Knut døde på sygehuset - skulle have ringet 112

At befinde sig på et hospital blandt lægefagligt personale er ikke altid garanti for, at man er i sikre hænder ved et akut hjerteanfald. 81-årige Knut Wallevik mistede livet på Herlev Sygehus, fordi han ikke ringede 112.

Forfatter Gretelise Holm med sin nu afdøde mand Knut Wallevik. Privatfoto.
Forfatter Gretelise Holm med sin nu afdøde mand Knut Wallevik. Privatfoto.

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsenet? Send en mail til tordublivesyg@eb.dk eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Det skulle have været et fredeligt rutinebesøg efterfulgt af en frokost på Herlev Sygehus for kræftramte Knut Wallevik og hans kone, forfatteren Gretelise Holm, men det udviklede sig tragisk, da Knut pludselig fik stærke smerter i brystet. Han afgik ved døden en time efter anfaldet i cafeteriet, på trods af hans mere end almindeligt tætte placering på læger og sygeplejersker.

Ifølge Herlev Sygehus fik Knut ikke den nødvendige hjælp, fordi der ikke blev ringet 112.

- Man forestiller sig ikke, at det skal være så svært at få hjælp til et hjerteanfald, når man befinder sig på et hospital, siger en frustreret Gretelise Holm.  

Se også: 1813 til Lone før hun døde: Snup en panodil

Knut, der havde stensikre symptomer på hjerteanfald med smerter ud i begge arme, bad om at blive lagt på en båre. Hans kone måtte opgive at finde en og i stedet spørge efter en kørestol. Ved informationsskranken fik hun at vide, at hun måtte stille sig op bag i køen, hvis hun skulle betjenes. En anden kvinde i køen påpeger overfor Gretelise at "her er altså en kø".

- Der var gået cirka 15 minutter, siden hjerteanfaldet startede, da det lykkedes mig at ”stjæle” en parkeret kørestol, som så ud som om den var i brug, men midlertidigt forladt uden for et toilet, fortæller Gretelise, som på det tidspunkt var panikslagen over sin mands situation.

Han er jo ikke indlagt her

Gretelise får kørt Knut op på onkologisk afdeling, hvor parrets besøg netop havde fundet sted tidligere, og han bliver placeret i en seng. Knut er nu så dårlig, at han kaster op og siger, han aldrig har haft så stærke smerter i brystet. Da Gretelise spørger det tilstedeværende personale, om Herlev har en hjerteafdeling, er svaret, at det har de, men "der er han jo ikke indlagt."

13-årige Someia Kürstein er ulykkelig over, at hun nu skal holde sommerferie i en hospitalsseng. Foto: Jan Unger Sundhed - 17. jul. 2015 - kl. 13:59 TV: Læger lyttede ikke, Someia sprængte sin blindtarm

På afdelingen tager de puls, blodtryk og en scanning af Knut, og først herefter bliver der slået hjertestop-alarm. Gretelise kigger på uret.

-Der er gået en time siden vi sad i hospitalets cafeteria og smerterne startede, fortæller hun.

Ring 112 - også på hospitalet

Knut Wallevik afgår ved døden på Herlev Sygehus den eftermiddag d. 14 juli. Ved et efterfølgende møde får familien at vide, at Gretelise skulle have ringet 112 allerede nede i cafeteriet. Dette skyldes, at patienter skal visiteres efter reglerne og dette kræver et opkald til 112 - også selvom de allerede befinder sig på et stort hospital.

Parrets datter, Laura Wallevik, der selv var på Kreta da hun mistede sin far, undrer sig over tendensen til at placere regler over mennesker.

- Min far havde været bedre stillet, hvis han var faldet om på gaden eller derhjemme og derefter ringet alarm. Jeg er så ked af, jeg ikke var der den dag, fortæller hun.

Herlev Hospital: Det burde ikke være sket

- Hvorfor er det så svært at få hjælp, når du allerede er på et hospital?

- Det bør det heller ikke være. Man kan sige, hjælpen burde havet været med der det samme. Der er personalet, der sidder i vores information, som skal vide, at de skal ringe 112, hvis nogen får det dårligt, siger Jan Toftholm Andersen, vicedirektør på Herlev Hospital.

- Jeg kan sagtens forstå, at man som lægmand tænker, at jeg kommer ind i et stort hus, hvor der er masser af sygeplejersker og læger, og hvis du får et hjertestop i forhallen, så skal der komme en ambulance med det samme. Det virker underligt. Det kan jeg godt forstå.

- Er det så bedre at få et hjerteanfald på gaden?

- Nej, det er lige så godt at få det herinde.

- Men ikke i denne situation?

- Det er fordi, der ikke blev ringet 112. Det er ikke op til de pårørende at ringe 112. Det er de professionelle på vores hospitals ansvar at vide, at man skal ringe 112.

- Er det ikke et problem, at der ikke bliver ringet ?

- Det er et problem, at der øjensynligt i denne sag ikke har været handlet rigtigt ved, at der ikke er blevet ringet 112.

- Men nu laver vi en kerneårsagsanalyse, og så må vi se, hvad der er sket, og så ændrer vi ved alt det, der skal ændres, så det bliver skarpere og hurtigere.

- Der er i hvert fald noget, der skal laves om i forhold til, at man ikke skal være usikker på, hvad man skal gøre, hvis man beder om hjælp.

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsenet? Send en mail til tordublivesyg@eb.dk eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

1 af 2 Knut Wallevik døde d. 14 juli på Herlev Sygehus. Han blev 81 år gammel. Privatfoto.
2 af 2 Forfatter Gretelise Holm med sin nu afdøde mand Knut Wallevik. Privatfoto.
140 kommentarer
Vis kommentarer