Nye kræfttal: Hver femte får ikke behandling til tiden

Spritnye kræfttal viser, at hver femte kræftpatient fortsat venter for længe på behandling. Om få måneder vil tallene se endnu dårligere ud

Hver femte af de 4752 danske kræftpatient, som fik behandling i sidste kvartal måtte vente for længe på kemoterapi, strålebehandling eller operation. Foto: AP
Hver femte af de 4752 danske kræftpatient, som fik behandling i sidste kvartal måtte vente for længe på kemoterapi, strålebehandling eller operation. Foto: AP

18 procent af landets kræftpatienter fik ikke behandling til tiden i de sidste tre måneder af 2014. Det viser kræfttal fra Statens Serum Institut, som netop er blevet offentliggjort.

- Det er skuffende, at der ikke sker en forbedring i andelen af patienter, som kommer i behandling for deres kræftsygdom i tide. Der er rigtig mange kræftsyge, som dermed må vente unødig lang tid med at komme i behandling. Bare i sidste kvartal betød det, at flere end 850 danskere ikke fik behandling inden for den tidsfrist, som Sundhedsstyrelsen har fastlagt, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør for Kræftens Bekæmpelse.

Og de 850 personer er faktisk alt for lavt sat. For som Ekstra Bladet tidligere har afsløret, så betyder efterrapporteringer nemlig, at resultatet bliver endnu dårligere i de kommende måneder.

Sundhedsminister Nick Hækkerup melder fire gange årligt de nyeste tal for kræftbehandlingen ud, men de er misvisende. Foto: Simon Fals/Polfoto Sundhed Hækkerups store kræftløgn

Set ud fra efterrapporteringer fra tidligere kvartaler vurderer Kræftens Bekæmpelse, at disse rapporteringer vil få andelen af patienter som ikke fik behandling til tiden i fjerde kvartal af 2014, vil stige til omkring 25 procent.

Tidsfristerne for kræftbehandling er fastsat i de såkaldte kræftpakker. De siger blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra en patient bliver henvist fra sin egen læge, til vedkommende begynder sig kræftbehandling. Overskrides disse tidsfrister, kan det føre til en forværring af sygdommen.

- Vi er efter seks år stadig ikke i mål med kræftpakkerne. I en kortere periode efter Statens Serum Institut systematiserede overvågningen begyndte skete der en forbedring. Men gennem det sidste år er der desværre ikke været nogen fremgang, siger Leif Vestergaard Pedersen og fortsætter:

Kræftbehandling består typisk i operation, kemoterapi eller strålebehandling. Det har mere end hver femte kræftpatient det seneste år ventet for længe på. Sundhed Kræft-chok: 4600 venter for længe på behandling

- Rapporten viser med al tydelighed, at det var på høje tid, at regeringen igangsatte sit program ”jo før – jo bedre og blandt andet satte ekstra penge af til kræftpatienter og andre syge kan få en hurtig diagnose Vi har stor forventning til, at de ekstra penge snarest omsættes til, at flere bliver behandlet for deres kræftsygdom til tiden, siger han.

Her er de opdaterede kræfttal

Efterrapporteringer får kvartalstallene for kræftbehandling til af falde, efter de er blevet meldt ud.

Her er de tal, som i tidligere kvartaler er blevet meldt ud for, hvor mange kræftpatienter, der har fået behandling til tiden. I parentes står det opdaterede tal.

1. kvartal 2013: 80% (70%)

2. kvartal 2013: 73% (67%)

3. kvartal 2013: 79% (75%)

4. kvartal 2013: 80% (74%)

1. kvartal 2014: 84% (78%)

2. kvartal 2014: 80% (73%)

3. kvartal 2014: 83% (79%)

Kilde: Statens Serum Institut

0 kommentarer
Vis kommentarer