Cutfather tabte sag om sangrettigheder

Metronome Production fik medhold i, at de ejer rettighederner til 'Superstar'

Cutfarther må med dommen se i øjnene, at metronome har rettighederne til instrumental-masteren af 'Superstar'. Foto: Jacob Jørgensen
Cutfarther må med dommen se i øjnene, at metronome har rettighederne til instrumental-masteren af 'Superstar'. Foto: Jacob Jørgensen

Det var en kortfattet og meget klar dom, som dommer Poul Gorm Nielsen i dag kl. 13. kunne afsige i Københavns Byret.

'Thi kendes for ret. Cutfather og Joe Belmaati Limited tilsiges at anerkende, at sagsøger Metronome Production A/S har erhvervet alle rettigheder til udnyttelse af den instrumentale master til sangen 'Superstar' med Christine Milton.'

Så enkelt kunne det siges, og hermed underkendte dommeren producerparret Cutfarthers/Belmaatis forklaringer om, at det var nok at 'skrue på et par knapper' for at lave et nyt hit, som de kunne udsende internationalt.

Rettigheder
Sagen om rettighederne til megahittet 'Superstar', tog sin begyndelse i Københavns Byret d. 1. marts.

Produktionsselskabet Metronome, der var repræsenteret ved advokat Michael Hopp, forklarede dommer Poul Gorm Nielsen, hvorfor man i Metronome følte sig krænket og snydt af Cutfather og hans kollega Joe Belmaati i forbindelse med sangen 'Superstar'.

LÆS OGSÅ: Cutfather i retten for sang-tyveri

De to producere lavede først et dansk storhit med popstardeltageren Christine Milton og 'Superstar', og da Metronome Productions stod for 'Popstar', mente selskabet at være indehaver af rettighederne til sangen.

Jamelia
Derfor røg Metronome op i det røde felt, da Cutfather aka Mich Hedin Hansen og makkeren Joseph Belmaati efterfølgende udsendte hittet på engelsk med Jamelia og fik enorm international succes med nummeret i 2003.

Producerparret afviste al rettighedstyveri, og deres advokat gjorde gældende, at de to - på trods af, at sangene stammede fra den samme demo-master - 'havde skruet på nogle knapper' og derved udviklet nummeret til Jamelia.

Sagen, der altså har kørt i snart otte år, har hele vejen igennem været en ren fortolkningssag. Tviste mellem producere/sangskrivere og produktionsselskaber er hverdagskost i musikbranchen, fordi der altid vil opstå diskussioner om, hvor lidt eller hvor meget, der skal ændres, før man kan tale om et andet produkt.