Rengøringschok: Op til hvert fjerde hospitalslokale dumper

Kvaliteten af rengøringen på landets hospital er ekstremt svingende. Nogle steder får topkarakter, andre steder dumper hvert fjerde lokale rengøringskontrollen.

På tre danske hospitaler kunne hvert fjerde lokale ikke bestå den seneste rengøringskontrol. Foto: Anthon Unger
På tre danske hospitaler kunne hvert fjerde lokale ikke bestå den seneste rengøringskontrol. Foto: Anthon Unger

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsenet? Send os dit tip på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

Kvaliteten af rengøringen på landets hospitaler er yderst svingende. Det viser de nyeste kvalitetsrapporter, som Ekstra Bladet har indhentet hos hospitalerne. På otte sygehuse blev rengøringskvaliteten i samtlige udvalgte lokaler godkendt under den seneste kontrol. Men på syv sygehuse dumpede mere end hvert sjette lokale.

I en såkaldt intern-ekstern rapport fra juni-måned, hvor hospitalerne i Region Hovedstaden vurderede rengøringskvaliteten hos hinanden, blev hver fjerde lokale på Hillerød og Amager Hospital afvist. Det samme resultat kom de eksterne auditører frem til på Holbæk Sygehus.

- Når snavset hober sig op, får du bakterier, som kan være farlige for patienterne. Berøringsflader som dørhåndtag, sengeborde og senge udgør en særlig risiko. Er de ikke ordentligt rengjorte, kan der sidde bakterier, som overføres til den næste patient, forklarer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital.

Han bliver bakket op af sin kollega Niels Høiby, der er professor i mikrobiologi på Københavns Universitet.

- Hvis der ikke bliver gjort ordentligt rent, er der meget højere risiko for, at man bliver smittet med for eksempel stafylykokker, forklarer han.

Se også: Forfatter efter hospitalsindlæggelse: Fy for helvede en svinesti

Afsløringen af det svingende rengøringssniveau rammer ned midt i en voldsom kritik af hospitalernes rengøringsniveau, som for nylig blev startet af forfatteren Morten Sabroe. Under en indlæggelse på Hvidovre Hospital besøgte forfatteren to af hospitalets toiletter. Men han opgav sit forehavende af frygt for at få infektioner.

’Der stank af urin. Der var blodpletter på sædet og på gulvet. Der var lort i tønden’ skrev Sabroe efterfølgende på sin Facebookprofil.

Indlægget fik stor opmærksomhed, og i den forgangne uge blev der hældt endnu mere benzin på bålet, da to patienter på Odense Universitetshospital blev smittet med multiresistente stafylykokbakterier.

Her kan du høre, hvad Hvidovre Hospitals direktør havde at sige til Morten Sabroes kritik (video: Martin Ekelund)

På Hillerød Hospital dumpede hvert fjerde lokale den seneste rengøringskontrol. Vagthund Så dårlig er rengøringen på hospitalerne

Den seneste prævalensundersøgelse foretaget af Statens Serum Institut viser, at omkring syv procent af patienterne får en infektion under indlæggelse på danske hospitaler.

- Det tal er endda ikke hele sandheden, for den gennemsnitlige indlæggelse for somatiske sygdomme er i dag fire dage, men infektioner tager nogle gange længere tid om at vise sig, så de opstår først, når patienterne er udskrevet, og de infektioner har vi ikke styr på, forklarer Niels Høiby.

- De fleste af infektionerne er ikke alvorlige, men nogle af dem er og kan medføre forlænget indlæggelse og i nogle få tilfælde, er det yderst alvorligt og kan føre til dødsfald, siger Niels Høiby.

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange danske patienter, der dør af hospitalsinfektioner. Men Dansk Selskab for Patientsikkerhed vurderer, at fejl på hospitalerne årligt koster 3000 danskere livet. Her står infektioner for en betydelig andel, vurderer eksperterne.

Hospitalsdirektør: - Jeg er ikke bekymret

På Hillerød Hospital er videcirektør Peter Mandrup ikke tilfreds med, at hvert fjerde lokale på hospitalet blev afvist i den seneste rengøringskontrol.

- 80 procents godkendelse er i underkanten. Til gengæld er det en betydelig forbedring i forhold til tidligere, og det glæder vi os over, siger Peter Mandrup, vicedirektør på Hillerød Hospital.

Heller ikke på Holbæk Sygehus er man glad for den seneste rengøringsrapport.

- Den seneste eksterne rapport er da ikke noget, vi jubler over, siger Christian Thomsen, der er Driftschef i Region Sjælland.

Han understreger dog, at et dumpet lokale ikke nødvendigvis er beskidt.

- Det kan være en klor-stribe på en skabslåge eller rust på et hjul, som betyder, at lokalet dumper, for det må der ikke være. Men lokalet er faktisk rengjort.

På Amager Hospital tager vicedirektør Torben Mogensen med ophøjet ro. Det er nemlig en ny mere skrap standard, som har givet hvert fjerde lokale på hospitalet dumpekarakter.

- Så længe vi er på 100 procent godkendelse efter den gamle standard, er jeg ikke bekymret, siger han.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

TIP OS: Er du blevet svigtet af sundhedsvæsenet? Send os dit tip på en mail eller SMS/MMS til 1224 (alm. takst)

49 kommentarer
Vis kommentarer