Nu holder vi med Danmark

INTERVIEW: Det engelske band Hurts har storhittet i Danmark - før de udkom i hjemlandet

Hurts har  været Ugens Uundgåelige på P3. (Pr-foto)
Hurts har været Ugens Uundgåelige på P3. (Pr-foto)

Manchester-duoen Hurts er spået til at blive et af årets gennembrudsnavne i England, men længe før englænderne fik fingeren ud, hitter bandet i Danmark, hvor nummeret ’ Wonderful Life’ blandt andet har været Ugens Uundgåelige på P3 og er P3's til dato mest spillede nummer i år.

Så når VM i fodbold går i gang om et par uger, overvejer forsanger Theo Hutchcraft at iføre sig sin barndoms Glasgow Rangers-trøje med Brian Laudrups navn på ryggen og heppe på Danmark.

- Ok, trøjen er måske nok lidt for lille nu, men Laudrup var godt nok fantastisk. Og I gav os en hitsingle, så nu holder vi med Danmark, siger 23-årige Theo Hutchcraft med et grin over telefonen fra England og afslører en i øvrigt hårdt prøvet kærlighed til den nordengelske klub Middlesbrough, mens bandkollegaen Adam Anderson er Manchester United-fan.

Blev forbavset
Hurts spiller melodisk og melankolsk synthpop, og forsangeren kan egentlig godt forstå, at nummeret er blevet et hit i Danmark, hvor han for nogle år siden var tæt på at flytte til.

- Da jeg gik på universitetet overvejede jeg en overflytning til ’Arrhus’. En del af pladen er indspillet i Sverige, så vi har været rundt i Skandinavien, og det er faktisk meget inspirerende for os - melankolien, samt det visuelle og æstetiske i for eksempel arkitektur og møbler. Det er meget minimalistisk og passer godt til vores musik, siger Theo Hutchcraft, der dog alligevel blev noget forbavset, da han fandt ud af, at han var et hit i Danmark.

Se videoen til 'Wonderful Life' her
Se videoen til 'Better Than Love' her

- Det var meget underligt. Og meget spændende. Vi vidste intet om det, og pludselig skete der noget ... i Danmark! Men også i Cypern og Rusland, og det var endnu mere mærkeligt, fordi de tre steder er så forskellige. Det ville give mere mening, hvis det var i Sverige, Danmark og Norge.

Kommer til Danmark
- Men det er fedt for os, for vores musik har masser af inspiration fra Europa, og det er interessant, at den også påvirker folk, der ikke taler sproget og ikke kommer fra Manchester eller England.

- Vi kommer helt sikkert til Danmark, når pladen er ude. Faktisk har jeg tænkt mig at råbe ’let’s go to Denmark’ igen, så snart jeg har lagt røret på, siger Hutchcraft og afslører et - begrænset - kendskab til dansk musik.

- Well, jeg kender selvfølgelig Alphabeat. Det er ikke meget, men skandinaver laver den bedste popmusik. Hvad er der ellers af dansk musik?

- Hmm, der er rockbands som The Raveonettes ...

- Jeg elsker Raveonettes!

- ... og Mew ...

- Jeg elsker Mew! Wow! Dem havde jeg glemt. De er jo begge to fantastiske. Jeg kan slet ikke vente på at komme til Danmark og opdage noget mere musik, siger Theo Hutchcraft.

Hurts optræder på pressebilleder i sort og hvid, og i deres musikvideoer har sort/hvid-æstetikken også været gennemgående. Men det er ikke sikkert, de vil fortsætte samme stil, og videoen til ' Better Than Love' er da heller ikke lavet i sort/hvid.

- Det ved vi ikke endnu. Det passer jo meget godt til enkelheden i musikken. Men hvem ved, måske bliver det technocolour næste gang ...

Inspireret af det visuelle
I den engelske avis Guardian bliver deres æstetik sammenlignet med Helmut Newton, og den sammenligning kan Theo Hutchcraft godt lide

- Vi har brugt mange visuelle ting som inspiration for vores musik - og omvendt. At kunne bruge Helmut Newton, andre fotografer og videoer som inspiration giver en helt ny verden at operere i. Det er vigtigt for os - det er det, der skaber hele Hurts-verdenen, siger Hutchcraft.

I videoen til 'Wonderful LIfe' ser man en kvinde danse rundt i sin egen verden bag de to musikere. Theo Hutchcraft beskriver hendes dans således:

- Awkward! But beautiful! siger han og fortsætter:

- Nej, nu ved jeg det - it’s beautifully normal!

Til BBC er Theo Hutchcraft citeret for at sige, at det vil være kujonagtigt at stræbe lavere end stratosfærisk.

- Er du ikke bange for, at sådan et citat vil vende tilbage og bide jer i røven?

- Ha ha. Nej, ikke rigtig. Uanset om man stræber efter succes eller noget andet, er det vigtigt at sætte sig høje mål. Det holder dig i gang, udfordrer dig, inspirerer dig, giver dig friske ideer - og så skaber man også mere interessante ting. Så det er reelt den eneste mulighed.

I kommer fra Manchester, der har en stor musikhistorie, og man kan lave mange referencer til byen i forhold til jeres musik - er det godt eller skidt?

- Det er en god ting, for hele den historie inspirerer folk i byen til at være i bands og skabe musik. Og på en måde er byen også årsag til, at vi selv skriver de her lidt store, nøgne sange.

- Mange bands fra Manchester repræsenterer også en bestemt tid, og det er hverken den samme tid eller den samme by, som da Joy Division, The Smiths og Oasis repræsenterede byen.

- Manchester er et fedt sted i dag, og man kan godt se og høre på os, hvor vi kommer fra. Byen er ikke længere den her nedslidte, forfærdelige by, som The Smiths levede i. I dag er byen fremadskuende, og det er på mange måder et nyt, frisk og stolt sted. Og jeg håber, at vores musik repræsenterer Manchester, som byen er i dag, siger Theo Hutchcraft.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.J.J. Cale: 'Stay Around' (Because-album/Ude 26. april)
2.Steve Earle & The Dukes: 'Guy' (New West-album/Ude 29. marts)
3.Townes Van Zandt: 'Sky Blue' (Fat Possum-album/Ude 8. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Collider: '-><-' (Escho-album/Ude nu)
2.Ladytron: 'Ladytron' (Ladytron-album/Ude nu)
3.The Entrepreneurs: 'Noise & Romance' (Tambourhinoceros-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen