Den gennemsigtige mand

At Hans Vinding er et af dansk rockhistories mest oversete talenter, understreges af ny genudgivelse

Hyldemors Grønsaligheder spiller i Thy Lejren. (Foto: Bea Bjørnsten)
Hyldemors Grønsaligheder spiller i Thy Lejren. (Foto: Bea Bjørnsten)

Hyldemors Grønsaligheder: 'Lysene tændes' (Sony Music). Udkommer 15. februar

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Det er sjældent, at danske rockklassikere får så fornem en relancering, som det var tilfældet med sidste års genudgivelse af Hyldemors ’Glem det hele’, der oprindeligt så dagens lys i 1978. Men en lyd og et udstyr, som ikke engang milepæle som Steppeulvenes ’Hip’ eller Povl Dissings ’Dissing’ er blevet udsat for.

Men gode, entusiastiske mennesker har sat mange kræfter ind på at få skrevet den stort set glemte beatpoet og sanger Hans Vinding ind i dansk rockhistorie igen. Det manglede da også bare.

Vinding startede i det obskure hippe-folk ensemble Furekåben, hvis to plader fra hhv. 1970 og 1971 i dag er stort set uopdrivelige (men prøv alligevel), og det tiltænkte gennembrud med førnævnte ’Glem det hele’ udeblev også, så Hans Vinding og Hyldemor bliver i dag mest husket for deres bidrag til Christiania-pladen fra 1976. Og så skrev Vinding også to numre til Lone Kellermann i dennes velmagtsdage, hvilket lunede godt på kontoen.

Se også: Syreudslip i hippieland

I tiden mellem Furekåben og Hyldemor var Vinding aktiv i overgangsgruppen Hyldemors Grønsaligheder, der i 1975 udsendte kassettebåndet ’Lysene tændes’ i blot 200 eksemplarer.

Det er det kassettebånd, der nu udsendes på både cd og vinylplade med tilhørende booklet og fornem remasterering af produceren Flemming Rasmussen (Metallica, Sort Sol m.fl.). Det har med garanti aldrig lydt bedre. Oven i hatten får man så fire aldrig tidligere udsendte livenumre optaget i Saltlageret i 1975, bland andet en fremragende version af ’Den gennemsigtige mand’, som en del nok vil kende fra Spids Nøgenhats repertoire.

Se også: Fed syre, mand

’Jeg har en ven han har skæg/og sælger råopium i klumper/han vandrer i skyggerne af dem/der har skudt sig selv i stumper’. Vinding var nok arkehippie men havde også meget tidligt blik for (og hang til) bevægelsens destruktive kræfter. Hvilket han gang på gang naglede i nogle af dansk rocks mest inspirerede tekster, der ofte er blevet sammenlignet med Eik Skaløe, hvilket bestemt heller ikke er helt hen i vejret.

’Porten står åben for alle og enhver/nøglen ligger indenfor/ulve hyler ganske vist i fåreklær/men de må være foruden dig/mørkets magter griber din hånd/prøver at knytte bånd/. Vindings lyrik er en helt særegen blanding af hippievisioner, sortsyn og surrealisme, der kongenialt ledsages af musikken, der hele tiden balancerer fornemt mellem fast form og forrygende flip.

Steen Claëssons (der kom fra Burning Red Ivanhoe) John Cale-inspirerede violin er endnu mere fremtrædende her end i det mere stramt producerede Hyldemor, hvilket bestemt ikke gør noget. Så må man tage med, at Helle Vibeke Steffensens to bidrag understreger, at demokrati ikke altid en god ide i en kunstnerisk sammenhæng.

Men bortset fra det, er ’Lysene tændes’ en væsentligt tilføjelse til dansk rockhistorie, og endnu et klokkeklart bevis på, at Hans Vinding er en af vores helt store tekstforfattere, hvis selvdestruktive sider desværre bevirkede, at værket var alt for lille og underbelyst, da han døde på sin 51-års fødselsdag 16. februar 1999.

’I gangen hænger et spejl/Et udmarvet fjæs/kigger ud og hvisker:/Åh, mand, kan du ikke se/at jeg kan se/lige gennem dig./Åh, mand kan du ikke se/at du er lisså gennemsigtig/som jeg.’

Hans Vinding og Hyldemor hyldes ved en koncert på Loppen, Christiania, lørdag 15. februar. kl. 21.00. Se www.loppen.dk for nærmere info.

Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Townes Van Zandt: 'Sky Blue' (Fat Possum-album/Ude 8. marts)
2.Ray Charles: 'Modern Sounds in Country and Western Music, Volumes 1 & 2' (Concord-albums/Ude igen 26. april)
3.Demon Head: 'Hellfire Ocean Void' (Svart-album/Ude 22. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.The Entrepreneurs: 'Noise & Romance' (Tambourhinoceros-album/Ude nu)
2.Beirut: 'Gallipoli' (4AD-album/Ude nu)
3.Sharon Van Etten: 'Remind Me Tomorrow' (Jagjaguwar-abum/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen