Annonce:
Annonce:

Allan Olsen laver jøwt vanvidsprojekt

Sangskriveren udgiver album i Vendsyssel på vendelbomål om vendelboer for vendelboer

Allan Olsen vil punktere globaliseringen med hjemstavnsplade. (Foto: Gæst Vincent)
Allan Olsen vil punktere globaliseringen med hjemstavnsplade. (Foto: Gæst Vincent)
Annonce:
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Allan Olsen sidder i sin møgbeskidte Chrysler på parkeringspladsen foran Føtex i det østlige Aalborg, og sangskriveren kan ikke holde den harme nede, der har det med at boble i ham:

– Jeg kaster op, hver gang jeg ser en eller anden ’smart ass’ som Carsten Jensen eller Knud Romer nedgøre deres ophav. Eller hvad med hende bimboen Connie Nielsen?

– Hun beskrev, hvor frygteligt det var at være misforstået punker på Frederikshavn Gymnasium. Først i Hollywoods caféliv kunne folk forstå hende. Fuck da af! Bob Dylan er ikke fra New York, vel?

Nej, men Olsen er fra Frederikshavn, og det har han lavet en plade om.

Allan Olsen: En troubadour af format

Annonce:

– Niels Hausgaard er min nestor og konsulent på projektet, så jeg har vitterligt ringet til ham og spurgt ’hvordan fanden vil du sige dét og dét?’. Det er et vidunderligt sprog at skrive og synge på. Det er rundt og meget sangbart, bedyrer Olsen, der også har støttet sig til et opslagsværk, som har imponeret ham.

– Arne Espegaard lavede i 1970’erne en vendsysselsk ordbog på fire bind, der er et fantastisk værk! Det er lige blevet genudgivet med et forklarende femte bind. Alene et ord som lort, er der halvanden side med. Det er ligesom grønlænderne, der har hundrede ord for sne. I Vendsyssel har man i hvert fald 60 ord for lort, forsikrer Olsen

Dedikeret til død bror
Den 56-årige veteran tøffer omkring i studiet og spiser sildemadder, wienerbrød og drikker te. Han har nikotinplaster på, men ryger alligevel hjemmerullere. Og Olsen føler sig tydeligvis hjemme i sit nye lokaleventyr, der tog afsæt i en bevægende køretur:

Annonce:

– Idéen til albummet kom efter, at min storebror, som pladen er dedikeret til, lå døende på Hjørring Sygehus, som stort set er det eneste sygehus i Jylland. Og lillejuleaften for et par år siden kørte min mor og mig hen for at sige god jul til ham i en voldsom snestorm. Den tur til min bror, der var mit store forbillede, blev en lutring, og det skrev jeg en sang om, siger Olsen.

De tre visne mænd

Kort efter pladeudgivelsen drager poeten på verdensturné i Vendsyssel, som han kalder det. Over tyve byer, landsbyer og læskure får besøg af den lokale helt. Koncertstederne ligger så tæt, at lige meget, hvor man bor i Vendsyssel, så er afstanden til en aften med Olsen kort nok til, at man kan nå fuld hjem på knallert.

I øvrigt: Jøwt er et positivt tillægsord, der svarer til, når en københavner siger noget er fedt.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: