Fem stjerner til Natasjas 'testamente'

Natasja har efterladt et sprudlende, livsbekræftende testamente i form af cd'en 'I Danmark er jeg født', der udkommer på mandag

Natasja var et lysende talent, som desværre blev stoppet alt for tidligt i flugten. (Foto: Carsten Seidel)
Natasja var et lysende talent, som desværre blev stoppet alt for tidligt i flugten. (Foto: Carsten Seidel)

Natasja: ’I Danmark er jeg født’ (Playground) Udkommer mandag

’Gæt hvem der er tilbage fuld af fest’ lyder de paradoksale åbningslinjer fra Natasjas posthume album ’I Danmark Er Jeg Født’. Som selvfølgelig er umuligt at lægge øre til uden at være smertelig bevidst om omstændighederne.

Og samtidig er der noget stærkt livsbekræftende over, at svanesangen er så uimodståeligt et festfyrværkeri. ’Op med ho’det’ er da en meget god replik at forlade denne verden med.

Natasja eller Little T., som hun også kaldte sig, udgav i 2005 solodebuten ’Release’, der trods sine mange fortrin ikke opnåede den store opmærksomhed uden for reggae-miljøet.

Indiskutabelt talent
Salget tog først for alvor fat, da nyheden om sangerindens tragiske dødsfald på Jamaica – hvorfra flere af indspilningerne på det nye album stammer – nåede de danske forsider.

Men at talentet var indiskutabelt, understreges af de her foreliggende 11 dancehall-bomber, der nok skal sætte ’Ildebrand i byen’, som det hedder i den veloplagte hyldest til den danske reggae-scene, som i disse år er i voldsom vækst. Men det er ikke fest og ballade det hele, selv om serveringen fra start til slut svinger som ind i himlen.

’Fi er min’ er en spand iskoldt vand i hovedet på stangstive liderbukke ’der lokker med slikkepind, og tro mig den er rigtig grim ... gå nu væk med dig og din pik’. Og en herlig kontrast til scoresangen ’Gør det’ i sensuelt selskab med Yepha.

Mere kant
Endnu mere kant er der i ’Gi’ Mig Danmark Tilbage’. En hyldest til det frisind og den rummelighed, der har så trange vilkår i dagens gråmelerede, snerpede virkelighed.

Den burde øjeblikkelig blive en landeplage og spilles dagligt på højeste lydstyrke i både Borgerrepræsentationen og Folketinget. ’Hvis du strammer garnet be’r du jo om balladen’.

Anne Linnets klassiker ’Smuk Og Dejlig’ mister bestemt heller ikke noget ved at blive iført rød/gul/grønne gevandter.

’Verden den er stor, mærk dig mine ord’. Det gør vi Natasja. Og tak for sangene. Vi ryger en spliff for dig i aften og hører reggae hele natten. Det er da det mindste, vi kan gøre.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Mercury Rev: 'Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited' (Bella Union-album/Ude 8. februar)
2.Lifesick: 'Swept In Black' (Isolation-album/Ude 21. december)
3.Venom: 'Storm the Gates' (Spinefarm-album/Ude 14. december)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Hyrevognene: 'Hyrevognene' (Mastermind-ep/Ude nu)
2.J Mascis: 'Elastic Days' (Sub Pop-album/Ude nu)
3.Unknown Mortal Orchestra: 'IC-01 Hanoi' (Jagjaguwar-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen