Musik skal ses i biografen

For andet år i træk hylder Cinemateket musikken med en perlerække af musikfilm og diverse tilhørende arrangementer

Tom Waits er blot en af dem du kan både se og høre i Cinemateket fra lørdag og ni dage frem. (Foto: AP/Markus Schreiber)
Tom Waits er blot en af dem du kan både se og høre i Cinemateket fra lørdag og ni dage frem. (Foto: AP/Markus Schreiber)

Lige som alle andre film skal musikfilm selvfølgelig ses i biografen. Og så er det jo heldigt, at Cinemateket i hjertet af København fra og med i morgen og de følgende ni dage præsenterer intet mindre end 30 af slagsen under den passende overskrift ’Musikfilm Festivalen’. Ud over film er der også koncerter, quiz, plademesse m.m. Det fulde program kan ses på cinemateket.dk – hvor man også kan bestille billetter – og det hele skydes i gang lørdag med ’Story Music’ om tilblivelsen af Teiturs seneste album af samme navn – og søreme om Teitur ikke også spiller live i salen i forbindelse med filmen.

Her er ti, du i hvert fald ikke bør gå glip af:

‘A Band Called Death’ Instr.: Mark Christopher Covino & Jeff Howlett

Protopunkbandet Death, der bestod af tre sorte fyre fra Detroit, udsendte kun en enkelt single i 1974, men i 2009 kom der et album med gruppens demoer, som viste, at de var langt fremme i skoene.

‘Big Star: Nothing Can Hurt Me’. Instr.: Drew Nicola

Big Star udgav I første halvdel af 1970’erne tre plader, der ikke solgte en meter, men siden har opnået klassikerstatus. Her får man en grunding indføring i bandets historie og kollaps.

’Big Time’. Instr.: Chris Blum

Tom Waits giver nu om stunder kun få, eksklusive koncerter, hvilket er en skam, da han er en performer af guds nåde. Det kan man forvisse sig om i denne klassiker fra 1988, hvor han er i topform.

'Blaze Foley – Duct Tape Messiah'. Instr.: Kevin Triplett

‘Et geni og en smuk taber’. Således har Lucinda Williams beskrevet kamikazepiloten og countrysangeren Blaze Foley, der blev skudt og dræbt i 1989, blot 40 år gammel. Han hang ud med Townes Van Zandt, og så ved man nok, hvad klokken er slået.

’Every Everything: The Music, Life & Times of Grant Hart’. Instr.: Gorman Bechard

Efter Hüsker Dü gik i opløsning, var det Bob Mould, der løb med al opmærksomheden. Men bandets anden sangskriver, Grant Hart, er et mindst lige så spændende bekendtskab.

’Greenwich Village: Music That Defined a Generation’. Instr.: Laura Archibald

I næste uge er der premiere på Coen-brødrenes ‘Inside Llewyn Davis’, og så kan man jo passende varme op med dette portræt af det folkmiljø, der blev afsæt for bl.a Bob Dylan

’It’s Not Repetition, It’s Discipline’ Instr.: Lars Kjelfred, Troels Holmstrøm & Jesper Hedager Madsen

Tre danske fans har gennem 12 år gentagne gange opsøgt den underholdende gnavpot Mark E. Smith fra kultorkestret The Fall. Det kan kun blive stærkt underholdende.

’Muscle Shoals’. Instr.: Greg ’Freddy’ Camalier

Visse pladestudier er blevet decideret sagnomspundne. Det gælder bl.a. FAME og Muscle Shoals Sound Studio i Alabama, hvor der i 1960’erne blev lavet en alenlang række legendariske soulplader. Her får du hele historien.

’No God – Shadow House Burn’. Instr.: Andreas Haaning Christensen

Instruktøren Andreas Haaning Christensen har tidligere lavet kongeniale portrætter af 22 Pistepirkko og Magtens Korridorer, og mon ikke han gentager succesen med no wave-bandet No God, der bl.a. tæller Jens Valo fra hedengangne Kliché

’Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. Instr.: D.A. Pennebaker

Mesterdokumentaristen D. A. Pennebaker var hedigvis til stede den juliaften i 1973, hvor David Bowie for sidste gang optrådte under aliaset Ziggy Stardust. Filmen introduceres af kenderen Jan Poulsen0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.J.J. Cale: 'Stay Around' (Because-album/Ude 26. april)
2.Steve Earle & The Dukes: 'Guy' (New West-album/Ude 29. marts)
3.Townes Van Zandt: 'Sky Blue' (Fat Possum-album/Ude 8. marts)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Collider: '-><-' (Escho-album/Ude nu)
2.Ladytron: 'Ladytron' (Ladytron-album/Ude nu)
3.The Entrepreneurs: 'Noise & Romance' (Tambourhinoceros-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jonas Skov Nielsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen