Læserne raser mod Roskilde Festival

Programmet er til at tude over, og Roskilde Festival bliver i år gabende kedelig, lyder dommen fra såvel musikeksperter som ekstrabladet.dk's læsere

De fleste synes, at årets Roskilde-grogram er søvndyssende. (Polfoto/Astrid Dalum)
De fleste synes, at årets Roskilde-grogram er søvndyssende. (Polfoto/Astrid Dalum)

LÆS OGSÅ:Treos dom: Håbløst Roskilde-program

LÆS OGSÅ:Roskilde Festival: Vi booker ikke til Hr. og fru Danmark

Skal man finde noget overraskende - på den positive skala - ved den længe ventede præsentation af Roskilde Festivalens program anno 2011 må det være, at alle for en gangs skyld er enige. Endda også med Ekstra Bladets anmelder Thomas Treo, der ellers plejer at kunne få sindene i kog, når han sabler artister ned.

Men altså ikke denne gang. En afstemning på ekstrabladet.dk - hvor flere end 6000 i skrivende stund har deltaget - viser, at festivalhungrende danskere ikke alene er enige med den hårde anmelder, der kalder programmet 'håbløst’ - de er faktisk endnu mere kritiske.

27 procent tildeler kun Roskilde Festivalens forsøg på en fest én enkelt stjerne. 25 procent mener ikke, at festivalen har fortjent nogle stjerner overhovedet.

’Det er som om det hele går mere op i velgørenhed. Snork’, skriver læser Arild H. på ekstrabladet.dk.

’Det er det mest pinlige program. Der er noget helt galt. I guder et ringe program. Det er simpelthen en stor fed joke. Skanderborg får et skud i stedet for, og jeg har ellers været på Roskilde de seneste 11 år’, skriver Anders J.

Til at tude over
Også på landets øvrige aviser er kritikken hård. På Berlingske er den nærmest brutal:

– Fraværet af store og mellemstore kvalitetsnavne er gigantisk på sommerens Roskilde Festival, lyder det fra Berlingskes musikredaktør Thomas Søie Hansen. Han giver allerhøjst programmet to stjerner.

– Som dansk musikelsker er det fremdeles til at tude over, hvad Roskilde Festival på nuværende tidspunkt har fået ud af et musikbudget på 37 millioner kroner. Jeg kan ikke mindes et mindre prangende program siden festivalens professionalisering.

Han fremhæver dog blandt andre PJ Harvey som en god oplevelse.

Mere lunken
På Politiken er anmelder Simon Lund en anelse mere lunken. Han er generelt fint tilfreds med navnene og giver fire ud af seks stjerner, men mener, at Orange Scene bliver et kæmpe problem for festivalen i år.

– Jeg mener, at programmet er fremsynet og lige til tiden ved at være horisontalt stærkt. Men det er ikke prangende på topnavnene, og det kommer igen til at gå ud over Orange Scene, der ikke ser ud til at blive et samlingspunkt, siger han.

’Noget bliver Roskilde Festivalen nødt til at gøre ved den enorme scene, der blev rejst i og stadig tilhører en tid med anderledes monokulturelt gang i den’, skriver Simon Lund i sin anmeldelse og henviser til, at færre og færre kunstnere kan samle publikummer i den størrelsesorden, som hovedscenen kræver.

Det skal siges, at der stadig mangler at blive offentliggjort cirka 30 navne på plakaten – og at et af hovednavnene fra sidste år – Prince – ikke blev offentliggjort på 2010’s pendant til dette pressemøde. Så det kan være, at festivalen hiver nogle kaniner op af hatten i sidste øjeblik.

Se samtlige navne på Roskilde Festivals hjemmeside