kroppens egne celler ved en autoimmun sygdom.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Ved høfeber opfatter immunforsvaret ved en fejl pollen som en parasit og starter en kædereaktion for at bekæmpe denne ikke-eksisterende fjende. Det giver de velkendte symptomer med røde øjne og rindende næse.

Har man en autoimmun sygdom, er det kroppens egne celler, som ved en fejl bliver offer for immunforsvarets hyperaktivitet. Ved type 1-diabetes er det de celler, som laver insulin, der bliver ødelagt, og ved sclerose er det nervebanerne mellem hjernecellerne, som nedbrydes og ødelægges af immunforsvaret. Allergi påvirker livskvaliteten meget, giver flere sygedage og koster en masse penge for patienterne og samfundet.

- Men man skal ikke være bekymret for, at man dør tidligere end andre, eller at man har øget risiko for farlige sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og cancer, slutter Allan Linneberg.

Læs også hos Videnskab.dk: Din hjerne er designet til at gøre dig lykkelig

0 kommentarer
Vis kommentarer