Tarmkræft: Mangel på specialister kan koste liv

Alt for mange akutte tarmkræft-operationer foretages af ikke-specialiserede kirurger. Det kan koste liv, mener ekspertgruppe

Tre af ti akutte operationer for tarmkræft bliver foretaget af kirurger, som ikke er specialiserede i tarmkirurgi. Foto: AP
Tre af ti akutte operationer for tarmkræft bliver foretaget af kirurger, som ikke er specialiserede i tarmkirurgi. Foto: AP

Skal du under kniven for tarmkræft, er det måske en god ide at spørge lidt til kirurgens uddannelse.

Tre ud af ti akutte operationer for tarmkræft bliver nemlig foretaget af kirurger, som ikke er specialister i tarmkirurgi. Det viser den nyeste årsrapport på området, som er udarbejdet af Dansk Tarmkræft Gruppe (DCCG red.).

Ifølge rapporten, som indeholder tal fra 2013, dør mere end 15 procent af de tarmkræftpatienter, som har fået foretaget en akut operation inden for 30 dage efter operationen. Og næsten hver fjerde patient dør inden for 90 dage. Det er ifølge Peter Ingeholm, der er formand for DCCG, alt for højt.

- Dødeligheden skal selvfølgelig ligge så lavt som muligt, men gerne under ti procent. Evidensen er ikke entydig, men man kan formode, at dødeligheden vil falde, hvis behandlingen varetages af specialister, siger Peter Ingeholm.

Han påpeger desuden, at antallet af komplikationer sandsynligvis også vil falde, hvis man fik antallet af specialistoperationer til at stige.

Værst i Region Sjælland

Ingen af landets regioner lever op til DCCGs mål om, at 90 procent af de akutte operationer skal foretages af specialister. Klart værst ser det dog ud i Region Sjælland, hvor mere end halvdelen af de akutte operationer i 2013 ikke blev foretaget af specialister.

De store regionale forskelle møder kritik fra direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen, som deler tarmkræftgruppens bekymring for, at det lave antal specialistoperationer kan betyde dødsfald og komplikationer for patienterne.

- Man må organisere behandlingen – også af de akutte patienter – sådan, at man har mulighed for at blive opereret af en erfaren læge inden for tarmkræft, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Han peger på, at man inden for andre sygdomme har gode erfaringer med at flytte patienterne derhen hvor specialisterne er i stedet for at lade dem operere af en lokal kirurg uden den rette uddannelse og erfaring.

Peter Ingeholm understreger, at specialiserede kirurger kun er en del af det, der skal til for at få den høje dødelighed til at falde.

- Igen må man formode at der opnås bedre resultater, hvis akutte patienter behandles på centre, hvor der er specialister døgnets 24 timer inden for alle involverede specialer, herunder også anæstesi, medicin, radiologi og så videre, siger Peter Ingeholm.

Region Sjælland: - Vi har løst problemet

I Region Sjælland forklarer vicedirektør Teis Andersen, at personalemangel har givet problemer.

- Det er ikke altid nemt, at rekruttere til Region Sjælland. Her er det afgørende at styrke hele forskningsområdet og få en tungere faglig profil, så man kan rekruttere dygtige læger, mener Teis Andersen, vicedirektør i Region Sjælland.

Han forklarer, at en skarpere forskningsprofil allerede har været med til at løse problemerne med manglende specialiserede kirurger inden for tarmkræft.

- De nyeste tal er fra 2013 og vi har godt været klar over, at det ikke var ideelt i 2013. Derfor har vi gjort noget ved det. Både på Roskilde og Slagelse Sygehus er det på plads i dag. Der er sket en rekruttering og personaleudskiftning, som gør, at vi kan dække behovet.

- Det vil sige, at jeg ikke kommer til at finde problemer, når de nye tal kommer til efteråret?

- Nej. Så vil det være sådan, at vi altid har specialister til de akutte operationer på sygehusene i Roskilde og Slagelse, siger Teis Andersen.

Han forklarer, at regionens andre sygehuse i meget sjældne tilfælde vil være tvunget til at foretage akutte operationer uden specialister.

26 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere