Elektrisk musik for krop og sjæl

To nye danske bands giver deres meget forskellige bud på, hvordan soul kan lyde i 2015

Vokalisten Marc Bjørn Roland er det store trækplaster hos trioen Kentaur. (Foto: PR Foto)
Vokalisten Marc Bjørn Roland er det store trækplaster hos trioen Kentaur. (Foto: PR Foto)

 
Kentaur: 'Vertebra by Vertebra' (No3)

 
D/troit: 'Do the Right Thing' (Crunchy Frog) Udkommer 22. juni

Soul kan være mange ting, også i 2015, hvilket man kan forvisse sig om på to aktuelle danske ep'er, der næppe kunne være mere forskellige, men begge uden for mange krumspring godt kan betegnes som soul. Af en slags.

Trioen Kentaur, der består af sangeren Marc Bjørn Roland samt de to musikere og producere Mikkel Juul Jensen og Søren Stenager, gør sig i en tusmørkefarvet, sfærisk neo-soul, der lægger sig et eller andet sted i krydsfeltet mellem James Blake, Massive Attack og (sen) Talk Talk. Og det er faktisk lige så godt som det lyder.

Rangleklods består af Pernille Smith-Sivertsen og Esben Nørskov Andersen. (Foto: Robin Skjoldborg) DK Album-anm. Dansk pop i international klasse

Hen over de store, maleriske, primært elektroniske klangflader synger Marc Bjørn Roland som en vingeskudt engel, og uden at forklejne de to andres indsats, så er det altså ham, der er Kentaurs store trækplaster. Hans stemme er på en og samme gang både skrøbelig og overvældende, og så besidder den sjæl. To af numrene, 'Arms of the Infinite' og 'Matter & Stone', har begge cirkulret et stykke tid, men de øvrige tre numre på 'Veterbra by Veterbra' besidder samme tårnhøje niveau, ikke mindst 'Intiniation', hvor Stine Grøn er med som andenstemme. En kombination man sagtens kan prøve igen en anden gang.

Det er måske ikke soul af den slags man kan danse til eller skråle med på efter første (eller andet) gennemlytning, men på med hørebøfferne så venter der en stor og langtidsholdbar oplevelse. PS. De er også fede live, kan jeg godt røbe, så hvis en af sommerens utallige festivaler har en ledig plads...

'Vertebra by Vertebra' er desværre kun udsendt digitalt, men vi rejser da gerne et folkekrav om en 10" vinyl. Nu.

Oliver North Boy Choir er med tilføjelsen af sangerinden Tanja Simonsen fra bl.a. Superheroes blevet til ONBC. (Foto: Søren Solkær) DK Album-anm. Stilsikker sammenbrudspop

Sådan en har kvintetten D/troit selvfølgelig allerede lavet. For de besidder en skamløst nostalgisk men også uomtvistelig smittende tilgang til soulgenren. Bandnavnet er bestemt ikke tilfældigt, og det er soulmusikikens gyldne epoke med Bery Gordons Motown-imperium som samlingspunkt, der er  den oplagte inspirationskilde her.

Tænk The Conteurs, Marvin Gay, Wilson Pickett samt ikke mindst James Brown.  Tilsat et skvæt heftigt vuggende halvfjerdserfunk samt en knivspids garagerock Og ind i mellem minder vokalisten Toke Bo Nisted som en ung Rod Stewart. Det er altså ment som en uforbeholden ros, hvis nogen skulle være i tvivl.

Ulige Numre - kvintetten fra København har poeten Carl Emil Petersen som centrumsfigur. (Foto: Universal) DK Album-anm. Kleptomaner på charmeoffensiv

Sindsoprivende originalt er det muligvis ikke, men kærligheden til formen er uimodståelig, Produktionen er fuldfed som en god bearnaise og beskidt et gammelt bordel, hvor sved og sjatter driver ned ad væggene. Og så svinger det helt eminent på den der dejligt slingrende måde. 'If you got soul, you got power, baby'. Det skal jeg da lige love for. Dem glæder jeg mig til at fange på en scene i nærmest fremtid. Det lyder som om, at de er født til at stå der.

Og nå man kan slippe af sted med at planke 'A Change Is Gonna Come' (på 'Don't Be a Stranger'), så kan man altså slippe af sted med meget. Herligt.

Ekstra Bladets flash!-redaktion er på Facebook. Klik HER, tryk 'like' og følg med i de seneste nyheder om kendte, kongelige, musik, tv og film.

1 af 2 D/troit leverer en fuldfed hyldest til den klassiske soul-single fra tresserne. (Foto: Theis Mortensen)
2 af 2 Vokalisten Marc Bjørn Roland er det store trækplaster hos trioen Kentaur. (Foto: PR Foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer