Sys: Alle ved jo, at jeg er en kegle

Årets julehit: Sys Bjerres plade lå under rigtig mange juletræer, men hun tror ikke, hun er popstjerne om ti år

- Jeg har skrevet sange for sjov hele mit liv. Når jeg ikke havde penge til en gave, skrev jeg en sang i stedet, siger Sys Bjerre. (Foto: Linda Johansen)
- Jeg har skrevet sange for sjov hele mit liv. Når jeg ikke havde penge til en gave, skrev jeg en sang i stedet, siger Sys Bjerre. (Foto: Linda Johansen)
– Skal vi ikke sidde derovre?

Sys Bjerre peger forbi bordet og stolene og smider sig i sofaen. Hun har været ukristeligt tidligt oppe for lave morgen-tv, og aftenen før spillede hun sit livs koncert i Vega i København. Så det er naturligt, at batterierne er flade.

Men hun ville ikke have det anderledes. For to måneder siden vendte hun burgere – i dag lever hun drømmen som popstjerne. Julemånedens bedst sælgende af slagsen.

Hele 72.000 gange har danskerne valgt at købe 23-årige Sys Bjerres 'Gør det selv' med sange, som ikke er opfundet i et smart pladestudie, men er vokset direkte ud af hendes hverdag.

Der er ikke noget oversmart over hende, og hun smider sig i sofaen, hvis hun er træt.

– Hvad vil du sige med din musik?

– Jeg kommer ud af en tradition af klummeskribenter som Majse Njor. Og det handler bl.a. om at give et frikvarter fra alt det perfekte. Men nogle sange, som 'Marlene', er jo bare for sjov.

– Hvilken respons får du på musikken?

– Jeg får masser af henvendelser fra unge piger, som kan kende sig selv i min musik. Det vildeste jeg har prøvet, var, da en mor rejste sig op og begyndte at græde under en koncert. Hendes datter havde anoreksi, og min sang 'lille pige' havde fået datteren til at se, at det hun gjorde mod sig selv, ikke var det rigtige.

– Det var en helt vild oplevelse, man kan ikke opnå mere med musikken end at røre et andet menneske.

– Hvordan er det at være popstjerne i Danmark?


– Nu har jeg jo heldigvis fra starten været, som jeg er. Jeg er ikke et koncept – tænk hvis jeg var Avril Lavigne (canadisk sanger, red.), så skulle jeg hele tiden tænke på, om det nu passede til Avril Lavigne at sige eller gøre det, jeg ville sige eller gøre.

– Men du er et idol for mange, det må da give forventninger?


– Det er let for mig at være et idol, for alle ved, jeg er en kegle. Når jeg synger en sang stående på et bord i en stor, flot brudekjole, så kan jeg jo falde ned og være kikset – men folk vil bare tænke, at uheldet er en del af showet.

– Er du også popstjerne om ti år?


– Jeg vil godt være det de næste fem år, men om jeg vil om ti år – det ved jeg sgu ikke. Der er så meget knald på lige nu, så jeg tror ikke, jeg vil kunne klare det i mange år.

– Hvad så i stedet?

– Jeg vil sidde på en strandbar i Goa i Indien og skrive sange til en eller anden X Factor-vinder. Jeg skriver hele tiden sange, og det vil jeg ikke holde op med.

– Hvad giver det dig at skrive sange?

– Jeg skriver ting ned for at forstå dem. Når jeg læser det, jeg har skrevet, en uge senere, så forstår jeg, hvad det handlede om. Jeg bruger det som terapi.

– Hvordan har det været at gå fra at lege til at leve af musikken?

– Meget pludseligt. Jeg har skrevet sange for sjov hele mit liv. Når jeg ikke havde penge til en gave, skrev jeg en sang i stedet. Det var i november sidste år, at jeg første gang spillede min egen sang, som jeg mente alvorligt, for et publikum. Så det er gået sindssygt stærkt, og det har været svært at fatte. Men jeg er sindssygt glad for det – det er jo en drøm.

– Hvorfor begyndte du at lave musik for alvor?

– Jeg mødte en dreng, som syntes, jeg sang godt, og han manglede en pige til at synge. Han lavede musik sammen med nogle drenge på Vesterbro, og det var virkelig indbegrebet af, hvordan man skal lave musik. For dem var målet ikke at få musikken udgivet eller tjene penge på den.

– Tjener du penge på det?

– I dag tjener du jo især penge via Koda, og de penge kommer først til sommer. Men jeg har fået et forskud fra Universal, så jeg ikke behøvede at vende burgere, mens jeg lavede pladen.

– Men du har solgt 72.000 plader?


– Det er på live-siden, du virkelig tjener penge, og der har vi været uheldige. Vi fik booket en masse koncerter, før vi havde nogle hits, så vi er blevet solgt rigtig billigt.

– Vi har spillet en hel tour med 'Hej Matematik', hvor vi fik 500 kr. hver efter at have spillet i en måned. Det er ikke sådan, at jeg vil være Aqua og have 800.000 for en koncert, men jeg vil gerne kunne leve af det. Og betale mine musikere ordentligt.

– Hvad skal du her i juleferien?

– Jeg skal bare sidde i nattøj i mine forældres sofa, spise marcipan og læse dårlige krimier. Så skal jeg selvfølgelig se mine veninder og bedsteforældre.

– Ting du ikke får gjort til hverdag?


– Jeg arbejder hele tiden og ser folk om natten – så jeg sover ikke så meget.

– Savner du din gamle hverdag?

– Man har nok en tendens til at glorificere minderne. Jeg har det sådan, at mit gamle arbejde på burgerbaren var 'åh så hyggeligt og fantastisk' at være der 12 timer om dagen. Men når jeg så ser mine venner derinde stå og røre dressing, så kan jeg godt se, at det nok ikke var så fedt.

– Hvordan ser dit program ud?

– Jeg laver Boogie i tv to dage om ugen – en dag med manuskriptskrivning og en dag med optagelser. Jeg har også sygt travlt med koncerter, interviews og den slags. Derudover ser jeg venner og veninder, kæreste og skriver sange.

– Hvordan mødte du din kæreste?

– Jeg har kendt ham en del år, jeg ved egentlig ikke, hvorfor vi ikke blev kærester noget før. Det har nok noget at gøre med, at han har været meget ude og rejse – han har lige været to år i Israel.
1 af 2 Sys Bjerre var meget træt og meget behagelig under interviewet med Ekstra Bladet. (Foto: Linda Johansen)
2 af 2 - Jeg har skrevet sange for sjov hele mit liv. Når jeg ikke havde penge til en gave, skrev jeg en sang i stedet, siger Sys Bjerre. (Foto: Linda Johansen)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.The Black Keys: 'Let's Rock' (Easy Eye-album/Ude 28. juni)
2.Delbert McClinton and Self-Made Men + Dana: 'Tall, Dark, & Handsome' (Hot Shot-album/Ude 26. juli)
3.Buddy & Julie Miller: 'Breakdown on 20th Ave. South' (New West-album/Ude 21. juni)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Spencer Radcliffe: 'Hot Springs' (Fat Possum-album/Ude nu)
2.Sacred Paws: 'Run Around the Sun' (Rock Action-album/Ude nu)
3.Pip Blom: 'Boat' (Heavenly-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere