Verdens yngste organdonor blev kun 100 minutter

Britiske Jess Evans og Mike Houlston tog beslutningen om, at donere deres lille afdøde drengs organer kun 100 minutter efter fødslen

Tre minutter efter sin død, blev Teddy Storbritanniens yngste organdonor nogensinde.
Han reddede samtidig et voksent menneskes liv. En 30-årig britisk mand med nyresvigt modtog drengens nyrer. (Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY)
Tre minutter efter sin død, blev Teddy Storbritanniens yngste organdonor nogensinde. Han reddede samtidig et voksent menneskes liv. En 30-årig britisk mand med nyresvigt modtog drengens nyrer. (Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Kun 100 minutter efter fødslen måtte britiske Jess Evans og Mike Houlston tage beslutningen om at donere deres lille drengs organer.

Det sørgende par vidste, at deres søn ikke kunne overleve, men de var fast besluttede på, at deres dreng Teddys liv ikke skulle være forgæves.

12 uger inde i sin graviditet fik Jess Evans den frygtelige nyhed - en af de tvillinger hun bar i maven var frygteligt syg, skriver det britiske medie, Daily Mirror.

Teddys tilstand var så alvorlig, at han i bedste fald ville leve en dag eller to.

Men imens forældrene kæmpede for at forstå tragedien, begyndte de at tænke på, hvordan de kunne hjælpe andre.

De besluttede at undersøge, om der var nogen chancer for, at Teddy kunne blive organdonor.

Den 22. april sidste år - slap deres lille dreng verden, kun 100 minutter efter han var blevet født.

Modtog drengens nyrer

Der var intet, der kunne forberede forældrene på den dybe sorg de følte, men efterfølgende skete der noget ekstraordinært.

Lægerne gik i gang med et kirurgisk indgreb på pioner-niveau, så Teddys nyrer og hjerteklapper kunne doneres.

Tre minutter efter sin død, blev Teddy Storbritanniens yngste organdonor nogensinde.

Han havde samtidig reddet et voksent menneskes liv. En 30-årig britisk mand med nyresvigt modtog drengens nyrer.

Og rent teknisk kan det godt lade sig gøre, selv om drengen er så lille. Men det er meget usædvanligt, at indgrebet foretages ved så små spædbørn.

Det forklarer overlæge, dr. med. fra Urinvejskirurgisk Klinik på Skejby Sygehus, Øjvind Østraat til Ekstra Bladet.

- Det er sådan, at man i Danmark sætter grænsen ved børn under halvandet år, når man donerer børneorganer og nyrer. Det foregår sådan, at man sætter begge nyrer fra donoren ind hos den samme modtager, og så kan nyrerne godt klare det, lyder det fra overlægen.

Han fortæller, at man i stedet for nyrekarrene bruger de store kropskar, som f.eks hovedpulsåren, når man opererer, fordi de hos en voksen har nogenlunde samme dimension som hos en baby, og det gør, at man kan sy det ind til blodkarrene hos en voksen.

Det trøster

Forklaringen er af naturlige årsager meget teknisk,  men han fortæller, at der altså herhjemme er en grænse på omkring halvandet år, før man bruger babyers organer.

- Ofte har man det problem, at det er svært at lave hjernedøds-diagnostik på så små børn, for i Danmark er det et soleklart krav, at man er hjernedød uanset om man er nyfødt eller ej, hvis man skal være organdonor, siger Øjvind Østraat.

Britiske Teddy havde en sjælden, dødelig sygdom, der forhindrer den normale udvikling af hjernen og knoglerne i kraniet.

Næsten alle babyer med sygdommen dør før fødslen eller inden for få timer eller dage efter fødslen.

For Teddys forældre, Jess og Mike, er sønnens historie en kilde til stolthed, efter hans død så småt er begyndt at gå op for dem.

- Han levede og døde som en helt. Det er umuligt at forklare, hvor stolte vi er af ham, siger 30-årige Mike til The Daily Mirror.

28-årige Jess tilføjede, at hun håber Teddys historie vil inspirere familier, der står med den byrde at miste et barn.

- At vide, at en del af en du elsker lever videre i en anden person, trøster dig, siger hun til Daily Mirror.

Det er utrolig sjældent for nyfødte babyer at blive betragtet som donorer og Dr. Paul Murphy, fra det britiske sundhedsvæsens blod og transplantions-afdeling, beskriver Teddys donations-gave som en milepæl.

- Hver donation er en inspiration. Det er en uselvisk og heroisk handling. Men Teddys historie er exceptionel. Han var den yngste organdonor i Storbritannien.

 

 

79 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere