Nominér din sundhedshelt: Ghita vejede 500 gram, da hun blev født

Ghita kom til verden længe før hun egentlig skulle, men personalet på neonatalafdelingen på Rigshospitalet reddede dels hendes liv, dels hendes forældres - fordi de udviste overskud og varme

11 måneder gamle Ghita Petersen kom til verden alt, alt for tidligt. Men læger og sygeplejersker på neonatalafdelingen på Rigshospitalet reddede ikke kun hendes liv - de støttede hendes mor Tina Petersen så meget, at hun også føler, de reddede hendes. (Privatfoto)
11 måneder gamle Ghita Petersen kom til verden alt, alt for tidligt. Men læger og sygeplejersker på neonatalafdelingen på Rigshospitalet reddede ikke kun hendes liv - de støttede hendes mor Tina Petersen så meget, at hun også føler, de reddede hendes. (Privatfoto)

I fem dage havde Tina Petersen og hendes mand Thomas siddet og stirret ind i kuvøsen på Rigshospitalets neonatalafdeling. Her lå Ghita og kæmpede for sit lille liv i en respirator, der fyldte næsten hele hendes 30 centimeter lange og 513 gram lette spædbarnskrop.

Ghita kom til verden 15 uger for tidligt, da lægerne - i Tinas 25. svangerskabsuge - vurderede, at den lille pige ikke ville overleve i sin mors mave.

- Jeg havde forhøjet blodtryk i starten af graviditeten. Det fik jeg blodtrykssænkende medicin for, men det gjorde, at min blod løb langsommere, så Ghita ikke fik nok, fortæller Tina Petersen.

- Da de tog hende ud, sagde lægerne, at hun ikke ville have overlevet to dage mere inde i maven.

Fugleunge
Ghita fejlede ikke noget, da hun blev taget ved kejsersnit, men hendes lille 'fugleunge-krop', som hendes forældre beskriver den, var ikke klar til livet uden for. Hendes lunger var ikke fuldt udviklede og for stive til at trække vejret selv. Så Ghita blev med det samme lagt i respirator i kuvøsen.

- Fordi hun var så lille, var personalet meget i tvivl om, hvorvidt hun ville overleve. De turde ikke tage hende ud af kuvøsen. Men på femte dagen insisterede sygeplejerske Søren Eckhardt Poulsen på, at hun skulle ud. Hud mod hud er vigtigere end noget andet, stod han fast.

- Så hun kom ud og lå på mit bryst. Der blev jeg for alvor mor, det var der jeg knyttede mig til hende.  Jeg brød grædende sammen, fordi det simpelthen betød så meget for mig, husker Tina Petersen.

Overskudsmennesker
Hun vil gerne pege på hele afdelingen, som de var indlagt på i flere måneder, når man spørger til, hvem hun husker bedst og vil nominere til sundhedshelt.

- Hele Team 2 var fantastiske. Søren Eckhardt Poulsen gjorde en kæmpe forskel for mig, da han lagde min datter på mit bryst. Det var ham, der gjorde mig til mor, føler jeg. Men også sygeplejerske Tenna Buckhardt, læge Ane Bondo og læge Jakob Huusom. Bare for at nævne nogle.

- Det er en afdeling af overskudsmennesker, der ved, hvad man som forældre har brug for, når ens nyfødte barn måske ikke overlever, fortæller Tina Petersen, mens gråden knækker hendes stemme.

- Det sidder stadig dybt i mig, og jeg er personalet dybt taknemmelig for, at de trøstede mig, gjorde mig tryg og hjalp mig, når jeg havde brug for det ene eller det andet.

De gav hende livet
I dag er Ghita næsten blevet et år, hun er 69 centimeter lang og vejer 7 kilo.

- Hun er stadig lille af en elleve måneder gammel pige at være. Men hun indhenter det hele tiden, og hun har en sund appetit, så hun vokser og tager på, som hun skal, siger hendes stolte mor, og fortsætter:

- Hun har stadig lidt stive lunger, men det vokser hun fra. Ghita er også lidt mere udsat for infektioner, end jævnaldrende børn født til tiden, hun er generelt lidt forsinket i sin udvikling og så har hun nystagmus, hvilket er nogle ufrivillige bevægelser med øjnene. Men det er en lille pris at betale i den store sammenhæng. Og personalet på neonatalafdelingen gav hende livet. Det kan jo ikke byttes for noget.

SIDSTE CHANCE I DAG, 31. AUGUST 2015: Nominer din sundhedshelt er et forsøg på at sætte fokus på de mennesker, der knokler og gør en forskel for deres patienter. Er du eller nogen du kender blevet behandlet af en læge, sygeplejerske, SOSU, blevet kørt af en portør eller underholdt af en hospitalsklovn, som gjorde en indsats ud over det forventede, kan du nominere ham eller hende på mailen: tordublivesyg@eb.dk.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

6 kommentarer
Vis kommentarer