Smager af Haribo-guf: Kan tage livet af 12 børn

Dampbutik reklamerer med Haribos vingummi-lakrids-klassiker, når den sælger farlig e-væske

Har du eller dit barn været nikotinforgiftet af e-cigaretvæske, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

’Sæt nyt liv i en af Haribos klassikere: Flagermusen. Slå vingerne ud, og skærp hørelsen med denne smag af sød flagermus. Den skal nok holde dig i gang langt ud på nattetimerne ligesom vores små venner’.

Sådan reklamerer virksomheden Sundbygaard for en af deres mange e-cigaret-væsker, som bliver langet over disken i flere såkaldte dampbutikker i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mange danskere kender nok slikproduktet, som Haribo kalder 'Vampyrer, der er en blanding af lakrids og vingummi, som mange børn og voksne grovæder til Disney Sjov fredag aften. Den orange væske i den lille plastikflaske er dog ikke for børn.

Ekstra Bladet købte forleden 'Flagermus'-væsken hos e-cigaretbutikken Vapours.dk på Solbjergvej 1 på Frederiksberg.

Indbyder børn til at smage
Ifølge overlæge hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital Niels Ebbehøj vil indholdet af den 30 ml. store flaske, som indeholder 18. mg. nikotin pr. ml., kunne tage livet af 12 børn. De skal vel at mærke fordele det ligeligt mellem sig.

Denne flaske skræmmer ifølge overlæge ikke små børn væk. Men tager de en slurk, risikerer de at blive alvorligt syge eller dø af nikotinforgiftning. (Foto: Jakob Jørgensen) Sundhed - 15. mar. 2015 - kl. 10:36 Denne lille flaske kan slå 50 børn ihjel

Ekstra Bladet afslørede lørdag, at dampbutikken Smartcig i indre København blandt andet sælger ulovlig e-cigaretvæske med Filur-smag. Nikotinindholdet i en 100 ml.-flaske med 24 mg. pr. ml., som vi havde købt her, er ifølge overlægen stort nok til at slå 50 børn ihjel.

Samfund - 18. mar. 2015 - kl. 09:03 Nye tal: Så mange er på e-cigaretter

Selv om nikotinkoncentrationen i 'Flagermus'-flasken 'kun' rækker til 12 børn, tager overlægen kraftig afstand til e-væsken-væsken, som til perfektion rammer duften fra de populære slikposer:

- Det lugter af slik, flaskerne har sjove farver med alle mulige smagsvarianter og indbyder nærmest børn til at gå i gang med at pille og smage. Det er bare dybt ulykkeligt at en lillebitte flaske, der er sjov at lege med, i virkeligheden kan tage livet af et lille barn, siger Niels Ebbehøj.

Artiklen fortsætter under videoklippet...

Haribo er særdeles utilfredse med at blive brugt til at markedsføre Sundbygaards sundhedsskadelige nikotinprodukt.

- Helt generelt kan jeg sige, at vi tager afstand fra alle former for misbrug af vores varemærke og produkter, og derfor vil denne sag også blive overgivet til vores advokater, der vil tage fat i den pågældende virksomhed, siger Pernille Bang-Löwgren, der er Country Manager i Haribo Lakrids til Ekstra Bladet.

- Vi har ikke før haft kendskab til den pågældende virksomhed, der laver en e-cigaretvæske ved navn Flagermus, som tilsyneladende er inspireret af vores pose, der hedder vampyrer, siger lakridsmanageren, som tilføjer, at Sundbygaard ikke har informeret Haribo om lakridsvæsken.

Chefen kan blande større flasker
Hos e-cigaretbutikken Vapours.dk på Solbjergvej 1 på Frederiksberg fortalte den unge ekspedient, at 'Flagermus' er særdeles populær hos butikkens kunder. Han fortalte også, at man kunne købe e-cigaretvæsken i større mængder via internettet.

- Men så skal du skrive til os via Facebook. Så kan min chef ekstraordinært tage ud og blande nogle større flasker, lød det fra ekspedienten, som ikke kunne uddybe, hvor store flasker nikotin, kunderne kan købe over nettet.

Konfrontation med Vapours.dk

Junaid Ahmad bekræfter, at Vapours.dk er hans butik, men vil ikke forklare, hvorfor han sælger ulovlig e-væske eller fortælle, hvordan man får den til at smage af 'Flagermus':

- Jeg ved ikke hvad det handler om, og jeg har ikke tid til at snakke om det, så jeg ønsker ikke at udtale mig, siger han til Ekstra Bladet og henviser til sin leverandør af e-væske Sundbygaard, som han mener ligger i Danmark.

Junaid Ahmad vil dog ikke udlevere navn eller nummer på sin kontaktperson i foretagendet, ligesom det ikke er muligt at finde et nummer, der virker på firmaet.

Han går ud fra, at e-væske-producenten ligger i Danmark, men:

- De ønsker ikke at give kontaktoplysninger videre. De er meget strenge omkring det. Jeg vil nødig miste dem som leverandør, for det er den eneste vi har og den eneste, vi ønsker at samarbejde med. Jeg vil helst ikke komme i problemer.

Juanid Ahmad fortæller, at politiet flere gange har været på besøg i hans dampbutik. Men han vil ikke ud med, om ordensmagten har konfiskeret væske eller givet ham bøde for det ulovlige salg.

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Det er privat information. Det har jeg ikke lyst til at dele med nogen.

- Ved du, hvor farligt det kan være, hvis børn får fat i e-væskerne?

- Jeg holder mig rimelig opdateret.

- Hvad siger du så til, at sådan en lille flaske kan være livsfarlig?

- Jeg ved ikke, hvorfor du bliver ved. Hvorfor lytter du ikke til mig. Kontakt Sundbygaard. De er gode til at svare, hvis man skriver til dem på Facebook.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at komme i kontakt med Sundbygaard. På Facebook kan man se, at e-væske-producenten har læst vores besked, men den er ikke blevet besvaret.

Læger slår alarm

Flere og flere børn bliver indlagt med nikotinforgiftning pga. e-cigaretvæske.

- Giftlinjen får op mod 100 henvendelser om året om udsættelse for nikotin fra e-cigaretter. Det er en vældig stigning fra 2011, hvor der var under ti. Nogle få af børnene har været så svært medtaget, at de blev indlagt. Heldigvis er ingen døde, men det er selvfølgelig noget, vi frygter, siger overlæge Niels Ebbehøj fra Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Giftlinjen anbefalede i 2011 indlæggelse eller skadestuebesøg for to personer. I 2012 lød tallet på 11. I 2013 var tallet steget til 28.

Lægen har ikke det præcise tal for 2014, men siger, at det var ' en del'.

Sundhedsstyrelsen: Ikke en eneste må sælge nikotinvæske

E-cigaretvæske med nikotin er ulovlige at sælge som tobaksmidler. Hvis man skal forhandle de nikotinholdige præparater, skal man søge tilladelse til at sælge det som lægemiddel til rygestop-behandling hos Sundhedsstyrelsen.

Det er aldrig sket. Alligevel er styrelsen godt klar over, at flaskerne bliver langet over diskene i hele landet.

- Når vi bliver klar over det, politianmelder vi forhandlerne, som kan få en bøde eller fængselsstraf. Indtil videre er ingen blevet straffet med fængsel, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen Sameer Kohli til Ekstra Bladet.

Skal væsken sælges til rygestopbehandling stiller det langt strengere krav til forhandlerne, og produkter vil blive underlagt streng kontrol. Man ville for eksempel skulle fremlægge dokumentation for effekten af præparaterne for sundhedsmyndigheden.

- Vi har fået henvendelser fra nysgerrige om, hvad der skulle til for at få godkendt produkterne. Men de har ikke indsendt nogen ansøgning, siger Sameer Kohli.

Politikerne er i gang med at stramme op på området og sundhedsminister Nick Hækkerup har sendt et lovforslag i høring om en ny e-cigaretlov, som skal regulere og stramme op på området.

Ifølge lovforslaget skal området høre under Sikkerhedsstyrelsen.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Har du eller dit barn været nikotinforgiftet af e-cigaretvæske, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

91 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere