Roskilde Festival: Magien er væk

Forventningerne til Danmarks største musikbegivenhed er ikke, hvad de har været

Roskilde Festival anno 2011 - også i år er der udsigt til masser af regn og store problemer på gigantiske Orange Scene. (Foto: Thomas Leffeldt)
Roskilde Festival anno 2011 - også i år er der udsigt til masser af regn og store problemer på gigantiske Orange Scene. (Foto: Thomas Leffeldt)

MENS MANINDEN Roskilde roder rundt på loftrummet for at finde gummistøvlerne med sidste års mudder, så er det ikke kun vejrudsigten, der dæmper forventningerne til det årlige koncertcirkus.

Institutionen har mistet magien, og 2011-udgaven var glemt, inden røjserne blev smidt tilbage i rodebunken. Det bedste, man kan sige om årets solide, men ikke just spektakulære program, er, at det er bedre end i fjor.

Problemerne er tilbagevendende som det talstærke publikum, der også denne sæson vil fylde Dyrskuepladsen og gøre den til Danmarks dyreste og mest plørefulde campingplads, der tilsættes en masse bands, få af campisterne har hørt om.

Størstedelen af Roskildes 77.500 gæster kommer for festen, som koncerterne er baggrundsmusik til.

Ulf Laursen var øjenvidne til den 20-årige afdøde svensker (Foto: Anton Unger) 112 - 2. jul. 2012 - kl. 10:43 Øjenvidne: Død svensker var på ecstasy

FLERE AF DE kun fjorten navne på hovedscenen Orange ville maksimalt kunne samle 1500 i København. Foran Orange kan der stå over 60.000.

Roskildes bøvl med at skaffe musikanter med både kunstnerisk pondus og masseappeal skyldes, at der er stadig færre af dem. Og festivalen formår ikke at hyre nok af de relativt få, der trods alt findes.

Ser man tilbage på storhedstiden i 1990’erne, er programmerne ikke så fantastiske, som deres ry, men ingen ville i dag kunne fremmane en forventning som Nirvana i 1992 eller Radiohead i 1997. Måske bortset fra Eminem, der aldrig har været i Danmark, men rapperen er ikke, hvad han har været. Og mangemillionæren gider sikkert ikke. Eller også melder han afbud.

DE NYE BANDS er kort sagt blevet værre og mindre, og de gode gamle er blevet ældre og mindre gode. Roskilde er tvunget til at booke gengangere, der var bedre sidste gang. Men trods alt hellere et legendarisk navn igen end et elendigt for første gang.

Man kan simpelthen ikke bare opremse 45 oplagte supernavne, der savnes på plakaten. Turnéaktuelle Radiohead ville imidlertid pynte. Og det virker håbløst, at stilskabende Iggy & The Stooges for tredje sommer i træk fræser forbi med det genopstandne guitargeni James Williamson. I vores verdensdel er også Lana Del Rey, der kunne få danmarksdebut.

Se også: Lana Del Rey er Barbie fra helvede

Tom Waits og AC/DC er altid velkomne, men man kan altså ikke købe folk, der ikke vil købes.

I FJOR HED hovednavnet Iron Maiden alias Stonehenge med spader.

– Hvis man kommer for at se noget, man har set før, så er man gået forkert, lød det fra festivalens udviklingschef Esben Danielsen.

Udtalelsen er ikke blevet smartere, efter han hyrede Bruce Springsteen. Det bliver Bossens syvende danske koncert siden 2003. Sjældent sete Tom Petty og Paul Simon, der modsat Springsteen stadig udgiver væsentlige værker, spiller i Jylland, hvilket tydeliggør, at Roskilde mere end nogensinde udfordres af et mangfoldigt musikudbud.

FREMADSTORMENDE konkurrenter som genrefokuserende Copenhell og NorthSide er på få år blevet dynamiske alternativer til Roskilde, der ligner en firkantet kulturinstitution med sprækker i fundamentet.

Se også: NorthSide: Mini-Roskilde med vokseværk

Det bliver spændende, om Roskilde evner at føre festivalen meningsfuldt ind i en fremtid, hvor tidens toner utvivlsomt vil blive fragmenteret yderligere og dermed gøre det endnu mere fornuftsstridigt at samle så mange mennesker til så små navne.

Udfordringen er gigantisk som selve begivenheden, men så længe ungdommen vil feste og solen skinner, er der håb.

God fest.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Fu Manchu: 'Clone of the Universe' (At the Dojo-album/Ude 9. februar)
2.The James Hunter Six: 'Whatever It Takes' (Daptone-album/Ude 2. februar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Black Rebel Motorcycle Club: 'Wrong Creatures' (Vagrant-album/Ude nu)
2.Mac DeMarco: 'Another (Demo) One' (Captured Tracks-album/Ude nu)
3.Sidney Gish: 'No Dogs Allowed' (Self-released-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen