Da dansk rock blev langhåret

Du kan nu få fingrene i en sand guldgrube fra danskrockens guldalder. 40 danske rockalbum fra 1965 til '78 samles i tre historiske bokse

Syrehovedet Eik Skaløe fra Steppeulvene gik forrest, da dansk rockmusik for alvor begyndte en udvikling. (Polfoto/Knud Jacobsen)
Syrehovedet Eik Skaløe fra Steppeulvene gik forrest, da dansk rockmusik for alvor begyndte en udvikling. (Polfoto/Knud Jacobsen)

Året 1967 var skelsættende for den internationale rockmusik. The Beatles udsendte 'Sgt. Pepper'-albummet, Pink Floyd debuterede, Stones legede hippier på 'Her Satanic Majesty's Request' , og i San Francisco var der for alvor gang i The Summer of Love med grupper som Grateful Dead og Jefferson Airplane.

Også i Danmark var de nye tider på vej, og pionererne var Steppeulvene med syrehovedet Eik Skaløe som hovedkraft sammen med Stig Møller. De to skrev det meste af debut-albummet 'Hip' fra 1967, som også er første album i en tre boks-serie med i alt 40 danske album, der udkom i hippie-årene mellem 1965 og 1978.

Fra bumset teenager til rank mand
Det er pladeselskabet Universal, der har samlet boksene, der byder på 60'er og 70'er-plader fra navne som Savage Rose, Povl Dissing, Culpeppers Orchard, Young Flowers, Alrune Rod, Beefeaters, Sebastian, Gasolin, Røde Mor og C.V. Jørgensen.

En sand guldgrube fra danskrockens guldalder, hvor folkemusik-trioen Cy Mia & Roberts to album, iøvrigt produceret af ingen ringere end Gustav Winckler, kendetegner det ældste dyk i arkiverne.

- Det var en tid, hvor dansk rock gik fra at være en ranglet og bumset teenager til en ung, rank mand med langt hår. For ikke kun historisk, men også musikalsk, var det en eksplosiv, dynamisk og tulmultarisk tid, hvor rocken rykkede fra en position som underholdsnings-medie for de purunge til en position som provokativ og nyskabende kunstart, som det formuleres.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Mercury Rev: 'Bobbie Gentry's The Delta Sweete Revisited' (Bella Union-album/Ude 8. februar)
2.Lifesick: 'Swept In Black' (Isolation-album/Ude 21. december)
3.Venom: 'Storm the Gates' (Spinefarm-album/Ude 14. december)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Hyrevognene: 'Hyrevognene' (Mastermind-ep/Ude nu)
2.J Mascis: 'Elastic Days' (Sub Pop-album/Ude nu)
3.Unknown Mortal Orchestra: 'IC-01 Hanoi' (Jagjaguwar-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen