Derfor hader mange Justin Bieber

Hvorfor hader gamle, sure mænd Justin Bieber? Ekstra Bladet søger svaret hos ekspert

Biebers kritikere består for en stor del af voksne mænd, som ikke har nogen forståelse for de unge pigers fankultur. (Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri)
Biebers kritikere består for en stor del af voksne mænd, som ikke har nogen forståelse for de unge pigers fankultur. (Foto: AP Photo/Keystone, Walter Bieri)

Pop-fænomenet Justin Bieber, der i morgen skal spille koncert Parken i København, vækker stærke følelser.

Ikke kun hos de 45.000 'Beliebers', som har købt billet for at høre deres idol, men også hos et hylekor af Bieber-'haters', som giver den fuld gas på kommentarfora og i anti-Bieber-grupper på nettet.

Se også: Bieber-fans er som religiøse tosser

- Det bliver fremstillet som ekstremt negativt. Som regel er det især mænd, og i særdeleshed voksne mænd, som distancerer dig meget voldsomt fra det. Men det er også drenge på pigernes egen alder. Hvis man er dreng og hører Justin Bieber, så skal man virkelig arbejde hårdt for at blive accepteret; man bliver udsat for en høj grad af negativt pres, siger sociolog ved Århus Universitet Jakob Demant.

Han har beskæftiget sig med fankultur i bogen 'Boybands & teenagepiger' fra 2004, og tendensen med at give pigernes yndlingsbands en ordentlig sviner kender han udmærket.

Se også: Så dyrt er det at være Belieber

Men hvorfor kan Bieber i den grad få pisket en stemning op, ikke kun hos fans men også hos dem, som angiveligt aldrig hører hans musik?

- Det handler i høj grad om en forestilling om autenticitet, og det har egentlig ikke så meget med selve musikken at gøre. Men fordi, det bliver fulgt i en massebevægelse, som i høj grad er udgjort af unge piger, så kommer det til at fremstå som om, de ikke har truffet et individuelt valg og ikke har reflekteret over musikken. Det er i høj grad det, der bliver brugt til at fremstille det som noget, der er passivt, fordummende og uvæsentligt, siger Jakob Demant til ekstrabladet.dk.

(Foto: Mogens Flindt) DK MusikNYT - 19. apr. 2013 - kl. 12:24 Hysteri foran Biebers hotel

Sure, gamle rockfans
Men hvorfor opfatter man det sådan? Der er jo ingen, der laver had-grupper imod Roskilde Festival eller Iron Maiden, fordi folk ligger i kø for at komme ind til det.

- Som jeg ser det, så er det knyttet til det her med alder og køn: Bieber-fansene er unge piger, og de dyrker ham i massebevægelser.

Han mener, at de negative følelser, som Bieber-pigerne sætter i gang, handler om magt og dominans i samfundet, og hvem der bruger og taler gennem de offentlige medier.

- Da jeg skrev om boybands i sin tid, var det især mænd i det lidt ældre, rockelskende segment, som udtalte sig negativt om boybands, fordi de så rockmusikken som mere autentisk. Men der er jo ikke nogen, der har specielt ondt i røven over, at de hører på den samme, gamle musik, som de har gjort i 30 år, siger Jakob Demant.

Se også: Bieber-fans i telt foran ParkenSe også: Hestepiger truer Treo med lejemorder

Bieber-fans bliver ofte fremstillet som noget nær zombier, som ikke tager stilling til musikken, men de er faktisk lige så aktivt engagerede i musikdyrkelsen som musik-nørden, der sidder i sofaen og lader tonerne skylle ind over sig, mener sociologen.

- Det, der gør Justin Bieber spændende er netop den måde, som hans fans dyrker og diskuterer ham. Man kan argumentere for, at de her piger er mere aktive og mere kreative i den måde, de engagerer sig i musikken på, og det er de også nødt til at være for at give mening til det her fænomen. De bruger musikken aktivt socialt, siger Jakob Demant.

0 kommentarer
Vis kommentarer