Who the fuck is TV-2?

Der var Villy Søvndal-engelsk og smukke gæstestjerner i overflod, da Danmarks danskeste orkester fredag underholdt 1000 danske fans til jubilæumskoncert i London

Tina Dickow (yderst til højre) holdt Steffen Brandt og co. ved selskab under store dele af koncerten i London. (Foto: Carl Erik Hesseldal)
Tina Dickow (yderst til højre) holdt Steffen Brandt og co. ved selskab under store dele af koncerten i London. (Foto: Carl Erik Hesseldal)

LONDON (Ekstra Bladet): - Hvem spiller i aften? spørger den meget britiske og meget brovtende taxa-chauffør, da jeg beder ham køre mig til spillestedet Shepherd’s Bush Empire i London.

- Et kendt, dansk orkester, der hedder TV-2, svarer jeg høfligt, kun for at blive mødt af det umiddelbare udråb: 'Who the fuck is TV-2?’.

Resten af køreturen går med at forsøge at overbevise den vantro chauffør om, at TV-2 ikke er en tv-station, og at jeg ikke er på vej til en form for mediekongres, men derimod skal høre et dansk band spille deres 30-års-jubilæumskoncert for cirka 1000 danske fans.

Danskerfest på pubben
På pubben ved siden af spillestedet er der allerede to timer før koncertstart fuld gang i danskerfesten.

Carlsberg og Tuborg fra fad bliver langet over disken i et rasende tempo og i så stort antal, at bartenderen undrende spørger mig, hvilket sprog de mange mennesker med de sorte ’TV-2 World Tour 11.11.11’-T-shirts spændt ud over ølmaverne taler.

Da jeg beroliger ham med, at det blot er tørstige, danske musikfans, der har sat ham på overarbejde denne kølige efterårsaften, ånder han lettet op og fortæller, at det har undret ham gevaldigt, at han allerede meget tidligt på aftenen løb tør for Tuborg- og Carlsberg-glas og den sidste times tid derfor har måttet servere de eftertragtede danske dråber i britiske Guiness-glas.

Steffen Brandt-stalker
Da spillestedet endelig slår dørene op, har der samlet sig en enorm kø af danskere, og lidt utraditionelt for et spillested i det centrale London fredag aften går snakken i køen lystigt om Morten Olsens evner som landstræner og den seneste udvikling i Sass Larsen-sagen.

En stor del af de fremmødte er nogle af de flere end 50.000 eksildanskere, der har bosat sig i London, men ganske mange har taget turen med lavprisfly fra Danmark udelukkende for at være på pletten, når TV-2 spiller op til danskerfest på udebane.

Helt fremme i køen står en af Danmarks mest trofaste TV-2-fans - Karina fra København - der har været til så mange TV-2-koncerter, at hun ifølge eget udsagn ’burde frygte at blive anholdt som Steffen Brandt-stalker’, hvis hun ikke havde sin TV-2-billet på plads i inderlommen.

Hvad siger I til det? What do you say to it?
Fra scenekanten åbner den gråhårede bandleder aftenens koncert med at præsentere sig selv og bandet på bevidst uflydende engelsk, hvorefter han til stor morskab for publikum straks oversætter sit eget skolelærer-engelsk til dansk.

Og da den veloplagte frontmand – med reference til den tidligere fodboldlandstræner Richard Møller Nielsen – advarer publikum om, at de for en sikkerheds skyld hellere må ’screw down the expectations’, vil begejstringen næsten ingen ende tage.

Sprog-jokes’ene bliver herefter strøet med sikker hånd ud over den to en halv time lange hitparade. Blandt andet udløser en selvironisk sammenligning af engelskkundskaberne hos Danmarks udenrigsminister og forsangeren selv latterbrøl i den overophedede koncertsal, der flittigt køler sig selv ned med enorme mængder iskolde danske fadøl.

- Har han mon gået i samme skole som Villy Søvndal, vil mange sikkert spørge sig selv. Og til det er der jo kun at sige: Det kan man jo aldrig vide, svarer den veloplagte sanger retorisk på sit eget spørgsmål, før aftenen bliver sluttet af med manér med bandets største hit ’Bag duggede ruder’ – vel at mærke ikke i den sjældne engelske ’Misty Windows’-version, men naturligvis i den originale århusianske udgave.