Nik & Jay: Fra himmel til helvede

Popduoen har på deres fjerde album 'Engle eller dæmoner' udviklet sig på både godt og ondt

Nik & Jay - makkerparret fra Værløse er nærmest blevet voksne. (Foto: Copenhagen)
Nik & Jay - makkerparret fra Værløse er nærmest blevet voksne. (Foto: Copenhagen)

Nik & Jay: 'Engle eller dæmoner' (Copenhagen) Udkommer tirsdag 26. april

’Nu er jeg klar til at gå en helt ny vej!’

Sådan lyder omkvædet i ’Mod solnedgangen’, der er et af de oplagte hit fra ’Engle eller dæmoner’, men det er ikke kun den klæbende melodi, som gør dette til et indlysende valg som førstesingle fra Nik & Jays fjerde album. Ovennævnte tekst virker nemlig nærmest som et mantra for hele skiven, ja, for duoen i det hele taget her i 2011.

Makkerparret fra Værløse har åbenbart haft en heftig nedtur i de fem år, der er gået siden forrige opus. De ellers evige bralrerøve er begyndt at tvivle på sig selv og har været til psykolog og alt muligt.

Ingen jantelov
Heldigvis er ’Engle og dæmoner’ ikke det selvmedlidenhedstrip, som pressekampagnen ellers har kørt i stilling. At dømme ud fra lyrikken er drengerøvene faktisk næsten blevet voksne siden sidst. Janteloven er stadig ikke noget, der tynger, men man kan mærke på drengene, at der er mere på spil end piger, penge og pralerier.

Eller det kan man, så længe d’herrer holder sig til dansk. ’Engle eller dæmoner’ klasker nemlig totalt sammen med tre decideret jammerlige engelsksprogede numre. Nik & Jay famler sig frem, når de skal gøre sig på rockens modersmål, og eksempelvis ’Crystal’ giver begrebet skoleengelsk en helt ny, skræmmende dimension. Pinligt.

Færøsk skønhed
Her er det også tydeligt, at musikken ikke har været gennem store opgraderinger - der er dømt strømlinet pop med R&B-tække og et par klubbeats i ny og næ. Bedst er afslutningen, ’Bølgerne ved Vesterhavet’, hvor en færøsk vokalsampling skaber en smuk ramme om et noget nær episk nummer, hvor Nik & Jays nye ambitionsniveau for alvor forløses.

Meget mere af det næste gang, tak. Niclas Genckel Petersen og Jannik Brandt Thomsen gør sig nemlig bedre ved den jyske vestkyst end ved den amerikanske ditto. De er klar til at gå en ny vej. Men mangler at gå rampen ud.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.