Svenskerne fik ingenting at vide om nomadelæge

Den egyptiske læge Mohamed Zaki Bayoumi fik voldsom kritik af danske hospitaler, men det mener Sundhedsstyrelsen ikke, at hans nuværende svenske arbejdsgiver skal have at vide

Kender du til læger, der arbejder i Danmark selvom de har fået indskrænket eller mistet autorisationen i Norge eller Sverige? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk.

På lidt over to år nåede lægen Mohamed Zaki Bayoumi at arbejde på fire danske hospitaler. Alle hospitaler har efterfølgende over for Sundhedsstyrelsen rejst kritik af hans faglige niveau. Hans tidligere arbejdsgivere fra Regionshospitalet Viborg fortæller sågar, at han negligerer de fejl, han laver, hvilket har ført til skader på patienterne.

Men da Mohamed Zaki i sommeren 2014 skiftede sit arbejde på Næstved Sygehus ud med et job på et svensk hospital, lukkede Sundhedsstyrelsen sagen uden at fortælle de svenske sundhedsmyndigheder om den egyptiske læges problemer i Danmark.

Se også: Hospitalsdirektør om egyptisk læge: - Vi tvivlede på, at han var uddannet

Af et notat i sagen fremgår det, at Sundhedsstyrelsen ikke mener, at der er grundlag for at informere de svenske myndigheder om Mohamed Zakis forhold i Danmark.

- De oplysninger er relevante for de svenske sundhedsmyndigheder, og det burde Sundhedsstyrelsen oplyse dem om. Hvis ikke myndighederne oplyser hinanden, bliver det en frit-lejde-ordning, hvor man kan skifte land og på den måde flytte sig ud af problemerne. Men man bliver jo ikke en bedre læge af at krydse grænsen til Sverige, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet.

- I bagklogskabens lys skulle vi nok have handlet anderledes

- Hvorfor laver I en frivillig aftale om løbende evaluering af Mohamed Zaki Bayoumi i stedet for at tage hans autorisation eller sætte ham under skærpet tilsyn?

- Kammeradvokaten har undersøgt vores tilsyn. Og i sin redegørelse siger han, at vi ikke længere må lave frivillige aftaler, så den praksis ligger fortiden til, siger Sundhedsstyrelsens chef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn Anette Lykke Petri.

- Så i bagklogskabens ulidelig klare lys skulle man formentligt have handlet anderledes. Men den person er jo heller ikke i landet mere.

- Nej, han arbejder i Sverige, og her vurderer I, at der ikke er grundlag for at orientere de svenske myndigheder om hans sager i Danmark. Hvorfor ikke?

- Der skal være sket indskrænkninger i rettighederne for, at der er grundlag for det. Det bliver der formentligt ændret til nytår, hvor vi får EU’s nye erhvervspas.

- Hvis en læge havde været ansat på fire svenske hospitaler, som alle kritiserede hans faglige evner og vurderede, at han kunne være til fare for patientsikkerheden, ville I så ikke gerne vide det, hvis den læge kom til Danmark?

- Jo, og derfor ser jeg også frem til EU-passet, som giver nogle helt andre betingelser. I første omgang gælder det dog kun sygeplejersker og fysioterapeuter, men jeg er overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før læger også bliver inkluderet i ordningen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

12 kommentarer
Vis kommentarer