Medicin-gennembrud

Ny medicin kan nu udsætte skleroseramtes symptomer. Den er dog kun godkendt til patienter under 45 år

Jette Dakin fik sklerose for syv år siden. Klik på linket længere nede, og læs både hendes, Katrines og Lenes historie. Foto: Stine Tidsvilde
Jette Dakin fik sklerose for syv år siden. Klik på linket længere nede, og læs både hendes, Katrines og Lenes historie. Foto: Stine Tidsvilde

Endelig! Den første medicin, der kan forsinke udviklingen af den mest aggressive type sklerose - primær progressiv sklerose - er netop blevet godkendt af medicinrådet.

I Scleroseforeningen er man begejstret over, at medicinen nu er blevet godkendt efter mange års ventetid og kamp. Hidtil har der nemlig ikke været nogen medicin til patienter med den type af den kroniske og invaliderende sygdom.

Banebrydende
- Det er banebrydende godt nyt for patienterne. Hidtil har der intet medicin været til at kunne hjælpe den patientgruppe. For dem er sygdommen blot gået ned ad bakke. Nu er der nyt håb. Det er en meget stor glæde, siger direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm til Ekstra Bladet. Han oplyser, at medicinen koster omkring 130.000 kroner om året for den enkelte patient:

- Afprøvninger af medicinen har vist sig, at den for sklerosepatienter med den aggressive primære sklerose kan udsætte forværringen af deres symptomer i op mod syv år. Prøv at forestille dig, at du får syv år mere, inden du eksempelvis er nødt til at bruge kørestol. Det er en meget, meget stor forbedring af livskvalitet.

Ikke for alle
Midt i begejstringen er der dog stadig noget at kæmpe for.

- Det er en stor glæde, men desværre også uforståeligt og ærgerligt, at den nye medicin kun er blevet godkendt til patientgruppen under 45 år, siger han og forklarer, at det bl.a. skyldes, at medicinens virkning falder med alderen, og i den tid, patienten har haft sygdommen i udvikling, siger Klaus Høm.

Medicinrådet valgte i maj 2018 ikke at anbefale medicinen (ocrelizumab) til alle patienter op til 55 år, skriver rådets formand Jørgen Schøler Kristensen til Ekstra Bladet.

Han forklarer yderligere, at herefter indsendte medicinalfirmaet Roche, efter aftale med medicinrådet, en ansøgning på patienter under 45 år. Det er den ansøgning, der onsdag 30. januar endte med en anbefaling af ocrelizumab til den gruppe.

Det er altså ikke medicinrådet, der har valgt netop 45 år. Den grænse skyldes datagrundlaget, og stammer fra det kliniske studie, som medicialfirmaet har udført, skriver han.

Svær grænse
Skleroseforeningens formand mener dog, at det bliver svært at håndtere sådan en grænse.

- Det er meget svært at sætte en præcis aldersgrænse. I Sverige er den sat til 55 år, og der er jo heller ikke en skarp forskel på, om du er 44 år eller 46 år i forhold til, hvor meget gavn du som patient kan få af medicinen. Nu må vi afvente situationen og håbe, lægerne ikke vil bruge aldersgrænsen strengt, men i stedet vurdere den enkelte patient individuelt, siger Klaus Høm.

Foto: Anders Brohus Tæt på Katrine fik mors sygdom: Nu frygter jeg at få børn

29 kommentarer
Vis kommentarer