Jeg sagde nej til X Factor - men sig det ikke til nogen!

STORT INTERVIEW: Albumaktuelle Kasper Winding har aldrig fulgt den lige vej, og han tror ikke på, at livet i overhalingsbanen gør noget godt for nogen

- Alt, hvad der handler om musik i tv lige nu, handler om amatører. Og det er dårligt for musikerne, for de, som virkelig kan, kommer ikke til orde, siger Kasper Winding. (Foto: Linda Johansen)
- Alt, hvad der handler om musik i tv lige nu, handler om amatører. Og det er dårligt for musikerne, for de, som virkelig kan, kommer ikke til orde, siger Kasper Winding. (Foto: Linda Johansen)

’Snoet’ betyder hans efternavn på engelsk, og det er sådan set meget rammende for den 54-årige musiker og producer Kasper Windings liv.

– Men det er jo ikke, fordi jeg har prøvet at sno mig uden om noget, synes jeg. Det er mere noget med, at jeg har taget den snoede vej i stedet for motorvejen og været nysgerrig efter, hvad der ventede rundt om næste hjørne, siger han.

Den snoede vej har indtil videre budt på mange forskellige ting. Fra at have spillet med bl.a. Rolling Stones, Frank Zappa og Nina Hagen til at være trommeslager i Shu-bi-dua, at skrive kæmpehittet ’Sjæl i flammer’, være belejret af verdenspressen, da Brigitte Nielsen forlod ham til fordel for Sylvester Stallone, få fire børn, bo i New York, London og Paris – og lidt til og meget mere.

Første plade i syv år
Og nu altså en ny plade. ’Værsgo’ hedder den, hvis man oversætter den franske titel ’VoilÀ’. Og det er sådan set også meget rammende. For selv om det er omkring syv år siden, Kasper Winding har lavet en plade med sig selv som kunstner, så er det ’bare’ en plade. Lavet, fordi han havde lyst.

– Den slags succes, som jeg havde før i tiden, regner jeg slet ikke med at få igen. Den slags illusioner har jeg ikke længere. Det er også meget sådan en ungdomsting, men jeg er altså blevet for gammel til at være teenagehelt, siger han.

Vidunderbarnet døde
– Du startede din karriere som lidt af et vidunderbarn. Hvordan har det påvirket dig?

– Det var derfor, jeg holdt op med at være ’Kasper Winding’ på et tidspunkt og søgte ud af rampelyset, som jeg havde været i, siden jeg var 14, og i stedet flyttede til England med min kæreste.

– Før jeg vidste af det, havde mit liv taget valget for mig. Ikke fordi jeg ikke kunne lide det, jeg havde lavet, eller for at vende det ryggen, men jeg nød faktisk – for første gang i mit liv – ikke at skulle stå til ansvar hele tiden i offentligheden for, hvad jeg foretog mig.

– Der var mange journalister, der troede, at jeg var sådan en smart en, der kørte i sportsvogn. I starten prøvede jeg at sige ’nej, nej, det er ikke sådan, jeg er’, men jeg talte for døve øren.

– Hvis du ikke er ham den smarte med sportsvogn, hvem er du så?

– Så er jeg ham den smarte uden sportsvogn, haha. Nej, men jeg kan godt synes, det er lidt trist, at folk bare tænker ’nåh, Kasper Winding, så ved vi allerede godt, hvad det er, han har lavet for noget musik’ – eller ’nåh, det er ham den mærkelige’.

– Du bor i Paris og lader til at leve det søde liv – og din sidste plade solgte ret dårligt. Hvad lever du egentlig af?

– Jeg laver jo sindssygt mange ting. Jeg har lavet balletmusik, filmmusik, produceret for andre folk og skrevet sange til andre mennesker, der har haft succes med dem.

En enkel livsstil
– Jeg fik et meget godt råd af min lærer på konservatoriet i sin tid. Han sagde: ’Hvis du vil leve af det, du har lyst til, så sørg for at have en lav husleje’. Så det har jeg altid sørget for. Og det giver en frihed.

– Jeg skal absolut ikke tjene flere millioner om året, og jeg køber kun ting, hvis jeg har råd til dem. Jeg køber ikke sommerhuse og store biler. På den måde kræver den livsstil, jeg har, ikke så mange penge, som folk tror.

– Din ven Thomas Blachman er lidt med på din plade…

– Ja, han er med på tre numre. Vi havde nogle projekter kørende sidste år, men vi tog en pause, for Thomas skulle lave ’X Factor’.

– Hvad tænker du om, at han laver ’X Factor’?

– Thomas har jo vitterlig en tro på, han kan gøre en forskel i det show, det er derfor, han gør det   …

– Kunne du selv tænke dig at være dommer i ’X Factor’?


– Nej. De har spurgt – og jeg har sagt nej tak.

– Men nu må overskriften ikke være: ’Kasper sagde nej til ’X Factor” – det må du love mig. Jeg siger nej, fordi jeg synes, vi har et problem som professionelle musikere:

Tv bruger kun amatører
– Alt, hvad der handler om musik i fjernsynet lige nu, handler om amatører. Og det er dårligt for vores metier, for de, som virkelig kan, kommer ikke til orde. Heller ikke på verdensplan har der været én eneste stjerne, der er kommet ud af ’X Factor’ eller ’American Idol’, som har holdt i meget mere end seks måneder.

– Og det har jo noget at gøre med, at de stakkels mennesker, der kommer fra nul til 100 hurtigere end en Ferrari kan køre, ingen ballast har til at gå ud og ’være’ den. For det er hårdt at være på.

– Og når vi samtidig snakker om, hvor dårligt det går for musikbranchen, så er ’X Factor’ i hvert fald ikke noget, der hjælper.

– Men du var jo selv med i ’X Factor’ for netop at hjælpe Blachman?


– Jeg var med, fordi Thomas spurgte mig. Han er en af mine nærmeste venner, så jeg sagde selvfølgelig ja. Så det var ikke for at hjælpe showet, men for at hjælpe Thomas.

– Men jeg har respekt for, at han gør det, og jeg har respekt for, at han tror, han kan gøre noget godt.

– Men jeg synes, det er trist, at vores tv-medier synes, at amatører er mere spændende at kigge på, end dem, der rent faktisk kan noget.

– Men det må være gladiator-faktoren, folk er vilde med. Altså det der med at lukke nogle mennesker ind i en arena sammen med løverne for se, hvem der klarer den. Det er jo det, der foregår. ’X Factor’ er jo moderne gladiatorkamp. Alle sidder og venter på, om de dør eller ej.

– Apropos døde, så hedder det sidste nummer på din plade ’The end (Don’t Think So)’ (’Slutningen (Det tror jeg ikke)’ red.) Hvad mener du med det?


– Vi har sådan en tendens til at overdramatisere tingene. ’Åh, nu er det slut – det hele ramler sammen’. Men som regel har vi det jo anderledes, når der er gået 14 dage. Og selvfølgelig er det hele slut en eller anden dag, men indtil da synes jeg, vi skal klappe hesten.

Jeg savner min far
– Når noget afsluttes, så er der altid noget andet, der begynder. For mig blev det meget smukt illustreret, da min far døde – da havde jeg lige fået min datter kort forinden.

– Din far var ’kun’ 71, da han døde for tre år siden. Hvordan oplevede du det?

– Jamen, jeg vil sige, at hvis ikke min far havde oplevet det, han havde, så havde det været sørgeligt, at han døde så tidligt. Men med den intensitet, han levede, så kan man jo sige, at han på en måde blev 100 år.

– Savner du ham?

– Ja, selvfølgelig savner jeg ham, men ikke på sådan en sørgelig måde. Det er mere noget med, at jeg oplever noget, han og jeg kunne snakke om eller lave sjov med – og så må jeg lige tage mig i, at jeg ikke bare kan ringe til ham.

Jeg græder tit
– Men det er heller ikke sådan, at der var noget usagt imellem os. Det er først der, at tingene bliver sørgelige eller mærkelige, tror jeg.

– Men nej, jeg synes sgu egentlig ikke, det er sørgeligt. Jeg tror, hele familien var ret afklaret med det. Vi er ikke en særlig nostalgisk familie, vil jeg sige. Men vi har let til tårer. Jeg græder f.eks., når jeg ser noget, der er fantastisk, eller som overvælder mig.

– Hvornår har du så sidst grædt?

– I går, faktisk. Det var bare min treårige datter, der gjorde noget, hun ikke måtte, og så sagde min kæreste Simone ’hvad laver du?’ Og så svarede hun ’Det ved jeg ikke’. Jeg kunne også have grinet, men jeg er sådan en, der tuder i stedet. Det er noget frygteligt noget   ...

På spørgsmålet om, hvor Kasper Winding skal hen nu, fortæller han entusiastisk om at fotografere og om et filmprojekt, der ligger lidt længere nede ad hans livs snoede vej.

– Retlinet? Nej, det er der nok ikke nogen, der skal regne med, at jeg bliver, siger han.

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.