Flygtninge har taget dræbersygdom med til Danmark

Ikke set i 18 år, men nu er to flygtninge ramt

Flygtninge på Københavns Hovedbanegård. (Arkivfoto: Kenneth Meyer)
Flygtninge på Københavns Hovedbanegård. (Arkivfoto: Kenneth Meyer)

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

- Vi har fundet difteri hos to libyske flygtninge. Sygdommen kan være farlig, hvis man ikke er vaccineret mod den. Den farlige type er meget sjælden, og vi så den sidste gang i Danmark i 1998.

Sådan siger fagchef Kurt Fuursted fra Statens Serum Institut til MetroXpress, som beskriver, hvordan der igen er konstateret tilfælde af den alvorlige og meget smitsomme sygdom difteri i Danmark.

Sygdommen, som kan angribe blandt andet hjertemusklen og centralnervesystemet og være dødelig, har i årevis været udryddet i Danmark.

Advarer hospitaler
Fundet af sygdommen i Danmark har ifølge MetroXpress fået Statens Serum Institut til at advare hospitaler om den smitsomme luftvejssygdom.

I Danmark vaccinerer man som del af børnevaccinationsprogrammet mod difteri allerede ved barnets første vaccination i tremånedersalderen.

EU-agenturet Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse- og kontrol (ECDC) anbefalede ifølge MetroXpress før jul, at alle lande screener flygtninge for smitsomme sygdomme. Det gør Danmark i modsætning til Tyskland, Norge og Holland ikke.

Screener kun indlagte
Ifølge MetroXpress screener man indtil videre kun flygtninge, som indlægges på sygehuse, hvor de risikerer at smitte andre patienter.

I en mail fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) til MetroXpress lyder det:

'Sundhedsstyrelsen følger løbende den aktuelle situation for at vurdere, om det er nødvendigt at tage yderligere initiativer for at forhindre, at smitsomme sygdomme spreder sig'.

WHO har fastslået, at den hidtil usete tilstrømning af flygtninge, asylansøgere og indvandrere udgør en folkesundhedsmæssig udfordring, som skal behandles på en rettidig og effektiv måde.

WHO: Vacciner børnene
Det kræver ifølge WHO en 'styrkelse af de nationale og regionale sundhedssystemer for at sikre, at alle flygtninge og indvandrere har nem adgang til sundhedsvæsnet' og den hjælp, de har brug for - herunder deltagelse i vaccinationsprogrammerne.

Især flygtningebørn er i risiko for ikke at være dækket ind, fordi adgangen til vaccinationer i de krigshærgede lande har været afbrudt, og eller de har været på flugt og derfor ikke har fået deres vaccinationer.

'Ikke desto mindre bør flygtninge, asylansøgere og indvandrere vaccineres uden unødig forsinkelse i det land, hvor de agter at bo i mere end en uge. Mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR) og poliovacciner bør være prioriteter, lyder det fra WHO.

Ifølge MetroXpress har man også konstateret tuberkulose og malaria hos asylsøgere i Danmark.

Ved du noget, så tip os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

427 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere