Uhygiejnisk jysk fabrik forgylder norske mayo-milliardærer

Fordærvet mayonnaise og remoulade er væltet ud i en lind strøm fra en gammel slidt fabrik i Gråsten

Skimmel-fabrikken i Gråsten, som er ejet af Stryhns. Først hele otte måneder efter tilbagetrækningerne af fordærvet mayonaise begyndte, iværksatte ledelsen en kostbar plan, der skulle stoppe griseriet. Foto: Ekstra Bladet / Lene Esthave
Skimmel-fabrikken i Gråsten, som er ejet af Stryhns. Først hele otte måneder efter tilbagetrækningerne af fordærvet mayonaise begyndte, iværksatte ledelsen en kostbar plan, der skulle stoppe griseriet. Foto: Ekstra Bladet / Lene Esthave

Mens millionerne er væltet ind i pengetanken hos den stenrige norske Heje-familie, som ejer Graasten Salater i Sønderjylland, er danske forbrugere blevet forsynet med fordærvede produkter i lange baner.

Alene siden juni i fjor har danske myndigheder seks gange gennemført landsdækkende tilbagetrækninger af gigantiske mængder uspiseligt mayonnaise, remoulade og dressing produceret på den slidte fabrik.

Danske Graasten Salater er ejet af mayo-milliardærer i den norske Heje-familie. Her familieoverhovederne far og søn, som begge hedder Knut Heje. Foto: Agra/PR.
Danske Graasten Salater er ejet af mayo-milliardærer i den norske Heje-familie. Her familieoverhovederne far og søn, som begge hedder Knut Heje. Foto: Agra/PR.

Her er produkterne blevet forurenet med bakterier, som har fået dem til at mugne.

Hotdogs med ulækkert splat
Kun heldige forbrugere har på grund af gas-udvikling i tide opdaget problemerne ved at plastik-flaskerne har været udspilede.

Andre har først opdaget, at den var gal, når de har klemt væmmelig råddenskab ud over smørrebrød, hotdogs og så videre.

Otte måneder efter tilbagetrækningerne begyndte sidste sommer, havde Graasten Salater hverken fået styr på produktionen – eller på de strikse regler, som gælder for tilbagetrækninger af uspiselige og farlige fødevarer.

Nølede med mug-indrømmelse
I begyndelsen af februar i år fik fabrikken af Fødevarekontrollen en bøde på 80.000 kroner for at nøle med at oplyse danskerne om, at endnu et parti mayonnaise kunne være muggen.

Samtidig - hele otte måneder efter tilbagetrækningerne begyndte - afslørede fødevarekontrollen en lang række uhygiejniske forhold, der kunne være kilden til mug i mayonnaise og andre dressinger.

Det er produktet her,  Forbrugerrådet Tænk mener vildleder forbrugerne. (Foto: Rune Pedersen/Polfoto) Fødevarer Fyldt med e-numre: Ægte mayonnaise anmeldt for madfup

Først på det tidspunkt iværksatte ledelsen et omfattende program for at forhindre gentagelser.

Lort fra mus eller rotter
Men senere samme måned opdagede en rottefænger lort fra mus eller rotter i et loft over laboratoriet. Og i slutningen af marts i år sanktionerede Fødevarekontrollen endnu engang, at der fortsat var en lang række forurenings-kilder på fabrikken.

De seneste år har Stryhn’s, som i Danmark ejer Graasten Salater, skovlet gigantiske millionbeløb ind til mayonaise-milliardærerne i Heje-familien i Oslo.

Familien ejer fødevarekoncernen Agra, som ejer Stryhn's og Graasten Salater. Agra skriver på sin hjemmeside, at den vigtigste mission er at tjene penge.

Ekspert: Så dumt det kan blive
Fødevareekspert Orla Zinck har i den grad bemærket de mange danske tilbagetrækninger.

- Graasten ligner bare en levnedsmiddelproducent der ikke har styr over sin hygiejne og kun interesserer sig for indtjening – det vil sige bundlinje. Det er så dumt som det kan blive, siger han.

Han forklarer, at det tager langt tid at genvinde forbrugertillid.

- Graasten Salater burde have mistet den tillid - så det er meget op ad bakke - og der skal meget til for at få den igen, vurderer han.

Artiklen fortsætter under billederne...


'Tildækket beholder med fødevarer fremstår med vand og snavs, med risiko for kontaminering (forurening, red.) af produktet hvis plast ikke er intakt, eller når plast fjernes,' skriver Fødevarestyrelsen.

Nogle steder var plasten faktisk ikke intakt.

'Redskaber, der kommer i direkte berøring med fødevarer fremstod med rust,' skriver Fødevarestyrelsen.


'Loftsplader over produktion slutter ikke tæt,' skriver Fødevarestyrelsen.


'Redskab der anvendes til direkte produktberøring blev opbevaret opad gulvslange med risiko for kontaminering,' skriver Fødevarestyrelsen.

Konfrontation: Uacceptabelt


- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, siger den danske direktør Kornerup. Foto: PR/Agra

Ekstra Bladet har spurgt Stryhns/Graastens danske direktør Kristian Kornerup, om han i bestræbelserne på at tjene penge har undladt at sanere fabrikken - og dermed risikeret madkvaliteten.

Det afviser han og sender en række indekstal, der skal bevise, at vedligeholdelsesomkostninger på fabrikken har været konstant stigende i højere takt end inflationen.

Han lover, at han tager sagerne meget alvorligt - og han bedyrer, at kvalitetsstandarderne er høje.

- Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, at nogle af vores forbrugere desværre har oplevet produkter, der ikke har levet op til den forventede kvalitetsstandard.

Han forklarer at forureningen af produkterne også kan komme fra luften og at ekskrementer fra gnavere alene var i et loft over et laboratorium - og ikke i forbindelse med produktionen.

Han skriver, at han anser problemerne med fejlbehæftede produkter som løst.

Fødevarestyrelsens kritik i marts undskylder han med, at Fødevarestyrelsen på grund af endnu en tilbagetrækning kom tidligere end normalt, så man endnu ikke var i mål med at udføre en vedligeholdelsesplan.

Kornerup understreger, at Fødevarestyrelsen den 23. april igen var på besøg – uden at anmærke noget.

- Sammen med de planer, der blev fremlagt for fremtidige renoveringer, har fabrikken fået en kontrolrapport uden anmærkninger, hvilket jeg er meget tilfreds med.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

 

71 kommentarer
Vis kommentarer