Nye nødvendigheder fra Nørlund

Endnu et fornemt udspil fra en af vores mest markante sangskrivere

Niveauet er stadig tårnhøjt både sprogligt og musikalsk på Nikolaj Nørlunds syvende soloplade. (Foto: Miriam Dalsgaard)
Niveauet er stadig tårnhøjt både sprogligt og musikalsk på Nikolaj Nørlunds syvende soloplade. (Foto: Miriam Dalsgaard)

Nikolaj Nørlund: 'Det naturlige' (Auditorium/A:larm) udkommer 29. marts

Det er efterhånden 23 år siden, at Nikolaj Nørlund debuterede i front for Trains and Boats and Planes, men der er absolut intet der tyder på, at trægheden eller vanetækningen er ved at indfinde sig. På sit foregående album ’Alt sammen, lige nu’ (2012) udfordrede han sig selv ved at indgå et tæt parløb med Christian Hjelm og resultatet var ualmindelig vitalt. Og bare de seneste par år har han som producerer været fødselshjælper for så forskelligartede nye navne som Atomfax, Spillemændene, Santiago, Maskinvåd og ikke mindst Ulige Numre.

Sidste år rykkede han helt ind i hjørnesofaerne, da han nåede frem til finalen (som han dog tabte) i Thomas Blachmans tv-koncept ’Mentor’. På sit syvende album i eget navn, ’Det naturlige’, afsøger han igen nye sider af sit talent uden at give køb på de kvaliteter, der har gjort ham til en så enestående figur i dansk musik gennem de sidste tre årtier.

Djævlesange fra Hakkebakkeskoven

Filminstruktøren Martin de Thurah er krediteret for ’generel kunstnerisk vejledning’, hvad det så end betyder, men måske er det ham, der har leveret inspiration til det åbne og letflydende (men fristes til at sige filmiske) lydbillede frem for den mere rustikke produktion, der ofte præger Nørlunds plader. Den estimerede jazzguitarist Jakob Bro er også med på det store hold, der bl.a. også tæller gamle kendinge som Jeppe Brix, Anders Christensen og Jakob Høyer samt The Raveonettes’ Sune Rose Wagner på tre numre.

Det er dansk, det er småt og det er godt

Nørlund er en af landets absolut bedste og mest billedskabende tekstforfattere (ja, han var i halvfemserne med til at gøre det god latin at synge på dansk igen) men har her på flere skæringer allieret sig med lyrikerne Bjørn Rasmussen (på den uimodståelige ’Hvid Røg og Tekno’), Peter Laugesen og Naja Marie Aidt. Sidstnævnte har bl.a. bidraget med den hjertegribende ’Sommerbal’, der er baseret på frihedskæmperen Kim Malte-Bruuns afskedsbrev: ’Jeg frygter ikke dødens hul/jeg lever stærkt og kort/Mit blik er ikke slukket kul/Det brænder varmt og hårdt’.

Det er også hende, der står bag de sørgmodige ord, som ledsager den herlige, kridhvide funk på ’Smuk mand’. Ikke fordi man behøver være cand. mag. i dansk for at værdsætte Nørlunds sange – overhovedet ikke – men det skader bestemt ikke sagen, at de ti numre fungerer fremragende på både det musikalske og det sproglige plan. Endnu et fornemt udspil fra en af vores mest markante kunstnere. Som tilmed mestrer begrænsningen kunst. 38 minutter uden et sekunds spildtid.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.