Toner til tusmørket

Danske Agnes Obel er allerede et hit i Tyskland, hvor hun har ligget ni uger på hitlisten. Nu albumdebuterer Obel med tyste 'Philharmonics'

Agnes Obel - imponerer med underspillet melankoli i stil med Joanna Newsom. (Foto: Frank Eidel)
Agnes Obel - imponerer med underspillet melankoli i stil med Joanna Newsom. (Foto: Frank Eidel)
Følg Musik
Følg DK Album-anm.

Agnes Obel: 'Philharmonics' (PIAS/VME)

Navnet Agnes Obel siger måske ikke så mange herhjemme så meget, men den danske sanger, pianist og sangskriver har til gengæld gjort sig godt bemærket i Tyskland - hvor hun også er bosiddende - i kraft af singlen 'Just So', der blev hjulpet på vej af en fremtrædende placering i et reklamespot for Deutsche Telekom, hvilket resulterede i ni uger på den tyske hitliste.

Der er dog ikke meget schlager-sang over Obels tyste, molprægede univers, der snarere leder tankerne hen på svenske Stina Nordenstam, amerikanske Joanna Newsom eller en mindre kringlet udgave af østrigske Anja Plaschg alias Soap & Skin. Ud fra devisen mindre er mere, består de tolv numre næsten udelukkende af Obels sarte stemme og underspillede klaver nænsomt tilsat lidt cello og akustisk guitar, når bølgerne går højest.

Monokromt i længden
Det stiller selvfølgelig store krav til selve melodimaterialet, hvilket Obel dog har ganske godt styr på ikke mindst i den fremragende 'Riverside', der også var at finde på debut-ep'en af samme navn, samt smukke tusmørkeskæringer som førnævnte 'Just So' og 'The Beast'. Og ikke mindst en udsøgt fortolkning af John Cales klassiker 'Close Watch'.

'Philharmonics' (titlen tyder på, at pigebarnet også har humor) kræver, at man som lytter holder kæft og hører efter, men det er jo heller ikke det værste, man kan foretage sig, og selv om udtrykket bliver en anelse monokromt i længden, er der ingen tvivl om, at Obel er et talent, som er værd at bide mærke i.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind