Skandinaviske stemninger

Danske Magnolia Shoals og svenske The Amazing gør sig begge i stemninger frem for melodier - med skiftende held

Der er uden tvivl musikalsk potentiale hos debutanterne i Magnolia Shoals, hvis man får vristet sig fri af forbillederne. (Foto: PR-Foto)
Der er uden tvivl musikalsk potentiale hos debutanterne i Magnolia Shoals, hvis man får vristet sig fri af forbillederne. (Foto: PR-Foto)

 
Magnolia Shoals: 'Tenants' (Remote/Border)

 
The Amazing: 'Picture You' (Partisan/Border)

Thisted-kvartetten Magnolia Shoals, der har taget sit navn efter et digt af Sylvia Plath og er en del af det såkaldte Thy Music Collective, som også tæller bands som Mont Oliver og Artificial Brothers, debuterede i 2011 med ep'en 'Life Danced in Flesh'. Stort set lige siden har man arbejdet på debutalbummet 'Tenants', der netop er landet i butikkerne og på streamingtjenesterne.

Og det kan høres. Forstået på den måde, at der er tale om ni gennemarbejdede, smukt producerede og delikat arrangerede kompositioner, bygget op omkring Nicolai Noa Ringgaards malmfulde baryton, der minder ikke så lidt om Matt Berninger fra The National - et band som Magnolia Shoals på mange måder lægger sig tæt op ad. Faktisk så tæt, at det ind i mellem tangerer pastichen.

Matt Berninger fra The National, der overvandt enorme Orange. (Foto: Claus Bjørn Larsen) Koncert-anm. Mørkemænd oplyste Orange

Hvilket egentlig er synd, for der er masser af gode detaljer at glæde sig over undervejs på 'Tenants', der godt kan minde om den lydmæssige ækvivalent til blankpoleret, sort ibenholdt.  Men det bliver i længden også lidt for stillestående og ensformigt, da der bortset fra 'Mengele' ikke rigtig er nogen af sangene, som melodisk skiller sig ud og hævder sig over det kompetente.

Men musikalsk er potentialet tydeligvis til stede, og måske man næste gang skulle starte med at smide sine plader med The National ud og forsøge sig med en lidt mere spontan arbejdsproces, så der bliver plads til et livgivende fejlskud eller to.

Matt Berninger og co. viste igen, hvorfor danskerne ikke kan få nok af dem. (Arkivfoto: Anita Graversen/Polfoto) Koncert-anm. Suveræn intimkoncert med The National før Roskilde

Perfektionisme er tydeligvis også kodeordet hos svenske The Amazing, som tæller folk, der tidligere har begået sig i Dungen og Granada. Og også her er referencerne tydelige om end knap så entydige som hos Magnolia Shoals. Både navne som Tame Impala og The War On Drugs trænger sig på, men der er også tydelige ekkoer af småpsykedeliske tressernavne som The Left Banke og The Zombies samt firsernes britiske shoegazerbølge tilsat et skvæt af The Byrds' ringende Rickenbacker-guitarer.

The Amazings tredje album 'Picture You' handler mere om stemninger eller en tilstand end egentlige sange, og blot en enkelt af de ti kompositioner varer under fem minutter, mens adskillige har næsten den dobbelte spilletid. Og tid er i det hele taget kodeordet her, for ved første gennemlyt kan det hele godt virke næsten for lækkert og gennemkneppet, men langsomt åbenbarer oaserne sig på nærmest fatamorgana-agtig facon sig bag den klanglige varmedis af lag-på-lag af lyd, hvor ikke mindst de tre guitarister fylder godt. Lyt eksempelvis til den mesterlige 'Safe Island', der slutter med tre minutters vederkvægende feedback af en anden verden. Eller den frit svævende 'Captured Islands', der lyder, som hvis Crosby, Stills, Nash & Young var opvokset i Manchester.

Adam Granduciel i centrum for fremadstormende The War On Drugs, der syrede ud i hippiehovedstaden. (Arkivfoto: AP) Koncert-anm. Rockpusher vinder krigen

Det ville uden tivl have klædt 'Picture You' at skære de mest anonyme stunder væk og dermed fjerne 15-20 minutter af den over en time lange spilletid, men gider man gøre det redigeringsarbejde selv, gemmer der sig et rigtig godt album herinde et sted.

The Amazing spiller ved dette års Spot Festival.

 

1 af 2 Lidt bedre redigering ville have gjort The Amzings 'Picture You' til et decideret fremragende album. (Foto: PR-Foto)
2 af 2 Der er uden tvivl musikalsk potentiale hos debutanterne i Magnolia Shoals, hvis man får vristet sig fri af forbillederne. (Foto: PR-Foto)
0 kommentarer
Vis kommentarer