Færre piger mener at opleve hpv-eftervirkninger

På et år er 2109 piger blevet henvist til et hpv-center. De seneste to måneder gælder det dog kun 25 piger

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Siden sidste sommer, hvor de regionale hpv-centre med det fælles navn 'Én Indgang' blev etableret, er 2109 piger blevet henvist.

Mens der i begyndelsen var mange henvisninger, er tendensen nu slået om. Fra 1. april til 1. juni blev blot 25 piger henvist til et af de centre, som tilser piger, der mener at opleve eftervirkninger af hpv-vaccinen mod livmoderhalskræft.

Det viser nye tal fra de fem afdelinger ifølge Danske Regioner.

Ifølge Ulla Astman (S), der er formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg, er det afgørende, at indsatsen over for pigerne er specialiseret og koordineret.

- Det er nødvendigt, for ingen kan endnu fastslå en præcis diagnose hos mange af disse piger, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

De praktiserende læger er forpligtede til at henvise pigerne til de specialiserede afdelinger, hvis der er mistanke om sammenfald med vaccinen.

Det er en ordentlig og forsvarlig måde at gøre det på, mener Ulla Astman.

- Vi spænder et bredt sikkerhedsnet ud, men det betyder også, at centrene modtager en del piger, som kommer med mange forskellige symptomer. Så længe der henvises patienter, vil centrene fortsætte med at tage sig grundigt af dem, siger hun.

Per 1. juni var 1721 piger blevet tilbudt et udredningsforløb. Det er 207 flere end 1. april, hvor den forrige opgørelse er lavet.

Samtidig er ventelisterne så godt som væk i fire af de fem regioner.

Hvor 503 piger 1. april ventede på at blive udredt, gjaldt det 285 piger 1. juni - det er et fald på 43 procentpoint på to måneder.

I Region Hovedstaden er der dog fortsat en stor gruppe ventende piger. Af de i alt 285 piger, der stod på venteliste 1. juni, bor de 269 i hovedstadsområdet. Det er samtidig dér, man har modtaget flest henvisninger til udredning.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere