Danmarks bedste rapper - over 43

Kan man rappe, når man er 72? Det er veteranerne Jonny Hefty og El-P uenige om

Jonny Hefty tager på gigantisk danmarksturné næste år med makkeren Jøden. (Foto: Polfoto)
Jonny Hefty tager på gigantisk danmarksturné næste år med makkeren Jøden. (Foto: Polfoto)

48 år efter Mick Jagger vrængede ‘I Can’t Get No (Satisfaction)’ første gang, er den vordende oldefar tilsyneladende stadig ikke tilfredsstillet.

I en alder af 70 strutter han i hvert fald stadig med rock’n’rolls måske mest berømte røv, og hvis man havde forudsagt det, mens The Rolling Stones i 1960’erne gjorde sig til pionerer indenfor historiens måske mest indflydelsesrige ungdomskultur, så var man nok blevet betragtet som endnu mere forrykt end selv vandalerne fra London.

Se også: $tones for alle pengene

Hiphoppen har dog for længst overtaget rock’n’rolls rolle som den uartige dreng i musikklassen, og nu er det rapperne, der skal til at finde ud af, om de kan slippe af sted med at være bralrerøve med rynket hængerøv.

Jonny Hefty, der kalder sig Danmarks bedste rapper over 40, er ikke i tvivl:

- Jeg vil gerne være dansk raps svar på Keith Richards! Jeg går helt klart efter at blive Danmarks bedste rapper over 60.

- Det kunne da være megasejt at stå og rappe om, hvor meget fisse man får, når man er 72! skraldgriner nordjyden.

Generation af tabermænd
Ganske uhørt forsøger Jonny Hefty på sit aktuelle album, ’Den fede’, der er udgivet i samarbejde med makkeren Jøden, at vende sine 44 år til en fordel:

- Jeg er en meget ærlig rapper, og som en del af hiphop-kulturen reflekterer man over sit liv. ’Keeping it real’ hedder det. Jeg kan ikke stå og lyve om, at jeg er en ungdoms-swag-rapper, for jeg er en gammel bonderøv.

Se også: Bongkammerater i røg og hamp

- Folk synes, det er sjovt, og de kan genkende noget fra deres far eller mand eller dem selv. Det er jo ikke kun mig, der er en gammel drengerøv, det er en hel generation af tabermænd, der ikke har lyst til at blive voksne, forklarer rapperen.

- Jeg lever i en ung verden, og der er en virkelighed, man godt kan få til at forsvinde med nogle shots fredag aften, men hvis du ser mig søndag morgen, så kan du ikke bilde nogen ind, at jeg er ung. På det tidspunkt er jeg en gammel smadret mand. Man kan ikke lyve for sig selv hele ugen, erkender Jonny Hefty alias Jakob Ørom.

Frygt for karrieremuren
Den amerikanske rapper El-P er sidst i 30’erne, og under et københavnerbesøg indrømmer en af hiphoppens førende aktører lidt modvilligt, at han er begyndt at se længere frem end skyggen på sin kasket:

- Jeg tror, alle musikere har en frygt for at ramme en karrieremur, hvor det hele stopper, men netop den frygt bør inspirere os til at søge nye udfordringer og forblive relevante

- Folk indenfor rap bliver ofte kedelige, når de bliver ældre, og det er ganske enkelt fordi, rappere fortæller om det, der optager dem, og hvem gider høre på en gammel stodder rappe om sit hus og sine børn? spørger El-P retorisk.

Se også: Brutal knockoutsejr til sværvægtere

Modsat Jonny Hefty kan newyorkeren, der er født Jaime Meline, ikke forestille sig at gå på scenen om tyve år, men går den, så går den, mener flaben fra Aalborg:

- Det kan godt være, omverdenen en dag sender nogle signaler til en om, at man simpelthen ser for dum ud, og at den musik man laver, er et ekko af noget, der var fedt for 35 år siden.

- Hvis noget skal få mig til at stoppe, så er det, at folk synes jeg er mere sørgelig end sjov. Men så længe det virker, så er det bare fedt, at være Danmarks bedste rapper - over 43.

1 af 3 Jonny Hefty og Jøden er aktuelle med galskab på albummet 'Den fede'. (Foto: Playground)
2 af 3 El-P samarbejder i øjeblikket med Killer Mike (til højre) i Run the Jewels. (Foto: Fool's Gold)
3 af 3 Jonny Hefty tager på gigantisk danmarksturné næste år med makkeren Jøden. (Foto: Polfoto)
0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Bill Fay: 'Countless Branches' (Dead Oceans-album/Ude 17. januar)
2.The Black Lips: 'Sing in a World That’s Falling Apart' (Fire-album/Ude 24. januar)
3.Oscar Danielson: 'Det här kan bli året som jag faller' (Sif-album/Ude 17. januar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Efterklang: 'Lyset' (Rumraket-ep/Ude nu)
2.School of X: 'Destiny' (Tambourhinoceros-ep/Ude nu)
3.Beck: 'Hyperspace' (Capitol-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere