Kibsgaard laver cd med nordgrønlandske børn

Red Barnet og Shubidua-guitaristen skaffer penge til ensomme grønlænderbørn

Børnene har skrevet tekster og Ole Kibsgaard har lavet musik til cd'en med de grønlandske børn. Foto privat
Børnene har skrevet tekster og Ole Kibsgaard har lavet musik til cd'en med de grønlandske børn. Foto privat

- Børn i hele verden har de samme drømme og behov. Det opdagede jeg hurtigt, da jeg begyndte at lave musik til deres tekster. De handler om kærlighed, om fester, om døde forældre og de store vidder, fortæller Ole Kibsgaard.

Det er ham, som rigtigt mange forbinder med Kaj og Andrea eller som guitarristen i Shubidua, eller 'Vild med dans', eller som underviser på Rytmisk Musikkonservatorium - for bare at nævne nogle af hans kasketter.

Børnetekster
I maj udkommer cd'en med tekster af børnene fra Upernavik - den sidste by inden Thule på den grønlandske vestkyst. Og hermed sættes et foreløbigt punktum for et langt projekt, som Kibsgaard selv har sat i gang i samarbejde med Red Barnet, og som fonde har sponseret.

Det begyndte med, at Red Barnet bad bl.a. Kibsgaard om at lave en pixi-bog, der også blev oversat til grønlandsk. Derfor fandt han ud af, at der bl.a. i Upernavik sad mange små og større grønlandske børn fra de små bygder, som af hensyn til skolegangen måtte bo på små ensomme kollegieværelser langt væk fra forældrene.

Sin døde far
- Jeg slog lejr med en tolk i deres værested eller klub, som de kalder den, og her bad jeg børnene om at skrive tekster om deres hverdag. Det blev stærke sager. De frække drenge skrev om fester, mens flere piger skrev om kærlighed. Et par stykker skrev om deres døde far. Blandt andet én, som jeg viste til Upernaviks dansktalende politibetjent. Han måtte knibe en tårer. Så hjerteskærende var den. Pigen havde formet den som en slags vuggevise, hvor hun sagde godnat til sin far, fortæller Ole Kibsgaard.

Fest for hele byen
Shubidua-guitaristen glæder sig til releasefesten i Upernavik.

- Vi har booked deres hal, som kan rumme godt 1200 mennesker. Det er ca., hvad der bor i byen, fortæller han.

Albummet med de 14 sange kommer i første omgang i et oplag på 500 stk., hvor alt er skabt af enmandshæren Kibsgaard.

Vil også til Thule
- Jeg håber, at hele projektet vinder større udbredelse. Blandt andet håber jeg, at alle mine videooptagelser kan klippes sammen til en dokumentar, der kan sendes i DR. Og måske - hvis alt går vel - vil det betyde, at der også kan stables pengene på benene til at gentage projektet i Thule, som ligger ca. 800 km. længere nordpå. Her lever børnene under samme forhold, forklarer han.

Kibsgaard synes, at danske børn kunne have godt af, at se hvordan deres grønlandske jævnaldrende lever. Selv om de er børn af naturfolk, vil de også gerne se dvd og spille nintendo. Men på mange måder må indordne sig under de ekstreme forhold, og samtidig er langt væk fra familien.

Han mener heller ikke, at danskerne helt forstår, hvad det vil sige at være underlagt naturen fuldstændigt. Der er naturkatastrofer, de kan mangle både mad og vand og være helt isolerede. Dete r vejrforholdene, der sætter dagsordenen deroppe.

1 af 2 Ole Kibsgaard er blevet totalt vild med den grønlandske natur. Foto privat.
2 af 2 Børnene har skrevet tekster og Ole Kibsgaard har lavet musik til cd'en med de grønlandske børn. Foto privat
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Clipping: 'There Existed an Addiction to Blood' (Sub Pop-album/Ude 18. oktober)
2.The Mavericks: 'Play the Hits' (Mono Mundo-album/Ude 1. november)
3.The Good Ones: 'Rwanda, You Should Be Loved' (Anti-album/Ude 8. november)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Big Thief: 'Two Hands' (4AD-album/Ude nu)
2.Trentemøller: 'Obverse' (In My Room-album/Ude nu)
3.Allah-Las: 'Lahs' (Mexican Summer-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere