Her er den klamme sandhed: Derfor skal du ALDRIG bruge håndtørrer

Der er flere gode grunde til at undgå at benytte de håndtørrere der findes på mange offentlige og delte toiletter

Modelfoto: shutterstock.com
Modelfoto: shutterstock.com

De fleste tror at det er god hygiejne at bruge de elektriske håndtørrere, der er opstillet på mange offentlige og delte toiletter.

Sandheden er en helt anden. Det fastslår amerikanske forskere fra universitetet i Connecticut i et studie, der er publiceret i 'Applied and Enviromental Microbiology'.

Forskerne har testet håndtørrere på forskellige offentlige toiletter og sat filtre på der opfanger bakterierne. Konklusionen er klar. Når du bruger en håndtørrer, får du både dine egne fækale bakterier på hænderne, samt fækale bakterier fra andre, der har benyttet toilettet.

Håndtørrerne suger bakterierne til sig, varmer dem op og blæser dem ud over dine hænder. I studiet fandt forskerne mellem 18 og 30 kolonier af fækale bakterier i de forskellige håndtørrere.

Den danske professor, Jan Pravsgaard Christensen, er ekspert i mikrobiologi, immunsystemet og infektioner. Han er enig i konklusionen i det amerikanske studie:

- Det er helt korrekt, at de fækale bakterier bliver opfanget i håndtørreren og derefter blæst tilbage på din hånd. Det er den ene side af sagen. Den anden er at når man har vasket hænder efter et toiletbesøg, så sidder der stadig fækale bakterier på din hånd. Det er en dårlig idé at bruge en håndtørrer. For at sige det ligeud, så tørrer lortet ind på dine hænder, når du bruger den.

- Den bedste hygiejne opnås ved at bruge papir servietter, når det gælder delte eller offentlige toiletter. Håndklæder er en lige så dårlig idé som håndtørrerne, for så deler man de fækale bakterier med hinanden.

Hvis du tror at du kan redde hygiejnen ved brug af håndsprit - så tro om igen. Hvorfor kan du læse her.

Eliteløberen Mads Tærsbøl lever sundt - og sælger sin afføring (i kassen, som ses til højre) til medicinsk brug. Foto: Stine Tidsvilde Krop og træning Mads sælger sin afføring: Tjener 200 kr. pr. portion

kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen