Henrik Hall: Jeg overgiver mig ikke til kræften

En rigtig fighter: Henrik Hall fra anmelderroste Love Shop nægter at give op, selv om lægerne ikke kan helbrede ham

- Nogle gange skal man altså lige ha' en smøg, siger Henrik Hall, der beskriver kræft som en 'pisseirriterende sygdom'. (Foto: Anthon Unger)
- Nogle gange skal man altså lige ha' en smøg, siger Henrik Hall, der beskriver kræft som en 'pisseirriterende sygdom'. (Foto: Anthon Unger)

Uden at overdrive kan man roligt sige, at rockbandet Love Shop har været igennem mere end de fleste.

Bandet trak pausekortet i 2005, og i 2008 døde guitarist og producer Hilmer Hassig i en trafikulykke.

Sidste år genoplivede de tilbageværende medlemmer af Love Shop, Jens Unmack og Henrik Hall, bandet. Med udgivelsen af albummet 'Frelsens Hær' har de høstet anmelderoser en masse og er blevet kaldt årets bedste udgivelse. Men midt i lykken lurer endnu en udfordring: En alvorlig kræftsygdom har ædt sig ind i kroppen på manden med det fænomenale mundharpespil og de karakteristiske moves. Moves som Henrik Hall ikke selv kan forklare med ord, men som er en del af ham - ligesom kræften er blevet det.

- Jeg har altid håbet, at jeg ikke fik kræft. Men det gjorde jeg altså.

- De første fire år mærkede jeg ikke noget særligt, men de seneste to år, er det blevet værre med både kemokur og følgesygdomme. Blandt andet en blodprop i benet som bevægede sig op i lungerne, siger Henrik Hall, der beskriver kræft som en 'pisseirriterende sygdom'.

- Du har fået af vide, at du ikke kan helbredes. Hvordan klarer man lige den?

- Jeg er meget fighterbetonet. Hvis man giver op, bliver det blot værre, og så går det hurtigt ned ad bakke. Så der er ikke andet at gøre end at kæmpe. Måske man kæmper mod en overmand. Der er jo det dér udtryk: 'Han kæmpede en brav kamp. Men tabte'. Ha...ha... Det er jo latterligt, så jeg kæmper videre.

- Ser du døden som en ven eller fjende?

- I modsætning til mange, som nægter at tage stilling til det, har jeg aldrig været i tvivl om, at jeg skulle dø. Derfor har døden altid været en følgesvend, som har gået ved siden af mig, uden at jeg oplevede den som noget forfærdeligt.

- Som de siger i Spanien. ’Der er to ting, der er helt sikkert: skatter og døden’. Det, der skræmmer mig meget mere, er at ende med at ligge helt hjælpeløs som følge af sygdom. Så er livet sgu ligegyldigt. Døden, den får ram på os alle på et tidspunkt.

- Du måtte melde fra til Love Shops turné rundt i Danmark, men valgte alligevel at optræde i Vega i København.

- Jeg ville det bare. Så var jeg ligeglad med, om jeg faldt om. Det var lige efter, jeg havde fået blodproppen. Jeg tænkte bare: ’Det skider jeg på.’

- Jeg var lidt nervøs for at dratte om til den ene af koncerterne, men det gik over. Selv om jeg godt kunne mærke, at det kneb med de lange toner på mundharpen. Der, hvor du suger i lang tid og får det til at lyde rigtig godt.

- Det var lige til stregen, og så var der ikke mere overskud. Men jeg blev jo modtaget som en helt. Det var helt vildt, men også lidt skræmmende. Når man kiggede ned fra scenen, stod folk og græd.

- Jeg havde bare lyst til at sige til dem: ’Hey. Jeg er altså ikke død. Det er ikke sidste gang, I ser mig.’

- Du har medvirket i en ny rolle på albummet denne gang og har bl.a. skrevet nogle af numrene.

- Det har jeg gerne villet i lang tid. Men jeg har aldrig presset på. Det er måske en blanding af falsk beskedenhed og mangel på selvtillid. Sådan lidt, hvis man ikke kommer med noget, har man i hvert fald ikke kvajet sig.

- Hilmer (Hassig red.) og Jens (Unmack red.) havde et helt unikt samarbejde, så det var ikke så nemt at sige: ’Her kommer jeg, jeg har lige fem numre.’ Jeg har nok været lidt en kylling.

- Hvor kommer manglen på selvtillid fra?

- Jeg er den førstefødte af fire drenge. Mine forældre stillede meget store krav til mig. Jeg skulle være et evigt godt eksempel for mine tre yngre brødre. Mit skolearbejde kunne for eksempel aldrig blive godt nok. Men det gjorde bare, at jeg brugte al tiden i skolen på at lave lort i den.

- Mine brødre har alle fået studenterhue og gode uddannelser. Jeg blev smidt ud af to skoler, fordi jeg pjækkede og svarede lærerne igen. Så musik blev min redning, kan man sige.

- Hvordan fandt musikken dig?

- Alle mennesker har jo et eller andet forhold til musik. De bliver glade, rørte eller bliver mindet om ting, der er sket i deres liv. Nogle har bare, som jeg, et mere lidenskabeligt forhold til musikken.

- Da jeg var teenager, og der kom sådan noget gøgl til Herlev, hvor jeg voksede op, blev der altid opstillet en jukeboks. Den kunne jeg så stå lænet op af i flere timer og bare suge til mig af det, der kom ud.

- Senere købte jeg sammen med tre venner et trommesæt, en bas og en guitar. Vi anede ikke, hvad fanden vi skulle stille op med det. Men vi havde set Beatles spille og tænkte, at det da ikke kunne være så svært.

- Jeg havde luret den grundrytme, som de fleste numre kørte i, og så lærte vi nogle sange. Det var meget amatøragtigt dengang.

- Du ser altid super tjekket ud, når du optræder. Tænker du meget over, hvordan du tager dig ud?

- Mange musikere er nok lidt ekstra forfængelige, og det er jeg også. Det er faktisk på grænsen til det tøsede. Jeg har altid jakkesæt på og kan godt lide tøj og god stil. Men jeg er er ikke en af dem, der har flere sæt med og skal spørge drengene, hvad man skal vælge.

- Hvordan ser der så ud inde i dit hoved?

- Jeg er sådan lidt små-autistisk, hvilket er pisseirriterende. Hvis jeg er ved at lave sovs, skal jeg røre i den 25 gange i træk. Det må ikke være 23.

- Og hvis jeg sidder og komponerer ved min computer og skal skrue op og ned på lyden, må den ikke ende på 91 – det skal være på 90 eller 95. Det er fuldstændig latterligt.

- Desuden er jeg mega upraktisk. Herhjemme er det min kone, der ønsker sig værktøj i julegave, mens det er mig, der køber ind og laver mad. Vi har sådan byttet lidt rundt.

- Du blev gift som 30-årig. Hvordan har familielivet harmoneret med en karriere som musiker?

- Jeg synes, jeg sammen med min familie har været god til at få det hele til at køre. Hvis man ikke er opmærksom på det, kan man som musiker godt ende med at være rimeligt uansvarlig.

- Mange glemmer, at man er nødt til at komme hjem med nogle penge til husholdningen, og at det altså er uheldigt at bruge dem på coke og dyre guitarer.

- Jeg har altid insisteret på at tage på ferier med familien og være 100 procent til stede, når jeg var sammen med dem.

- Er familien enige med dig her?

- Det tror jeg da. Men selvfølgelig har jeg da også lavet en masse fejl. Jeg er rimelig hidsig, så jeg tror, jeg måske har skræmt mine børn indimellem, da de var små. Jeg var slem. Du ved, stod op og var morgensur bare for at være det og endte med at terrorisere hele familien.

- Men jeg fandt hurtigt ud af, at det slet ikke holdt. Så jeg besluttede mig for at lave morgengymnastik i ti minutter, før jeg forlod soveværelset, for at få mine aggressioner ud på den måde.

- Er der mere Love Shop i vente?

- Med al den medgang, vi har fået, kan vi ikke holde op. Det rører mig dybt. Jeg frygter lidt, at jeg en dag kan mærke, at jeg ikke kommer til at spille mere. Og det ville jeg være meget ked af.

- Måske er jeg heldig og kan blive ved, når jeg får det bedre, men på et eller andet tidspunkt rammer alderen jo alligevel. Jeg kan jo ikke stå som 76-årig og lave mærkelige moves på en scene.

- Hvorfor ikke?

- Ja. Det har du da egentlig ret i. Hvorfor ikke?

1 af 2 Henrik Hall får sværere og sværere ved at holde de lange toner på mundharpen. (Foto: Casper Dahlhoff)
2 af 2 - Nogle gange skal man altså lige ha' en smøg, siger Henrik Hall, der beskriver kræft som en 'pisseirriterende sygdom'. (Foto: Anthon Unger)
0 kommentarer
Vis kommentarer