Eksplosiv debut

Danske The Minds of 99 har lavet et mindblowing debutalbum

Niels Brandt og resten af holdet bag The Minds of 99 ankommer med et brag af en plade. (Foto: Sony Music)
Niels Brandt og resten af holdet bag The Minds of 99 ankommer med et brag af en plade. (Foto: Sony Music)

The Minds of 99: 'The Minds of 99' (No3/Sony) udkommer 12. maj

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Det er ikke hver dag, at et band bliver annonceret på festivalerne i både Northside, Roskilde og Skanderborg – inden deres debutplade har ramt nettet og de få tilbageværende pladebutikker. Men det er ikke desto mindre tilfældet for de seks gutter i The Minds of 99, der sidste år vandt KarriereKanonen med nummeret ’Det er Knud som er død’, som sidenhen har været et stort radiohit i Carsten Hellers opdaterede produktion.

Et på alle måder bemærkelsesværdigt nummer af den slags, som i sjælden grad fik undertegnede til at spidse øre og skrue op, da det første gang flød ud af æteren eller hvor den slags kommer fra nu til dags. Allerede åbningslinjerne: ’Var jeg en Rype i Dag/Løftede jeg Vingen til Slag/fyldte jeg Lungen med Luft og fløj baade Nat og Dag’ mere end antydede, at her langtfra var tale om almindelig sendefladefyld.

Se også: Er de sjældne? Forhåbentlig ikke længe

Ordene stammer da også fra Tom Kristensens hyldestdigt til polarforskeren Knud Rasmussen skrevet i anledning af dennes død i december 1933. Et digt som fik sangeren og tekstforfatteren Niels Brandt, der tidligere har gjort sig bemærket i synthpopduoen Shanghai, til at begynde at skrive på dansk samle en række gamle venner og radikalt ændre musikalsk kurs. Og så var The Minds of 99 en realitet.

Fire numre var deres allerførste demo fra har faktisk overlevet (med enkle finpudsninger) helt frem til dette debutalbum, hvilket muligvis er en af årsagerne til den følelse af friskhed, spontanitet og ikke mindst nødvendighed, der præger denne overvældende debut. 35 raske minutter, hvor de ti sange falder som heftige piskesmæld, der rammer direkte i hypofysen samtidig med at der også rent tekstmæssig er usædvanlig meget at komme efter. Også selv om man på et nummer som ’Ballon/Ballon’ kun behøver tre linjer til at sige mere end mange andre formår i løbet af en hel karriere: ’Bliv mig fra livet med alt hvad det har/Et lille lys i mig forsvinder/En lille nål mod ballon der springer’.

Se også: Katastrofer fra Christopher

Genremæssigt befinder vi os i et sort/hvidt landskab, der nok trækker veksler på postpunken (eller new wave som vi kaldte det dengang) og navne som Talking Heads, Devo og ikke mindst Kliché (hør bare ’Fuglebur’) samt tidlig The Cure (eksempelvis guitarlyden på ’Jeg lytter’), lige som man også godt kan høre, at medproduceren Carsten Heller tidligere har arbejdet med navne som Nephew, Spleen United og Peter Sommer.

The Minds of 99 er dog primært sig selv og det er lang siden, at et dansk debutalbum sidst har fået skovlen under mig på samme måde. På en gang eksplosivt og eftertænksomt. Men først og fremmest enestående.

'Hørte I alle min Sang? Forstod I, hvad den betød?'. Man er i hvert fald ikke i tvivl om, at det BETYDER noget. Og det er desværre ikke hver dag, man kan sige det.

Se også: MØ har ægte x-faktor

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.J.J. Cale: 'Stay Around' (Because-album/Ude 26. april)
2.Steve Earle & The Dukes: 'Guy' (New West-album/Ude 29. marts)
3.Townes Van Zandt: 'Sky Blue' (Fat Possum-album/Ude 8. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Collider: '-><-' (Escho-album/Ude nu)
2.Ladytron: 'Ladytron' (Ladytron-album/Ude nu)
3.The Entrepreneurs: 'Noise & Romance' (Tambourhinoceros-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen