Region vil åbne skadestuerne igen

Telefonvisitation har ikke haft den ønskede effekt i Syddanmark, siger regionsrådsformand Carl Holst (V)

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Region Syddanmark vil åbne skadestuerne igen og droppe den telefonvisitation, som Syddanmark indførte som den sidste region 1. april sidste år.

Ordningen har ikke givet den forventede økonomiske gevinst og er en gene for borgerne, siger regionrådsformand Carl Holst (V) til Ritzau.

- Vi kan se, at vi ikke har sparet penge, og patienterne er ikke mere tilfredse. Det er kun en fordel for administrationen. Derfor skal vi genindføre den direkte adgang til vores skadestuer, for det er til gavn for borgerne, siger Carl Holst.

En stikprøve viser, at op mod hver femte kommer uden at have ringet først.

Formålet med telefonvisitation er at guide tilskadekomne det rigtige sted hen, så de for eksempel ikke gør skadestuernes venteliste længere med et problem, som deres egen praktiserende læge kunne håndtere.

Telefonvisitationen koster Region Syddanmark cirka 18 millioner kroner om året i lønomkostninger til sygeplejersker og læger, der døgnet rundt sidder klar ved telefonen.

Antallet af besøg på regionens skadestuer og skadeklinikker faldt med cirka 10 procent i perioden 1. april 2014 til 1. januar 2015. Det fald er alt for lille til at visitationen er rentabel.

- Det er op mod halvdelen, som skal 'forsvinde', for at det er en god forretning for regionen, siger Carl Holst.

Ritzau har været i kontakt med landets øvrige regioner. Her ønsker man ikke at droppe telefonvisitationen.

- Jeg anerkender fuldt ud, at det fungerer i andre regioner. Vi har sparret med dem, men det har ikke gjort forskel hos os, siger Carl Holst.

Efter påske vil Carl Holst gå til sundhedsminister Nick Hækkerup (S) for at bede ham om lov til, at regionen kan genåbne den frie adgang til skadestuerne.

Regeringen og Danske Regioner blev enige om at indføre telefonvisitation i en økonomiaftale efter anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Regionernes visitation til skadestuen

Et år efter indførslen vil Region Syddanmark af med telefonvisitationen, siger regionrådsformand, Carl Holst.

Regeringen og Danske Regioner blev enige om at indføre telefonvisitation i en økonomiaftale efter anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

- Region Syddanmark indførte 1. april 2014 som den sidste region telefonisk visitering af personer, der ønsker at lægge vejen forbi skadestuen.

- Tre måneder tidligere - 1. januar 2014 - blev telefonisk visitering indført i Region Hovedstaden.

- I april 2012 indførtes telefonisk visitering på Aalborg Universitetshospital som det sidste sted i Region Nordjylland.

- I 2012 indførtes visiteringen på tværs af hele Region Midtjylland.

- Hele Region Sjælland var omfattet af telefonisk visitering i oktober 2011.

- I Region Nordjylland og Region Midtjylland skal man igennem sin egen læge i dagtimerne og lægevagten i aftentimerne. I de tre øvrige regioner har man akuttelefoner, udvidet lægevagttelefoner eller lignende.

20 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere