Ny forskning: Derfor ser rødhårede så ungdommelige ud

Forskere mener de har fundet ud af hvorfor nogle mennesker beholder deres ungdommelige udseende

Der er nu en god forklaring på hvorfor rødhårede ser yngre ud end mennesker med andre hårfarver. (Modelfoto: Polfoto).
Der er nu en god forklaring på hvorfor rødhårede ser yngre ud end mennesker med andre hårfarver. (Modelfoto: Polfoto).

De fleste der er bare en smule oppe i årene kender det. Man mødes med gamle skolekammerater til en genforening efter års adskillelse og mens nogle er tydeligt ældet, ser andre ud som om de ikke er blevet en dag ældre siden sidst.

Nu mener forskere ved Erasmus University Medical Centre i Holland, at de har løst gåden om hvorfor nogle mennesker beholder deres ungdommelige udseende - og det er godt nyt for rødhårede. Det skriver BBC.

Forskerne tog make-up fri billeder af 2683 mennesker og lavede en rundspørge, hvor folk skulle gætte deres alder. Resultaterne blev herefter målt op i mod deres rigtige alder. Derefter undersøgte forskerne forsøgspersonernes DNA for at finde ud af om der var en sammenhæng blandt dem der så yngre ud end de egentlig er.

Forskerne fandt en klar sammenhæng i genet MRC1 - der er væsentligt for kroppens produktion af melanin, et stof der har betydning for hudens pigmentering og som beskytter mod UV stråling.

MRC1-genet kommer i mange former og varianter. Mange af disse er årsagen til at mennesker har rødt hår og derfor har genet fået kælenavnet 'de rødhåredes gen'.

Ifølge forskningsprojektet ser mennesker med MRC1-genet i snit to år yngre ud end de egentlig er. Forskerne har endnu ikke helt løst gåden om, hvorfor genet har så stor betydning, men de fortsætter studiet af MRC1 i håb om at kunne fremstille produkter, der kan komme alle til gode og forynge folks udseende:

- Dette er det første forskningsprojekt af den her type. Ideelt finder vi frem til noget der vil kunne komme alle til gode, forklarer professor Ian Jackson fra 'UK Medical Research Council's Human Genetics Unit' til BBC.

Selv om resultatet er godt nyt for rødhårede er alt ikke fryd og gammen. I 2014 viste et andet forskningsprojekt, at rødhårede er i fare for at uddø.

22 kommentarer
Vis kommentarer