Nye p-piller er farligere end ældre

Ny generation af p-piller firedobler din risiko for at få en blodprop. Alle bør skifte til de ældre typer piller, mener ekspert

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at Blodpropper i forbindelse med p-piller er mistænkt for hvert år at koste tre kvinder livet i Danmark.
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at Blodpropper i forbindelse med p-piller er mistænkt for hvert år at koste tre kvinder livet i Danmark.

En ny, engelsk undersøgelser kommer med dårligt nyt til de mere end 100.000 kvinder herhjemme, som tager de nyeste typer p-piller – de såkaldte tredje og fjerde generation p-piller.

Undersøgelsen banker nemlig fast, at risikoen for at få blodpropper er markant højere ved de nye typer p-piller sammenlignet med de ældre udgaver.

– Det bekræfter bare, at kvinder bør skifte over til anden generation p-piller, siger professor, overlæge, dr. med., Øjvind Lidegaard fra Gynækologisk afdeling på Rigshospitalet.

Flere penge i nye piller
Øjvind Lidegaard mener, at det har taget for lang tid at få kvinder til at skifte de nye p-piller ud med de ældre generationer.

– Det skyldes blandt andet medicinalindustriens forsøg på at så tvivl om de meget entydige og klare videnskabelige resultater mener Lidegaard, som ikke er i tvivl om motivet.

– Producenternes indtjening er generelt bedre på de nye piller i forhold til de ældre præparater, forklarer eksperten.

Er der slet ingen fordele ved de nyere generationer af p-piller?

– Nej, ikke hvad angår blodpropper i hvert fald. Nogle kvinder oplever lidt pænere hud med de nye i forhold til nogle af de gamle p-piller. Men der er også blandt de ældre enkelte af de ældre generationer, nogle som er gode for huden, forklarer Øjvind Lidegaard.

Flere fordele end ulemper
Hos Orifarm, Stragen Nordic og Bayer, som står bag nogle af de mest sælgende tredje- og fjerde generation p-piller, påpeger man, at sundhedsmyndighederne har godkendt pillerne, fordi deres fordele er større end ulemperne.

Hos Bayer, som producerer 4. generation p-pillen Yasmin, er resultaterne fra den nye undersøgelse velkendte.

– Resultaterne stemmer overens med andre data, der er er blevet taget med I overvejelserne, da sundhedsmyndighederne besluttede, at der er flere fordele end ulemper for alle vores præventionsmidler på markedet. Det er derfor, de stadig eksisterer, ellers var de tilbagekaldt, siger MD, PhD og medicinsk vejleder i Bayer, Måns Edlund.

Men Øjvind Lidegaard mener, at hovedårsagen til, at lægemiddelproducenterne opfinder nye piller er, at når når et lægemiddel har været på markedet i ti år, udløber patentet, og så kan alle kopiere midlet.

Dermed falder prisen markant, og producenternes indtjening mindskes voldsomt, forklarer han.

Men det afviser Måns Edlund. Patentet på Bayers nyeste p-piller er nemlig også løbet ud, siger han.

9 kommentarer
Vis kommentarer