Ny forskning: Peanut til babyer forebygger allergi

Hvis spædbørn får kværnede peanuts, vil det kunne hjælpe dem til at undgå at udvikle allergi senere i livet

(Foto: Claus Bonnerup)
(Foto: Claus Bonnerup)

Hvis spædbørn får små mængder af kværnede peanuts, vil det kunne hjælpe dem til at undgå at udvikle allergi senere i livet - også selv om de holder op med at spise peanuts i et år i deres tidlige barndom, viser nye forskning.

De nye forskningsresultater, der er blevet offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine, har fået de globale sundhedsmyndigheder til at genoverveje regelfaste råd om, at spædbørn bør undgå visse fødevarer - ikke mindst fordi antallet af farlige peanut-allergitilfælde blandt unge er steget markant i de seneste år.

- Hvis peanuts hurtigt bliver en del af diæterne hos spædbørn, som er i overhængende fare for at udvikle peanutallergi, så bliver risikoen for peanutallergi reduceret indtil de er seks år - uanset om de holder op med at spise peanuts i et år, når de er fem, viser forskningen, som er ledet af Kings College London.

Resultaterne er en opfølgning på epokegørende forskningsresultater sidste år, hvor over 600 børn indgik i de såkaldt Leap-undersøgelser af peanutallergi hos små børn. Studiet viste, at babyer i højrisikogruppen, der spiste peanuts, når de var 11 måneder, i langt højere grad undgik peanutallergi som femårige, end børn der undgik peanuts.

Den nye forskning, der kaldes Leap-on undersøgelserne, omfatter 550 børn.

- Overordnet viser undersøgelserne en relativ reduktion på 74 procent af peanutallergi hos dem, som fik peanuts, når man sammenholder dem med gruppen, som ikke undgik peanuts.

I gruppen, som undgik peanuts, fik 18,6 procent af børnene peanutallergi, mens kun 4,8 procent fik det i gruppen, som spiste peanuts.

Forskningen har medført opfordringer til sundhedsmyndighederne om at ændre de officielle anbefalinger i flere lande om børns diæter på området. Myndighederne fraråder mange steder forældre at give nødder til spædbørn og småbørn - især hvis børnene lider af eksem.

Professor Barry Kay fra Imperial College London siger til BBC, at undersøgelsen tyder på, at der skal tænkes i helt nye baner i forbindelse med udforskningen af allergifremkaldende fødevarer og små børn.

Et ud af 13 børn i USA lider af fødevareallergi. Antallet er stigende. I Storbritannien er et barn ud af 50 allergiske over for peanuts, og peanutallergi er stadigt mere udbredt problem i dele af Afrika og Asien.

2 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere