Sundhedsstyrelsen kan have glemt andre skræklæger

Tekniske problemer kan betyde, at svensk skræklæge ikke er den eneste, som ved en fejl har været stået som autoriseret læge i Danmark

Det er uvist, om andre skræklæger er blevet hjulpet af autorisationsregisterets tekniske problemer.
Det er uvist, om andre skræklæger er blevet hjulpet af autorisationsregisterets tekniske problemer.

Kender du til læger, der arbejder i Danmark selvom de har fået indskrænket eller mistet autorisationen i Norge eller Sverige? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk.

Christian Samander, der fejlbehandlede over 100 patienter og tilslut blev anmeldt af tolv kolleger, er måske ikke den eneste skræklæge, som Sundhedsstyrelsen har glemt at fjerne fra autorisationsregisteret.

Ifølge Anette Lykke Petri, der er chef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn i Sundhedsstyrelsen, har tekniske problemer flere gange betydet, at man har måttet sætte autorisationsregisteret på standby. Det er et af disse tekniske udfald, som hun mener, kan være årsagen til, at man glemte at registrere Christian Samanders danske autorisationsfratagelse.

- Vil det sige, at der kan være andre læger, der står til at have dansk autorisation, selv om de har fået den taget?

- Det skulle der meget nødigt. Jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle dig, hvad der er sket, men det kan jeg ikke.

- Men ved I, at det ikke drejer sig om andre læger end Christian Samander?

- Nej, det kan jeg ikke sige med sikkerhed, siger Anette Lykke Petri.

Christian Samander har i en lang række tilfælde lavet laserbehandling på patienter, som ikke havde en øjensygdom. Polfoto Sundhed - 13. sep. 2015 - kl. 10:05 Øjenlægen fra helvede havde frit lejde i Danmark

- I den konkrete sag beslutter I at tage Christian Samanders autorisation. Men glemmer I så at effektuere den beslutning?

- Den er blevet effektueret. Han fik taget autorisationen i 2008, og det blev registreret i vores egne systemer.

- Men det hjælper jo ikke meget, hvis han søger arbejde på et dansk sygehus. For de vil slå op i autorisationsregisteret, og her står han som autoriseret og 100 procent pletfri?

- Den pointe kan jeg sagtens følge. Men det, jeg kan sige, er, at vi har haft nogle tilfælde af tekniske problemer med autorisationsregisteret, hvor man har måtte sætte registeret på standby. Det kan være det, der er gået galt.

Ifølge Anette Lykke Petri har Sundhedsstyrelsen undersøgt sagen og Christian Samander har på intet tidspunkt efter den svenske autorisationsfratagelse arbejdet i Danmark.

En dansk læge mistede efter et vikariat på et norsk hospital sin norske læge-autorisation. En patient døde kort efter denne var blevet tilset af lægen, men i stedet for at aflægge en forklaring, tog lægen tilbage til Danmark. Her fortsatte han sit arbejde på Bornholms Hospital og ignorerede de norske myndigheders henvendelser. Se i indslaget, hvordan direktøren på Bornholms Hospital forholder sig til sagen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

9 kommentarer
Vis kommentarer