På gyngende grund med CV

Glimrende genudsendelser fra unikummet C.V. Jørgensen

C.V. Jørgensen spillede på rytmescenen under årets Skanderborg Festival i 2010 (Foto: Claus Bjørn Larsen/Polfoto).
C.V. Jørgensen spillede på rytmescenen under årets Skanderborg Festival i 2010 (Foto: Claus Bjørn Larsen/Polfoto).

C. V. Jørgensen, ’Sange fra Scenen’ (ArtPeople)

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Der er vel efterhånden større chancer for at Grauballemanden stiller op til næste sæson af X Factor, end at den snart 62-årige Carsten Valentin Jørgensen beriger os med endnu et studiealbum. Hvad end han går og fordriver tiden med deroppe på parcellen i Birkerød, så er sangskrivning tilsyneladende ikke højt på dagsorden.

Sidst han gav lyd fra sig på pladefronten var med livealbummet ’Så live som muligt’ i 2003. Og derefter tilbagetrukket tavshed. Indtil han syv år senere igen begav sig ude på landevejene og festivalpladserne i sommeren 2010 og spillede 25 succesfulde koncerter til menighedens fulde tilfredshed.

Om det er pladeselskabets reaktion på manglende nyt materiale, der er årsag til, at der ud af det blå pludselig lander endnu et dobbelt livealbum med C.V., skal jeg ikke gøre mig klog på. Blot konstatere, at 10 ud af de 17 kompositioner er gengangere i forhold til 2003-udspillet. Lidt ærgerligt, når han nu har så mange sublime sange at plukke fra. Og nyt er der som sagt ikke skyggen af.

Skødesløs perfektionisme
Præcis hvilken eller hvilke koncerter fra 2010-turnéen disse optagelser stammer fra fremgår ikke. Men mit bud er, at man har optaget hele molevitten og herefter har klippet det bedste sammen. Lyden er i hvert fald suveræn, og samspillet lige så. En slags skødesløs perfektionisme, der svinger med overskudsagtig tilbagelænet elegance.

Den mest markante forskel er fraværet af den førhen så dominerende Flemming Agerskov på trompet og flugelhorn, hvilket så til gengæld giver meget mere plads til især guitaristerne Aske Jacoby og Gustaf Ljunggren. Det gør ikke noget. Og når den første frustration over manglen på blot en enkelt overraskelse har lagt sig, er det sgu svært ikke blot at skrue helt op glæde sig over endnu en veloplagt vandring gennem et af de bedste bagkataloger, som nogen dansk sangskriver kan bryste sig af. Hvis ikke det bedste.

Og så venter vi gerne til 2018 eller hvornår det nu bliver, med aktuelle bud på verden set gennem den specielle jørgensenske optik.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Pan American: 'A Son' (Kranky-album/Ude 8. november)
2.Underworld: 'Drift Series 1' (Caroline-album/Ude 1. november)
3.The Good Ones: 'Rwanda, You Should Be Loved' (Anti-album/Ude 8. november)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Big Thief: 'Two Hands' (4AD-album/Ude nu)
2.Trentemøller: 'Obverse' (In My Room-album/Ude nu)
3.Allah-Las: 'Lahs' (Mexican Summer-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere