Skræmmende video: Så medtaget er et par rygerlunger

Se, hvad 20 cigaretter om dagen gennem 20 år gør ved lungerne i videoen herunder

Se forskellen på sunde lunger og rygerlunger her. Privatoptagelser

Der er ingen tvivl om, at rygning er usundt, men præcis hvor skadeligt det er for lungerne, vil måske komme bag på de fleste.

Skulle du alligevel være i tvivl, er den amerikanske sygeplejerske Amanda Eller dog klar til at skære det ud i pap for dig.

I en video delt på sociale medier demonstrerer hun forskellen på et par sunde, lyserøde ikke-rygerlunger og et par kulsorte, kræftramte rygerlunger, der har inhaleret en pakke cigaretter om dagen gennem 20 år.

Forskellen er til at få øje på, da de sunde lunger er væsentligt mere elastiske end de sorte lunger, og dermed udviser en bedre lungekapacitet.

- Fordi lungerne er ramt KOL og kræft, er elasticiteten forsvundet, så de udvider sig, men de trækker sig sammen igen med det samme, forklarer Amanda Eller.

Da hun efterfølgende kobler en såkaldt PEP-fløjte, der blandt andet bruges til at behandle cystisk fibrose, til de sorte lunger, bliver kapaciteten forbedret en smule.

Da hun foretager samme eksperiment med de sunde lunger, bliver forskellen dog endnu mere tydelig. De kan nemlig udspiles maksimalt, og trækker sig kun langsomt sammen igen.

'Har du stadig lyst til at ryge?', lyder det retoriske spørgsmål fra sygeplejersken efterfølgende.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen