Hospital svigter groft trods listeria-dødsfald

Lovede at stoppe svineri: Odense Universitetshospital forsætter livsfarlig fødevaresjusk efter skandale

På Odense Universitetshospital har der fortsat været risiko for, at listeria kunne få lov til at udvikle sig i den mad, patienter modtager, oplyser Fødevarestyrelsen til Ekstra Bladet.
På Odense Universitetshospital har der fortsat været risiko for, at listeria kunne få lov til at udvikle sig i den mad, patienter modtager, oplyser Fødevarestyrelsen til Ekstra Bladet.

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsnet? Send os dit tip på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Bliver du syg, svækket og indlagt kan inficeret hospitalsmad koste dig livet.

Derfor kunne man håbe, at Odense Universitetshospital havde levet op til sine løfter om at højne madsikkerheden, efter det i fjor kom frem, at tre patienter var døde på grund af listeria, som blev fundet i aspargessuppen på hospitalet.

Se også: Ny listeria-skandale: Tre døde af hospitals aspargessuppe

Giga-bøder
Listeria i suppens kødboller blev ikke dræbt, for man opvarmede ikke suppen ordentligt, og hospitalet derfor fik giga-bøder for alvorlige svigt.

Men Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at hele syv afdelinger på hospitalet så sent som forrige uge fik hård kritik af Fødevarestyrelsen for stadig ikke at have styr på de procedurer, som skal forhindre endnu flere listeria-dødsfald.

Det sker på trods af, at hospitalet for længst af myndighederne har fået strenge ordrer på at stramme op.

Afsløret af kontrol
Fødevarekontrollen opdagede forleden under en listeria-kontrolkampagne, at sygehusets medarbejdere slet ikke noterede madens temperaturer og overhovedet ikke kunne dokumentere, at de besad den livsvigtige viden om listeria-risikoen.

Fødevarestyrelsens sektionsleder, Susanne Netterstrøm, forklarer, at afdelingernes såkaldte risikoanalyser og procedurer ikke passede til aktiviteterne:

- Og så er der risiko for, at listeria kan få lov til at udvikle sig i den mad, de modtager, siger hun.

- Det er vigtigt, at de har styr på den slags, for netop på et hospital er mange svækkede og er derfor meget sårbare over for listeria, pointerer hun.

Kritisk punkt
I kontrolrapporterne står eksempelvis:

’Man dokumenterer ikke (temperaturer ved, red.) varemodtagelse, der vurderes at være et meget kritisk punkt, da der modtages færdigretter til genopvarmning.’

Den formodet dødelige aspargessuppe med kødboller var en sådan færdigret.

Se også: Dødsfald fra asparges-listeria er ej med i statistik

En medarbejder svarede i fødevarekontrollen:

- Jeg fik at vide, at jeg skulle lave en risikoanalyse, når jeg havde tid.

Susanne Netterstrøm slår fast, at det er et lovkrav, at hospitalet skal have en risikoanalyse.

- Der findes flere eksempler på, at det går galt uden risikoanalyser, så derfor er det en uacceptabel indstilling at udsætte det til, man synes, der er tid, siger hun.

Uansvarlig ledelse
Orla Zinck, bromatolog og ph.d., betegner hospitalets ledelse som ’stærkt uansvarlig’.

- Det er fuldstændigt uacceptabelt og knald i låget at gamble med især patienters helbred på denne måde. Jeg håber virkelig, det skyldes mangel på faglig kompetence – og ikke en bevidst risikovillighed.

På Hillerød Hospital dumpede hvert fjerde lokale den seneste rengøringskontrol. Vagthund Så dårlig er rengøringen på hospitalerne

Fødevarestyrelsen lover at holde øje med hospitalet:

- Vi kommer igen inden for to måneder for at sikre, at forholdene er bragt i orden. Vi har en klar forventning om, at det er sket.

I Kost & Ernæringsforbundet bider forbundsformand Ghita Parry mærke i, at hospitalsdirektøren (i konfrontationen herunder) oplyser, at personalet er presset.

- Lad mig tilføje: Presset helt i bund, siger Ghita Parry.

- Især på afdelingerne, hvor ressourcerne bare ikke er der. At sagen fortsætter viser, hvor afgørende det er, at fagfolk følger maden fra køkkendør til patient. Der mangler simpelthen kost- og ernæringsfagligt personale til at varetage hygiejne, anretning og servering ude på afdelingerne, siger Ghita Parry.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

42 kommentarer
Vis kommentarer