Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Ærlig dansk musiker: Jeg er stofbruger

Raske Penge lægger kortene på bordet for at starte debat om legalisering af narkotika

Raske Penge har aldrig lagt skjul på sin begejstring over forbudte røgvarer. Foto: Territorium
Raske Penge har aldrig lagt skjul på sin begejstring over forbudte røgvarer. Foto: Territorium

Se også: Peter A.G. efter dødsfald: Der er fortsat stoffer i musikmiljøet

I en ny single med titlen 'Narko' agiterer den danske rapper Raske Penge for legalisering af narkotika.

- Jeg er selv stofbruger og opfatter det som en krig imod folk som mig. Og et overgreb imod min frihed til at bestemme over min egen krop og tankevirksomhed som voksent menneske. Og derfor har jeg skrevet en sang om det. For jeg synes det er på tide med en fred eller i det mindste våbenhvile med stofferne. Ikke så meget for min egen skyld, men fordi det er det bedste for hele samfundet, siger Raske Penge med det borgerlige navn Rasmus Poulsen til Ekstra Bladet.

I en pressemeddelelse fortæller Raske Penge om sin motivation for at blandet sig i samfundsdebatten med sit musikalske debatindlæg.

Han håber blandt andet, at man i Danmark vil kigge på nogle af de positive eksperimenter med frigivelse af narkotika, der er blevet forsøgt rundt om i verden.

- Der er mange flotte resultater fra forskellige steder i verden, som demonstrerer, hvordan man med forskellige former for legal regulering kan bekæmpe de problemer, vi har med stoffer i samfundet på en mere effektiv og menneskelig måde, som endda også er billigere. Alligevel bliver vi ved med noget, som ikke virker og aldrig har virket. Det er simpelthen uansvarligt. 

Skal alle stoffer afkriminaliseres?

Se resultat

Skal alle stoffer afkriminaliseres?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Raske Penge går skridtet videre end de fleste, når han kræver ikke blot hash, men også såkaldte hårde stoffer frigivet - og gerne solgt i Matas. Foto: Territorium
Raske Penge går skridtet videre end de fleste, når han kræver ikke blot hash, men også såkaldte hårde stoffer frigivet - og gerne solgt i Matas. Foto: Territorium
 

Singlen - hvor den langskæggede rapper blandt andet drømmer om en dag, hvor man kan købe narko i Matas - er netop udgivet af selskabet Raske Plader og er tilgængelig på de fleste streaming-tjenester.

Sangen er produceret af TopGunn og Morten McCoy og beskrives som'Moderne bashment dancehall som det lyder i britisk radio og på alververdens dansegulve i 2017'.

 

Raske Penges debatindlæg:

Sangen handler om Tredje Verdenskrig. Ikke et stykke fiktion om en krig som måske lurer i horisonten, men om den aktuelle krig der faktisk føres i det meste af verden mod folk som mig, nemlig stofbrugere.

Den såkaldte War On Drugs som dens egne forældre døbte den. Det er en krig, der dagligt kræver dødsofre og utallige fængslinger, koster svimlende beløb og medfører utroligt megen lidelse.

Og selvom Danmark har enkelte projekter, som bryder med krigsdogmet, så er dansk rusmiddelpolitik i høj grad også en del af narkokrigen. Faktisk er vi et af de få lande der har skærpet straffene og mindsket tolerancen i de senere år, hvor internationale tendenser ellers er gået i retning af forskellige former for legalisering.

Slut fred med stofferne
Jeg mener, det er tid til at slutte fred med stofferne. For det er en krig, der ikke kan vindes. Der er simpelthen ikke noget sted i verden, hvor det lykkes at fjerne stofferne ved at forbyde dem. Selv ikke på Filippinerne, hvor præsidenten lader stofbrugere i tusindtal dræbe uden rettergang.

Stofferne er der alligevel. Som generel hovedregel, kan man faktisk sige, at jo mere forbudt stofferne gøres, jo større skade synes de at have på den enkelte og samfundet.

Forbudspolitikken er historisk set et kortvarigt eksperiment med utrolige konsekvenser. Problemerne med stoffer er kun blevet værre under forbudspolitikken på alle målbare parametre.

Bander og terror
Til gengæld er der i dag evidens for, at legal regulering af rusmidler medfører mindre misbrug, færre dødsfald, mindre følgekriminalitet, højere debutalder og desuden sparer politiets ressourcer, letter belastningen på fængslerne og reducerer pengestrømmen til bander og terrororganisationer.

Desuden mener jeg, det er en menneskeret at bestemme over sin egen krop og bevidsthed. Og trods deres risici, har stofferne jo også gavnlige virkninger. For nogle af os er det terapeutiske hjælpemidler eller spirituelle katalysatorer. For andre er det livsvigtig medicin. Og for nogle er det blot nydelsesmidler. Men langt de fleste stofbrugere er faktisk ikke misbrugere. De fleste af os bruger stoffer til at forbedre vores liv med, uden at skade andre. Og det skal vi have lov til.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Van Morrison: 'Versatile' (Caroline-album/Ude 1. december)
2.Björk: 'Utopia' (One Little Indian-album/Ude 24. november)
3.Entombed: 'Clandestine: Live from Malmö Live Concert Hall' (Threeman-album/Ude nu)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.King Gizzard & The Lizard Wizard: 'Polygondwanaland' (Heavenly-album/Ude nu)
2.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
3.Liima: '1982' (City Slang-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen