Taget med steroider i Norge: Arbejdede videre som læge i Danmark

I Norge har de taget hans autorisation, og danske hospitaler vurderer, at han kan være til fare for patienterne. Alligevel gav Sundhedsstyrelsen en egyptisk læge lov til at fortsætte sit arbejde i Danmark

Trods voldsom dansk kritik og en norsk autorisationsfratagelse fik Mohamed Zaki Bayoumi lov at fortsætte som læge i Danmark. Foto: Helle Arensbak
Trods voldsom dansk kritik og en norsk autorisationsfratagelse fik Mohamed Zaki Bayoumi lov at fortsætte som læge i Danmark. Foto: Helle Arensbak

Kender du til læger, sygeplejersker eller tandlæger, der arbejder i Danmark selvom de har fået indskrænket eller mistet autorisationen i Norge eller Sverige? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til journalisterne på aee@eb.dk eller peter@eb.dk.

'Han udviser ikke tilstrækkelig lægefaglig etik og ansvarlighed, det viser sig ved, at han negligerer utilsigtede hændelser, der har resulteret i skader på patienter.’

Sådan lyder Regionshospitalet Viborgs vurdering af den 35-årige egyptiske læge Mohamed Zaki Bayoumi. Vurderingen fik i november 2013 Sundhedsstyrelsen til at indkalde lægen til et møde.

I halvandet år op til mødet havde Mohamed Zaki Bayoumi – foruden Regionshospitalet Viborg – været ansat på Thisted og Esbjerg Sygehus. De to sidstnævnte hospitaler bakkede op om viborgensernes kritik og bekymring. Men det førte ikke til sanktioner fra Sundhedsstyrelsen, som lod den omstridte læge fortsætte med at arbejde i Danmark. Det viser en omfattende aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i sagen.

- Den slags nomadelæger er farlige. Når man begynder at kigge kritisk på ham, skifter han arbejde. På den måde tager ingen tager ansvar for at få ham stoppet, siger Kent Kristensen, lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet.

18 læger har mistet eller fået indskrænket deres norske eller svenske autorisation, imens de har beholdt deres autorisationer i Danmark. Sundhed - 12. sep. 2015 - kl. 07:07 Mister autorisationen hos vores naboer: Skræklæger kan fortsætte i Danmark

Ekstra Bladet kan i dag afslører, at 18 læger har mistet eller fået indskrænket deres autorisation i Norge og Sverige, imens de har beholdt deres danske autorisationer. En af de læger er Mohamed Zaki Bayoumi.

Historien om den egyptiske læge begynder nemlig allerede halvandet år før mødet med Sundhedsstyrelsen, da lægen 8. april 2012 lander i Oslo Lufthavn.

Med i sin bagage hjem fra en ferie i Egypten har han anabole steroider i form af 365 piller og fem hætteglas. Men i lufthavnen klapper toldernes fælde. Det fremgår af det norske helsetilsyns akter i sagen.

Senere samme dag finder politiet under en ransagning af lægens lejlighed yderligere 16 tabletter med det anabole steroid Stanozolol.

Sagen fører til en politianmeldelse, og koster Mohamed Zaki Bayoumi jobbet som læge på Molde Sygehus i Norge. Sagen betyder også, at det Helsetilsynet fratager Mohamed Zaki hans norske autorisation.

Men det forhindrer ham altså ikke i at rejse til Danmark og arbejde som læge. Med sin danske autorisation i hånden når han på godt to år at arbejde på fire danske hospitaler. Alle steder får hans faglige evner kritik.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

På mødet med Mohamed Zaki Bayoumi fremlægger Sundhedsstyrelsen den kritik, som Mohamed Zaki Bayoumis forhenværende danske arbejdsgivere er kommet med. Kritik som fra både hospitalerne i Viborg og Thisted går på, at lægen kan være til fare for patientsikkerheden.

Sundhedsstyrelsens repræsentanter kommer også ind på steroide-sagen. Man indprenter over for Mohamed Zaki Bayoumi, at det ville være et ’alvorligt lægeligt problem’, hvis han behandlede andre med anabole steroider, imens det ville være ’betænkeligt’, hvis han selv tog de ulovlige midler.

Alligevel nøjes styrelsen med at lave en aftale med lægen om, at en eventuel kommende arbejdsgiver løbende skal holde styrelsen orienteret om hans udvikling.

- Sundhedsstyrelsen skal træffe afgørelse, om der skal ske autorisationsafgørelse eller en anden sanktion. Men den mulighed udnytter de ikke. I stedet laver de en frivillig aftale, som er en slags ingenmandsland. For når man laver sådan en aftale, kommer der ingen anmærkning på hans autorisationsbevis. Så når en arbejdsgiver slår ham op, er der ingen advarsler. På den måde kan han leve et skjult liv, hvor han kan være til fare for patienterne, siger Kent Kristensen.

Kort tid efter mødet får Mohamed Zaki Bayoumi sit fjerde danske job på halvandet år. Denne gang på urologisk afdeling på Næstved Sygehus. Blot et halvt år senere slutter hans nomadetilværelse på danske hospitaler dog, da han får arbejde i Sverige.

I en telefonsamtale fortæller Mohamed Zaki Bayoumis ansvarshavende overlæge på Næstved Sygehus til Sundhedsstyrelsen, at det er den unge læges plan at blive urolog i Sverige. Overlægen mener dog ikke, at hans kirurgiske evner er tilstrækkelige til at blive urolog.

Da denne artikel først blev bragt, ønskede Mohamed Zaki Bayoumi ikke at udtale sig til Ekstra Bladet. Efterfølgende har han dog sendt en mail til avisen, hvor han forklarer, at steroiderne skulle bruges til forskning, men at det er hans fejl, at han ikke havde søgt om tilladelse til at indføre dem i Norge.

Samtidig understreger han, at flere af de danske overlæger, som han har arbejdet under, har vurderet hans faglige niveau som "passende".

- I bagklogskabens lys skulle vi nok have handlet anderledes

- Hvorfor laver I en frivillig aftale om løbende evaluering af Mohamed Zaki Bayoumi i stedet for at tage hans autorisation eller sætte ham under skærpet tilsyn?

- Kammeradvokaten har undersøgt vores tilsyn. Og i sin redegørelse siger han, at vi ikke længere må lave frivillige aftaler, så den praksis ligger fortiden til, siger Sundhedsstyrelsens chef for Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn Anette Lykke Petri.

- Så i bagklogskabens ulidelig klare lys skulle man formentligt have handlet anderledes. Men den person er jo heller ikke i landet mere.

- Nej, han arbejder i Sverige, og her vurderer I, at der ikke er grundlag for at orientere de svenske myndigheder om hans sager i Danmark. Hvorfor ikke?

- Der skal være sket indskrænkninger i rettighederne for, at der er grundlag for det. Det bliver der formentligt ændret til nytår, hvor vi får EU’s nye erhvervspas.

- Hvis en læge havde været ansat på fire svenske hospitaler, som alle kritiserede hans faglige evner og vurderede, at han kunne være til fare for patientsikkerheden, ville I så ikke gerne vide det, hvis den læge kom til Danmark?

- Jo, og derfor ser jeg også frem til EU-passet, som giver nogle helt andre betingelser. I første omgang gælder det dog kun sygeplejersker og fysioterapeuter, men jeg er overbevist om, at det kun er et spørgsmål om tid, før læger også bliver inkluderet i ordningen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

9 kommentarer
Vis kommentarer