Lars Lilholt er på toppen

Spillemandens velklingende nye album 'Amulet' vibrerer af ungdommelig virkelyst

Lars Lilholts bidrag til 'Toppen af poppen' er med på 'Amulet' som bonusmateriale. (Foto: Astrid Dalum)
Lars Lilholts bidrag til 'Toppen af poppen' er med på 'Amulet' som bonusmateriale. (Foto: Astrid Dalum)

Lars Lilholt: 'Amulet' (Universal) Udkommer fredag 2. oktober

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

Lars Lilholt er blevet kaldt meget gennem årene, og det hele er ikke blevet sagt i kærlighed.

Uden for fanklubben betragtes antihelten vist generelt som en ret tåkrummende gøgler, og sexet er han sjældent, men veteranen har nu altid sat en ære i at holde sig fra pinlige kendisprogrammer på tv.

Se også: Lars Lilholt: Bedst nøgen

For tiden fornedrer Lilholt sig dog til at spille med på følelsespornoen i ’Toppen af poppen’, hvilket han næppe ville have gjort, hvis hans popularitet havde undgået den punktering, der har taget luften ud af karrieren de senere år.

Mens folkemusikken har fået en overraskende opblomstring i hænderne på ikke mindst Mumford & Sons, så er Lilholts succes falmet, men i karrierens efterår stortrives spillemanden pludselig på albummet ’Amulet’.

Onkel til Mumford & Sons
Den 62-årige jyde virker ansporet af ungdommens interesse for folkemusikken, som han har dyrket siden starten af 1970’erne, og man skulle tro, han var onkel til Mumford & Sons på de frejdigt banjo-dinglende skæringer ’Hvis vejen ikke starter i mit hjerte’, ’Battling Kid’ og ’Step Pinocchio’.

Troubadouren har altid skrevet melodisk velfunderede og godhjertede sange, men de har sjældent lyt godt, hvilket ’Amulet’ dog ændrer på, for i Peter Sommers studie har Lilholt skabt en klædelig sound i samarbejde med producerne Søren Zahle og Mads Tønder.

Se også: Lilholt, Dylan og Stones

Det er en befrielse at opleve Lilholt boltre sig i et klangfuldt rum, hvor hans noget gustne stemmeføring faktisk opnår tiltalende kvaliteter, selvom dens begrænsninger sættes i relief af Oh Lands sødmefulde vokal på visen ’I en gade gik jeg engang’.

Både tematisk og musikalsk varieres albummet tilsat rundhåndet entusiasme, og fra den bluesede ’Lavina Jig’ over Queen-svulstige ’Umagen værd’ til det keltisk klingende popnummer ’Så ånder vi ind’ minder Lilholt om en mand, der har fundet sin anden ungdom.

Han er kort sagt på toppen.

1 af 2 Coveret til 'Amulet', der er produceret af Lars Lilholt selv i samarbejde med Søren Zahle og Mads Tønder.
2 af 2 Lars Lilholts bidrag til 'Toppen af poppen' er med på 'Amulet' som bonusmateriale. (Foto: Astrid Dalum)
5 kommentarer
Vis kommentarer