Annoncørbetalt - Oister

Undgå gigant-regning? Læs dette, inden du tænder mobilen på ferien 

Det sker hvert eneste år. Et øjebliks uopmærksomhed på ferien kan nemt koste dig tusindvis af kroner. Læs her, hvordan du undgår gigantregningen på mobildata i udlandet.

Du kender det garanteret. Du skal da lige dele dine feriebilleder på sociale medier, og vupti har du brugt et dagsbudget på at dele et billede. Foto: Pixabay
Du kender det garanteret. Du skal da lige dele dine feriebilleder på sociale medier, og vupti har du brugt et dagsbudget på at dele et billede. Foto: Pixabay

Måske er du en af de uheldige, som har oplevet det på egen krop og ikke mindst pengepung: At komme hjem fra en velfortjent og afstressende ferie, blot for at finde ud af, at du samtidig har hældt hundredvis af kroner ud i vasken på et dataforbrug, du ikke anede, at du havde.

Et af de mere groteske eksempler er politikeren Anker Boye, som i 2011 formåede at bruge næsten 250.000 kroner på mobildata under en ferie i Tyrkiet.

Det beløb er formentlig i en anden størrelsesorden end det normale, men du kan hurtigt komme til at brænde et par hundrede kroner af på ingenting, hvis du ikke er opmærksom. Du kan for eksempel have slukket din telefon i flyet, men når du er landet igen under sydens sol og tænder den igen, går telefonen straks i gang med at finde telefonnetværk og opdatere apps, e-mails og podcasts – hvis du ikke har slået denne funktion fra, da du slukkede telefonen.

Det kan være voldsomt dyrt at at tage telefonen med på ferie. Har du ikke slået data fra, ligger den stadig i lommen og suger. Foto: Flickr
Det kan være voldsomt dyrt at at tage telefonen med på ferie. Har du ikke slået data fra, ligger den stadig i lommen og suger. Foto: Flickr

På den måde skal der ikke mange sekunder til, før du har brugt for flere hundrede kroner. I USA kan bare en enkelt megabyte data nemt koste over 100 kroner. Og der går ikke mange e-mails på en megabyte, skulle vi hilse og sige.

5GB til rådighed
De vanvittige datapriser gælder dog heldigvis kun i lande uden for EUs grænser. For den 15. juni 2017 trådte nye EU-regler i kraft til stor glæde for mange forbrugere. Fra den dato har du kunnet bruge din mobil i EU-lande, ligesom du bruger den derhjemme – hvis du vel at mærke har udenlandstelefoni med i dit abonnement. Men der er dog en grænse, som ikke alle kender til.

Har du 40GB inkluderet i dit mobilabonnement, kan du desværre ikke bare streame løs af VM-kampene. For der er samtidig indført en såkaldt 'fair use'-grænse, som vil sige, at du må bruge mobildata i EU i en størrelsesorden, der svarer til det dobbelte af prisen på dit mobilabonnement. EU har sat prisen på en GB data til 45 kroner i 2018.

Det vil sige, at du kun har godt og vel 5GB data til rådighed, hvis dit mobilabonnement koster 120 kroner om måneden.

Den lille fodnote er der stadig mange forbrugere, der endnu ikke har fået fat i, fortæller Ilyas Dogru, som er Test & Analyseansvarlig hos Forbrugerrådet Tænk.

- Mange tror, at de bare kan bruge løs af data på ferien i EU. Og streamer du for eksempel Netflix eller Youtube via mobildata, bruger du cirka 1GB i timen. Så har du hurtigt brugt din datakvote, hvis du fx vil streame en VM-kamp på din iPad.

Mange tror, at de bare kan bruge løs af data på ferien inden EU, og streamer du for eksempel Netflix eller Youtube via mobildata, bruger du 1GB i timen. Så har du hurtigt brugt din datakvote, hvis du for eksempel vil streame en VM-kamp. Foto: Flickr
Mange tror, at de bare kan bruge løs af data på ferien inden EU, og streamer du for eksempel Netflix eller Youtube via mobildata, bruger du 1GB i timen. Så har du hurtigt brugt din datakvote, hvis du for eksempel vil streame en VM-kamp. Foto: Flickr

Efter at de nye EU-regler trådte i kraft, sker det heldigvis sjældnere, at folk kommer i problemer med kæmpe mobilregninger efter ferien, fortæller Ilyas Dogru. Men det sker – og det er vigtigt at pointere, at reglerne for roaming kun gælder i EU. Mange danskere rejser til Tyrkiet i løbet af sommerferien, og allerede her kan du havne i problemer med dit dataforbrug, da Tyrkiet stadig ikke er medlem af EU.

Teleselskabet spærrer automatisk
I dag er forbrugerne dog bedre beskyttet mod kæmperegninger i forhold til tidligere. EU har nemlig pålagt teleselskaberne at spærre telefonen, når forbrugeren har brugt data i udlandet for 450 kroner. Hvis du derefter skal bruge mere data, skal du selv godkende, at du på ny får mulighed for at bruge yderligere 450 kroner.

Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at aftalen om fri roaming kun gælder inden for EUs grænser. Foto: Pixabay
Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at aftalen om fri roaming kun gælder inden for EUs grænser. Foto: Pixabay

Der er dog stadig god grund til at læse med herunder, hvor vi har fået Ilyas Dogru til at gentage de mest essentielle mobilråd, som du skal huske, inden du slår hjernen fra og tager feriekasketten på.

1. Slå de automatiske opdateringer fra
Vi har rigtig mange, som slukker telefonen i flyet og tænder den, når de lander, uden at tænke over, at den så kobler sig på det lokale netværk og begynder at hente ting hjem, hvis man ikke har fået slået den automatiske opdatering fra. Opdateringer kan dermed mindske, den i forvejen begrænset data du har til rådighed indenfor EU. Og det kan hurtigt blive dyrt at bruge mobildata uden for EU. For eksempel i Tyrkiet, som mange danskere kommer til at besøge i løbet af sommeren.

2. Husk at slå telefonsvareren fra, når du er uden for EU
Den her er vigtig at huske, når du rejser uden for EU. Du kan risikere at komme til at betale to gange, for du betaler både for opkaldet til telefonsvareren og når du ringer til svareren for at aflytte beskeden. Så husk nu at slå svareren fra, hvis du ikke har lyst til at betale for det.

3. Tjek, at dit abonnement dækker EU
Det er ikke alle, der er klar over, at nogle abonnementer kun dækker brug inden for Danmarks grænser. Så tager de på ferie og finder ud af, at de ikke kan bruge data og telefoni, og det kan jo være mindst lige så irriterende. Så husk at tjekke, at dit mobilabonnement rent faktisk dækker uden for landets grænser. Det kan du gøre hos dit teleselskab.

4. Sluk telefonen på færgen
Vær opmærksom på, at skibe og færger ikke er omfattet af EU-reglerne. Der gælder andre regler til søs, og bare du tager færgen mellem Danmark og Tyskland, kan du komme til at betale en meget høj takst ved at anvende mobilen, fordi du går ind og anvender skibets satellitnetværk i stedet for et mobilnetværk.

5. Husk, at den 'frie roaming' kun gælder i EU
Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at aftalen om fri roaming kun gælder inden for EUs grænser. Rejser du for eksempel til USA eller Thailand, løber du ind i de voldsomme takster for brug af data.

6. Hold smilene på et minimum
Når du er i udlandet uden for EU, betaler du for hver 160 tegn, du sender, inklusiv mellemrum. Emojis og smileys fylder mange tegn, og nogle mobiler omdanner din SMS til en MMS, når du bruger emojis og smileys. Vi anbefaler derfor, at du sender korte SMS’er og undgår at bruge emojis og smileys, når du sender SMS'er til og fra lande uden for EU.

Tips: OiSTER har lavet en række uundværlige tips til, hvad du skal være opmærksom på, inden du tænder din telefon i udlandet! Se dem alle her.

Tag OiSTER med på rejsen og undgå dyre overraskelser

Med OiSTER mærker du den maksimale frihed på rejsen, og du kan gå sommeren i møde uden at skulle bekymre dig om dit mobilforbrug. Nu kan du nemlig tage OiSTER med på rejsen, og:

Få gennemsigtige og skræddersyede løsninger.
Som OiSTER kunde får du tildelt en personlig side, som vi kalder Mit OiSTER. Her kan du blandt andet følge med i dit forbrug og løbende sikre dig, at dit abonnement passer til dine behov.

Ringe ubekymret hjem til familie og venner når du er ude og rejse
.
Du kan nemlig bruge din taletid i hele EU til at ringe til danske numre, eller lokalt i det EU, land du befinder dig i.

Trygt bruge din data på ferien.
Du kan ubekymret bruge en andel af din inkluderede data i EU. OiSTER har nemlig EU data inkluderet i alle vores abonnementer, med mindre du har et Basic abonnement. På Mit OiSTER kan du som OiSTER-kunde nemt tjekke, hvor meget EU data der er inkluderet i dit abonnement. Her kan du også følge med i, hvor meget data du har brugt.

Sende SMS og MMS beskeder i uanede mængder indenfor EU – helt gratis
.
Du kan nemlig frit sende SMS og MMS beskeder til danske numre, eller til lokale numre i det EU land du befinder dig i.

Klik her, og bliv rejseklar med en LILLA DEAL fra OiSTERArtiklen er sponseret af OiSTER i forbindelse med mobiltelefoni på sommerferien.