Frisko Is går i kødet på nikotinsælger

Væske til e-cigaretter skal hverken smage eller lugte af Filur, fastslår is-gigant

Har du eller dit barn været nikotinforgiftet af e-cigaretvæske, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Livsfarlig og ulovlig e-cigaretvæske skal ikke smage af Filur

Det slår Frisko Is fast efter at Ekstra Bladet har afsløret, hvordan en dampbutik i København sælger e-væske, som smager og lugter af mange børns foretrukne sodavandsis. Den er nemlig langt fra egnet til børn.

Artiklen fortsætter under billedet...

Denne lille flaske indeholder nok nikotin til at slå 50 børn ihjel. (Foto: Jakob Jørgensen)
Denne lille flaske indeholder nok nikotin til at slå 50 børn ihjel. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Denne flaske skræmmer ifølge overlæge ikke små børn væk. Men tager de en slurk, risikerer de at blive alvorligt syge eller dø af nikotinforgiftning. (Foto: Jakob Jørgensen) Sundhed - 15. mar. 2015 - kl. 10:36 Denne lille flaske kan slå 50 børn ihjel

Nikotinkoncentrationen i den lille flaske kan tage livet af 50 småfolk, har overlæge hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital Niels Ebbehøj slået fast. Men i stedet for at sætte en advarsel på flasken, var der klistret et billede af en Filur og en lille sød drage på flasken, som Ekstra Bladet købte i dampbutikken Smartcig i København.

Referencen til sol og sommerforfriskning gør bestemt ikke Frisko Is' ejer Unilever glad.

- Forbrugersikkerhed er en af Unilevers væsentligste værdier. Og vi kan naturligvis ikke acceptere, at vores populære varemærke Filur, der har været på markedet i årtier, bliver groft misbrugt i markedsføringen af et produkt, der potentielt kan volde skade på børn og unge, siger marketingchef hos Frisko Is Henrik K. Nyboe til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under videoklippet...

Frisko Is er nu i fuld gang med at sætte en stopper for Smartcigs misbrug af isvirksomhedens brand.

Se også: Det skal være slut med farlig nikotin-væske

Hvilke skridt, virksomheden har taget, holder Frisko Is foreløbig for sig selv.

For dårligt mærket
Heller ikke Smartcigs ejer Mike Vous vil uddybe, hvad is-gigantens henvendelse går på.

- Jeg har ikke lyst til at tale med dig, lyder det fra Mike Vous, der arbejder som smed, når han ikke driver sin dampbutik fra Sølvgade i indre København.

Forleden erkendte han dog, at flaskerne, som han sælger sundhedsskadelig e-væske i, er for dårligt mærket.

Mike Vous fortalte også, at han vil fortsætte salget af ulovlig nikotinvæske.

Giftlinjen er dybt bekymret over det totalt ukontrollerede salg af e-cigaretvæske med nikotin, som har medført en stigning i antallet af skadestuebesøg og indlæggelser.

Artiklen fortsætter under videoklippet...

Man behøver ikke engang at smage på væsken. Det har en glimrende hudoptagelse. For nylig blev et ungt menneske indlagt med nikotinforgiftning, fordi en flaske e-cigaretvæske var løbet ud i lommen og blevet optaget i huden, lyder det fra Giftlinjen.

Se tv-klippet, hvor vi konfronterer Smartcig med det ulovlige nikotinsalg, i playeren øverst på siden.

Har du eller dit barn været nikotinforgiftet af e-cigaretvæske, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Læger slår alarm

Flere og flere børn bliver indlagt med nikotinforgiftning pga. e-cigaretvæske.

- Giftlinjen får op mod 100 henvendelser om året om udsættelse for nikotin fra e-cigaretter. Det er en vældig stigning fra 2011, hvor der var under ti. Nogle få af børnene har været så svært medtaget, at de blev indlagt. Heldigvis er ingen døde, men det er selvfølgelig noget, vi frygter, siger overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Giftlinjen anbefalede i 2011 indlæggelse eller skadestuebesøg for to personer. I 2012 lød tallet på 11. I 2013 var tallet steget til 28.

Lægen har ikke det præcise tal for 2014, men siger, at det var ' en del'.

Sundhedsstyrelsen: Ikke en eneste må sælge nikotinvæske

E-cigaretvæske med nikotin er ulovlige at sælge som tobaksmidler. Hvis man skal forhandle de nikotinholdige præparater, skal man søge tilladelse til at sælge det som lægemiddel til rygestop-behandling hos Sundhedsstyrelsen.

Det er aldrig sket. Alligevel er styrelsen godt klar over, at flaskerne bliver langet over diskene i hele landet.

- Når vi bliver klar over det, politianmelder vi forhandlerne, som kan få en bøde eller fængselsstraf. Indtil videre er ingen blevet straffet med fængsel, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Sameer Kohli til Ekstra Bladet.

Skal væsken sælges til rygestopbehandling stiller det langt strengere krav til forhandlerne, og produkter vil blive underlagt streng kontrol. Man ville for eksempel skulle fremlægge dokumentation for effekten af præparaterne for sundhedsmyndigheden.

- Vi har fået henvendelser fra nysgerrige om, hvad der skulle til for at få godkendt produkterne. Men de har ikke indsendt nogen ansøgning, siger Sameer Kohli.

Politikerne er i gang med at stramme op på området og sundhedsminister Nick Hækkerup har sendt et lovforslag i høring om en ny e-cigaretlov, som skal regulere og stramme op på området.

Ifølge lovforslaget skal området høre under Sikkerhedsstyrelsen.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

83 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere